Kredit EBRD-a za novi beogradski most

Grad Beograd će od Evropske banke za obnovu i razvoj uzajmiti 69,6 miliona evra za izgradnju novog mosta preko Save, koji će povezati Čukaricu i Novi Beograd, odlučili su odbornici gradske skupštine. Ugovorom je predviđen grejs period od četiri godine i vraćanje zajma u 22 polugodišnje rate.

Info

Izvor: Beta

Petak, 19.05.2006.

16:12

Default images

Gradski menadžer Bojan Stanojević se nada da će sledeće godine početi izgradnja pristupnih saobraćajnica, a sam most bi trebalo da bude gotov 2009. godine.

Na otplatu zajma godišnje će odlaziti suma koja iznosi pet odsto od sadašnjeg gradskog budžeta, te on neće biti snažnije opterećen, dodao je Stanojević.

Grad će raspisati tender za angažovanje agencije za kreditni rejting, jer ugovor sa EBRD-om predviđa smanjenje kamatne stope u slučaju da Beograd poboljša taj rejting. Prilikom isplate svake rate, kamatna stopa će iznositi 2,8 odsto na godišnjem nivou, a može biti smanjena na 2,7 i 2,4 odsto ako kreditni rejting Beograda bude BB. U slučaju da taj rejting bude BBB ili bolji, stopa se može smanjiti na 2,1 odsto godišnje.

Predstavnici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije kažu da EBRD, na osnovu ugovora, ima preveliku kontrolu i da će srpske firme imati slabe šanse da učestvuju u gradnji. Gradonačelnik Nenad Bogdanović rekao je, međutim, da za sve što EBRD ne finansira važe tenderska pravila koje utvrđuje grad.

Najveći deo sredstava za zajam obezbediće EBRD - 49,6 miliona evra, dok će preostalih 20 miliona priložiti banke koje EBRD bude izaberala za partnere.

Izgradnja mosta i pristupnih saobraćajnica koštaće, zajedno sa sredstvima zajma, 161 milion evra. Grad će iz budžeta obezbediti 87,9 miliona, Evropska agencija za rekonstrukciju tri miliona evra, a EBRD putem donacije za tehničku saradnju 600.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: