Nova vest
Zimski sportovi

Utorak, 27.08.2013.

11:47

Sabotirao klizaljke rivalu

Reprezentativac SAD u brzom klizanju Sajmon Čo suspendovan je na dve godine jer je priznao da je oštetio klizaljke protivničkog tima iz Kanade.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Sve se dogodilo na Svetskom ekipnom prvenstvu na kratkim stazama u Poljskoj 2011. godine.

Čo, koji je na prošlim ZOI u Vankuveru 2010. godine osvojio bronzanu medalju u štafeti na 5.000 metara, rekao je prošlog oktobra da mu je njegov trener Čun Džae-su naredio da sabotira klizaljke Kanađanina Olivijea Žana.

Međunarodna klizačka unija (ISU) saopštila je da je suspenzija stupila na snagu 5. oktobra prošle godine i da se završava 4. oktobra sledeće godine. Čo će tako propustiti Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine.

Čun, koji je nakon toga podneo ostavku na mesto selektora reprezentacije SAD, proglašen je krivim za "zloupotrebu službenog položaja" i kršenje etičkog kodeksa ISU. On je suspendovan na dve godine, a suspenzija se završava 25. avgusta 2015. godine.

Čun je zajedno sa članovima stručnog štaba negirao da je naredio Čou da ošteti klizaljke protivničke ekipe, ali je priznao da je znao za to i da nije prijavio.

Zbog oštećenih klizaljki Žan nije mogao da učestvuje u finalnoj štafetnoj trci na 5.000 metara na Svetskom prvenstvu u Poljskoj 2011. godine, pa je selekcija Kanade sa tri, umesto četiri takmičara, trku završila na poslednjem mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

31 d

U fokusu

Vidi sve