Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 30.01.2011.

15:02

Pobeda i mali Globus za Kostelića

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić trijumfovao je na trećoj superkombinaciji sezone u francuskom Šamoniju i tako osvojio Kristalni globus u toj discipline.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Kosteliću je to treća pobeda na isto toliko trka u superkombinaciji u ovogodišnjem Svetskom kupu, a sedma ukupno ove sezone.

Hrvat je do nje došao ukupnim vremenom od 2:57.12 minuta, posle takmičenja u spustu i slalomu, ispred sunarodnika Natka Zrnčić-Dima, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Aksel Lund Svindal iz Norveške.

Posle spusta u vođstvu se nalazio Švajcarac Beat Fojc, ispred Svindala i Žoana Klerija iz Francuske, dok je Kostelić bio tek 24, sa skoro tri sekunde zaostatka. Ipak, to nikoga nije začudilo pošto spust nije Kostelićeva disciplina, a on je vrlo lako fantastičnom vožnjom u slalomu došao do prve pozicije u drugoj rundi u Šamoniju.

Kostelića potom niko nije uspeo da nadmaši, a najbliže mu se primakao Zrnčić-Dim, koji je imao 51 stotinku zaostatka. Kada je red došao na prvu trojicu posle spusta, prvo je Kleri izleteo sa staze, a potom je Svindal imao prednost u prvom delu, da bi napravio grešku zbog koje je izgubio mnogo vremena i morao je da se zadovolji trećom pozicijom. Na kraju, Fojcu se desilo isto što i Svindalu, ali je on izgubio mnogo više i zauzeo je deseto mesto. Hrvatski skijaš je tako još jednom pokazao da je specijalista za superkombinaciju i došao je do prvog Kristalnog globusa u toj disciplini u karijeri.

Iza prve trojice sledili su još jedan Norvežanin Ćetil Jansrud, Silvan Curbrigen iz Švajcarske, Čeh Ondrej Bank, senzacija sa subotnjeg spusta Dominik Paris i njegov sunaordnik Paolo Pangraci. Prvu desetoricu drugog dana takmičenja u Šamoniju kompletirali su još jedan Italijan Kristof Inerhofer i Fojc.

Zahvaljujući trijumfu Kostelić je još više povećao svoju već ubedljivu prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 1.178 bodova, a prate ga Curbrigen sa 703 i njegov sunarodnik Didije Kuš, sa još 30 manje. Hrvatski skijaš u poretku superkombinacije ima maksimalan učinak i pred poslednju trku u toj discipline već je obezbedio mali Kristalni globus. Kosteliću će to biti drugi Kristalni globus u karijeri, pošto je u sezoni 2001/02 trijumfovao u slalomu. Ekskluzivni intervju sa Kostelićem možete da pročitate u našoj rubici ‘Intervjui’.

Svetski kup kod skijaša se nastavlja sledećeg vikenda u austrijskom Hinterstoderu, gde su na programu superveleslalom i veleslalom.

Rezultati superkombinacije u Šamoniju:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 2:57.12
2. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) + 0.51
3. Aksel Lund Svindal (Norveška) + 0.53
4. Ćetil Jansrud (Norveška) + 0.62
5. Silvan Curbrigen (Švajcarska) + 0.63
6. Ondrej Bank (Češka) + 0.66
7. Dominik Paris (Italija) + 1.14
8. Paolo Pangraci (Italija) + 1.40
9. Kristof Inerhofer (Italija) + 1.57
10. Beat Fojc (Švajcarska) + 1.67

Generalni plasman superkombinacije:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 300
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 143
3. Ćetil Jansrud (Norveška) 132
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 120
5. Kristof Inerhofer (Italija) 119
6. Karlo Janka (Švajcarska) 112

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1.178
2. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 703
3. Didije Kuš (Švajcarska) 673
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 663
5. Romed Bauman (Austrija) 545
6. Mihael Valhofer (Austrija) 478

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

31 d

U fokusu

Vidi sve