Nova vest
Tenis

Utorak, 12.07.2016.

09:00

Enkvist za B92: Duboko u sebi, Novak veruje

Đoković ima šansu da stigne Federera, diskusija o Dejvis kupu je dobrodošla, Rodžer može da igra još nekoliko godina.

Izvor: B92

Autor:B92

Enkvist za B92: Duboko u sebi, Novak veruje
Getty Images

To je u intervjuu za B92 rekao Tomas Enkvist, nekada četvrti teniser sveta koji je u karijeri osvojio 19 trofeja.

Olimpijske igre sledeći su veliki događaj u tenisu (6-14. avgusta), a neki igrači poput Tima, Tomića i Lopesa otkazali su učešće. Ipak, Enkvist ističe da to ne ruši sliku tenisa kao sastavnog dela najvećeg sportskog takmičenja.

“Moje mišljenje jeste da se tenis generalno etablirao kao olimpijski sport. Bilo je potrebno neko vreme, što je i normalno, ali sada je preovlađaujući osećaj da je tenisu mesto na OI – većina tenisera ima ogromnu želju da igra. Pre četiri godine u Londonu sam bio kao selektor reprezentacije Švedske, svi veliki igrači bili su prisutni i lično sam video koliko im znači – Mariju je bila mnogo važna ta pobeda, a Novak uvek ističe koliko želi da osvoji zlato“, počinje 42-godišnji Enkvist za B92.

Dejvis kup jedino je zvanično timsko takmičenje u tenisu, a Enkvist ističe njegovu važnost za ’beli sport’ uprkos tome što se javljaju problemi sa rasporedom koje utiče da najbolji retko igraju.

“Dejvis kup odražava tradiciju tenisa – meni kao Šveđaninu mnogo znači, vrhunac je da predstavljaš svoju zemlju i moramo da se potrudimo da se ta tradicija održi. Ako to znači da razgovaramo npr. o rasporedu, onda je to plodna diskusija jer je važno da najbolji igrači osećaju želju da igraju“.

Prvi teniser sveta Novak Đoković predložio je da se formiraju četiri grupe sa po četiri selekcije, a da se polufinala i finale igraju na neutralnoj lokaciji.

“Morao bih da razmislim dublje konkretno o tom predlogu, ali ono što mogu da kažem jeste da je Dejvis kup jedno od najprestižnijih takmičenja u tenisu, najveće uz četiri Gren slema, i da moramo da pronađemo način da ga održimo“.

Od početka 2015. godine Novak Đoković osvojio je pet od sedam Gren slem trofeja i ubrzano napreduje na listi najboljih igrača svih vremena.

“On je neverovatan, nije viđena još konstantnost poput Novakove, da neko toliko retko gubi. Dobar primer jeste i Vimbldon – kada je konačno doživeo poraz, svi su se pitali: ’Šta se dešava?’, samo to govori mnogo o njemu. Već dugo dominira tenisom, već ima 12 Gren slem titula i meni je zapanjujuće da su se Rodžer, Rafa i on pojavili maltene istovremeno“, kaže Šveđanin i dodaje:

“Kada je Sampras uzeo 14. titulu, mislili smo da je to nemoguće premašiti, a vidite sada... Novak je među najvećima svih vremena, a najbolji deo jeste što još nije završio, još je u zenitu karijere i predstoji nam za početak zanimljiv ostatak godine, a onda i dalje – možda duboko u sebi Đoković veruje da može da stigne i Federera“.

Sledeće pitanje ticalo se upravo osvajača 17 Gren slem titula – Rodžera Federera, koji u avgustu puni 35 godina.

“Nadam se da nikada neće završiti karijeru“, rekao je Enkvist uz osmeh, “Njegov način igre je neverovatan, i dalje se daje svim srcem i lepo je videti koliko zapravo uživa u igri – i dalje je strastven prema tenisu uprkos svemu što je postigao i osvojio. Samo on može da dâ tačan odgovor, ali pretpostavljam da će mnogo zavisiti od toga kako mu se telo drži i koliko bude motivisan. Gledajući ga na Vimbldonu, zašto ne još nekoliko sezona“.

Za kraj, pitali smo finalistu Australijan opena iz 1999. godine da objasni koje osobine čine dobrog trenera.

“Osnovno je da razumeš u kojem stadijumu karijere jeste trenutno tvoj teniser. Sa mladim igračima moraš još mnogo da radiš na samoj igri, udarcima, taktici, gradiš njegov način igre jednom rečju. A kada radiš sa nekim iskusnijim, onda su to samo fina podešavanja njegove već postojeće igre i možda se više pažnje posvećuje psihičkom aspektu. Ipak, mislim da ta dva idu ruku pod ruku – tenis jeste sport koji se igra ’glavom’, ali igrač uvek mora da nastoji da napreduje i tehnički“, zaključio je Enkvist za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve