Info

Petak, 22.09.2006.

15:48

Sporazum o saradnji Srbije i Izraela

Sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i Izraela, kojim te dve ekonomije međusobno dobijaju status najpovlašćenijih nacija, potpisli su ministar za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom Milan Parivodić i ambasadorka Izraela u Srbiji Jafa Ben Ari.

Izvor: Beta, B92

Default images

Parivodić je istakao da su "izraelski investitori do sada pokazali da su veliki entuzijasti" i da su do sada u Srbiju uložili oko 500 miliona dolara. Najveće investicije izraelskih investitora u Srbiji do sada su gradnja poslovnog centra Ušće i poslovnog kompleksa Erport Siti na Novom Beogradu.

"Cilj ovog sporazuma ja da, na nivou najpovlašćenije nacije, uspostavi moderne trgovinske odnose Srbije i Izraela. Za Srbiju je vaoma važan ekonomski odnos sa Izraelom, koji ima jednu od najpropulzivnijih ekonomija na svetu baziranu na visokim tehnologijama", rekao je ministar. Ovim sporazumom formiraće se komitet koji će nadgledati trgovinsku razmenu privrednika dveju zemalja i predlagati olakšice, radi privlačenja novih izraelskih investitora u Srbiju.
Erport siti - buduæi izgled
Ambasador Izraela u Beogradu Jafa Ben Ari izjavila je da je "potencijal za proširenje saradnje srpskih i izraelskih firmi ogroman", navodeći da, iako je u poslednje tri godine od kada se primenjuje Sporazum o zaštiti izraelskih investicija u Srbiji, udesetostručen nivo investicija izraelskih firmi u Srbiji na oko pola milijarde dolara, robna razmena zaostaje.

"Robna razmena Srbije i Izraela je u poslednje tri godine povećana sa sedam na oko 40 miliona dolara, što je relativno malo u poređenju sa regionom, jer se sa zemljama centralne i istočne Evrope u proseku ostvaruje 200 miliona dolara robne razmene i oko dve milijarde dolara investicija u proseku", precizirala je Ben Ari.

Prema njenim rečima, prostor za saradnju izraelskih i srpskih firmi postoji naročito u oblasti poljoprivrede, medicinske opreme i visokih tehnologija.

Uskoro će biti potpisan i međudržavni sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja prilikom saradnje izraelskih i srpskih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: