Pobeda Žisinove u Kran Montani

Švajcarkinja Dominik Žisin trjumfovala je na pretposlednjem superveleslalomu sezone koji je u okviru Svetskog kupa održan u švajcarskoj Kran Montani.

Izvor: B92 Svet, Švajcarska
Podeli

Žisinova je do treće pobede u karijeri, a prve ove sezone, došla u vremenu 1:24.14 minuta, s 15 stotinki prednosti odnosu na Lindzi Von. Amerikanka je još na prethodnoj trci superveleslaloma obezbedila mali Kristalni globus u toj disciplini, a na trećem stepeniku pobedničkog postolja u švajcarskom ski centru popela se njena sunarodnica Džulija Mankuzo.

Samo dan ranije, kada je Vonova u spustu obezbedila svoj treći Globus u ovogodišnjem Svetskom kupu, Žisinova je imala loš nastup i razmišljala je da propusti superveleslalom. Ipak, na njenu sreću izašla je na stazu i došla je do svog prvog trijumfa posle više od godinu dana.

Ne mogu da verujem. U subotu sam odskijala najgori spust karijere i razmišljala sam da li uopšte vredi da startujem u superveleslalomu. Ali, ja sam borac i rekla sam sebi da ne mogu da pobedim vetar, ali i da nemam šta da izgubim. Superveleslalom nije disciplina u kojoj sam najbolja, ali je neverovatno što sam došla do pobede i to pred svojim navijačima“, rekla je Žisinova.

Upravo Žisinova je onemogućila Vonovu da dođe do 11. pobede ove sezone, ali i 33. ukupno, kojom bi izjednačila američki rekordni broj trijumfa u Svetskom kupu. Ipak, Amerikanka je povećala svoju prednost u borbi za veliki Kristalni globus u odnosu na najveću rivalku Nemicu Mariju Riš, koja je nedeljnu trku zaršila kao osma. Pred poslednje četiri trke sezone, koje će tokom naredne nedelje biti održane u nemačkom Garmiš-Partenkirhenu, Vonova ima 245 bodova više od Rišove.

Iza tri najbolje plasirane na pretposlednjem superveleslalomu sezone našle su se domaća skijašica Nađa Stajger, Francuskinja Ingrid Žakemo, Tina Maze iz Slovenije, Šveđanka Anja Peršon, Rišova, Mari Maršan-Arvije iz Francuske i Austrijanka Elizabet Gergl.

Svetski kup u konkurenciji žena se nastavlja 10. marta u Garmišu. U četiri dana skijašice će prvo voziti spust, a potom veleslalom, superveleslalom i spust. Za 14. mart je zakazano revijalno takmičenje timova u kojima će učestvovati i skijaši i skijašice.

Rezultati superveleslaloma u Kran Montani:
1. Dominik Žisin (Švajcarska) 1:24.14
2. Lindzi Von (SAD) + 0.15
3. Džulija Mankuzo (SAD) + 0.38
4. Nađa Stajger (Švajcarska) + 0.42
5. Ingrid Žakemo (Francuska) + 0.60
6. Tina Maze (Slovenija) + 0.67
7. Anja Peršon (Švedska) + 0.68
8. Marija Riš (Nemačka) + 0.70
9. Mari Maršan-Arvije (Francuska) + 0.87
10. Elizabet Gergl (Austrija) + 0.91

Generalni plasman superveleslaloma:
1. Lindzi Von (SD) 520
2. Andrea Fišbaher (Austrija) 239
3. Fabijen Zuter (Švajcarska) 234
4. Nađa Stajger (Švajcarska) 231
5. Elizabet Gergl (Austrija) 220
6. Ingrid Žakemo (Francuska) 206

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Lindzi Von (SAD) 1491
2. Marija Riš (Nemačka) 1246
3. Anja Peršon (Švedska) 922
4. Katrin Cetel (Austrija) 829
5. Tina Maze (Slovenija) 741
6. Fabijen Zuter (Švajcarska) 500