Nova vest
Tenis

Nedelja, 12.07.2015.

14:00

Novak stvarno najbolji – het-trik na Vimbldonu!

Novak Đoković potvrdio je da je trenutno najbolji teniser sveta odbranivši titulu na Vimbldonu, pobedom nad Rodžerom Federerom u finalu.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Beta/AP Photo

Đoković je u izuzetno kvalitetnom finalu savladao Federera rezultatom 7:6 (7-1), 6:7 (10-12), 6:4, 6:3 i tako došao do trećeg trofeja na terenima Ol Ingland Klaba.

Najbolji sportista Srbije tako je došao do devetog Gren slem trofeja i što je možda još važnije, ekspresno je preboleo težak poraz u finalu Rolan Garosa od Stana Vavrinke.

Vavrinkin sunarodnik Rodžer Federer ostao je na 17 titula na najvećim turnirima, izgubivši svoje deveto finale.

Srpski i švajcarski teniser odigrali su jubilarni 40. međusobni duel i Đoković je konačno uspeo da izjednači na 20-20 u pobedama. To je po broju odigranih mečeva drugo najveće rivalstvo u open eri, iza Đokovića i Nadala koji su odigrali 44 meča. Na travi je sada 2-1 za Srbina, a isti rezultat je i u finalima Gren slemova. Takođe, Đoković je postao jedini igrač u open eri koji je igrao najmanje po 40 mečeva sa dvojicom rivala. Federer i Nadal jedini su koje je Novak pobedio 20 i više puta u karijeri.

Ovo je prvom igraču planete bila jubilarna 200. GS pobeda.

On je uspeo da uradi nešto što niko nije skoro deceniju – da odbrani titulu na Vimbldonu. Ovim trofejom prestigao je veličine poput Andrea Agasija, Ivana Lendla, Džimija Konorsa, Kena Rouzvela, i Freda Perija koji su osvojili osam Gren slemova.

O samom meču koji je trajao skoro tri sata i koji je jednom prekidan zbog kiše ima mnogo toga da se kaže, i postoje mnogi faktori zbog kojih je Novak slavio.

Prvi i osnovni jeste odnos servis-ritern u kojem je Đoković dominirao i koji već godinama pokazuje da je najvažniji tenisu. Srbin je drugim udarcem uspevao da otera rivala kojem početni udarac nije dobar kao u polufinalu sa Endijem Marijem. S druge strane, uvek je mogao da se osloni na udarac u važnim trenucima i prebrodi određene probleme.

Takođe, Švajcarac nije uspevao da bude koncentrisan kod drugog ili trećeg udarca, a bez toga se ne može ni razmišljati o pobedi nad najboljim na svetu. Mentalna stabilnost je uvek krasila Đokovića i još jednom se pokazalo da ume da 'uđe u glavu' Rodžeru i eksploatiše slabosti protivnika.

To mu je pomoglo da prebrodi težak period posle gubitka drugog seta u kojem je propustio čak sedam set lopti. Na kraju je imao 13 asova, jedan manje od Federera, uz 46 direktnih poena i samo 16 neiznuđenih grešaka. Rodžer je bio mnogo agresivniji (58 vinera), ali je i više grešio (35 grešaka).

Tok meča:

Veliko finale otvorio je Švajcarac svojim servisom i prva tri poena lako osvojio upravo tim – dva vinera i jedan as. U četvrtom je Đoković uspeo da vrati ritern u polje, ali je Rodžer napao i lako poveo sa 1:0.

I peti poen na Centralnom terenu uzeo je drugi teniser sveta vinerom iz forhenda, ali je potom istim udarcem vezao tri greške. Na 40:15 usledio je snažan napad bekhendom, ali i loš ritern za 1:1.

Nakon dobrog izlaska na mrežu i sigurnog voleja Novak je osvojio prvi poen na servis protivnika i to zahvaljujući kvalitetnim riternom pod noge. Dvojica tenisera razmenili su po još jedan odličan poen za 30:30 u gemu u kojem je Federer pogodio svaki prvi servis. Servis je tada stao, ali je Federer nastavio za igra za 2:1.

Srbin je nešto manje ubacivao prvi servis od protivnika, ali je uspevao da sigurno dobija svoje gemove. Izgubio je dva poena – jedan svojom greškom i jedan zbog vinera rivala, pre nego što je sa dva vezana poena izjednačio na 2:2.

Rodžer je bio ofanzivniji na startu meča, najviše zbog odličnog servisa. Pogodio je nova četiri početna udarca za brz gem i vođstvo od 3:2.

Prvi problemi na servis Đokovića pojavili su se u šestom gemu, kada je posle dve brze greške bilo 0:30. Pokušao je nešto da promeni izlaskom na mrežu, ali je Federer poslao pasing pod noge za tri vezane brejk šanse. Već prvu je iskoristio i poveo sa 4:2.

Ipak, Đoković je vratio egal već u sledećem gemu odigravši nekoliko odličnih poena. Na 15:15 je pogodio forhend viner, a onda posle kiksa Švajcarca dobio dve prilike za povratak. Prvu je Federer spasao servisom, ali je kod druge Novak poslao odličan pasing šot za 4:3. To je bio tek drugi brejk koji je Švajcarac pretrpeo na celom turniru.

Sada je red bio na Novakov brzi gem – dva asa i samo jedan izgubljen poen za 4:4.

Međutim, i Federer se brzo konsolidovao i ponovo vratio početni udarac. Četiri prva servisa bila su dovoljna za još jedan ekspresan gem – 5:4.

Prvi igrač planete uspeo je da podigne procenat prvog servisa i deseti gem otvori sa dva asa. Drugoplasirani je osvojio jedan poen pre nego što je napravio dve greške za 5:5.

Federer nije morao da podiže nivo servisa jer ga odlično pogađa od samog starta. Prva tri poena dobio je veoma lako, ali je onda Đoković pronašao način da uđe u poen i osvoji dva za 40:30. Igra se potom razvila, kada je Rodžer odigrao lukav drop šot za 6:5.

Đoković se našao na ivici u 12. gemu prvog seta koji je počeo vinerom Federera bekhendom po paraleli. Usledila su dva poena Novaka, pa potom i dupla greška za 30:30. Vrlo brzo suočavao se sa dve odvojene set lopte i obe je spasao servis vinerima. Nekako se izvukao i novim asom došao do taj brejka – 6:6.

Dodatni gem počeo je spektakularnim poenom – Đoković je stigao štop volej i pored mreže poentirao za 1:0. Usledila su dva dobra servisa za 3:0 pre nego što se Federer upisao na semafor. Švajcarac je polako počeo da pada u igri, a Novak je napravio novi mini taj brejk nakon razmene od 22 udarca. Stečenu prednost održao je do kraja i posle duple greške rivala poveo u setovima – 7-1 u taj brejku.

Osvojeni prvi set u taj brejku učinio je da Đoković uđe mnogo opuštenije u novi set. Servis ga je odlično služio i sa četiri laka poena poveo je rezultatom 1:0.

Međutim, ni Federer nije psihički pao posle brojnih grešaka u finišu prošlog dela igre. I on je ubacivao početni udarac i poene završavao na mreži – 1:1.

Nešto mirniji deo meča zaokružio je Srbin laganim gemom u kojem je izgubio samo jedan poen i poveo sa 2:1 u drugom setu.

Činilo se da će posle jednog sjajnog voleja i dva servis vinera Federer lako izjednačiti u gemovima. Ipak, onda je napravio dve nekarakteristične greške na mreži i stigao do 15 u čitavom meču. Ipak, početni udarac je ponovo bio tu kad treba za 2:2.

Ponovo je momak iz Bazela prvi izborio brejk šanse, iako je Srbin poveo sa 40:15. Dve greške uvele su ga u problem, a onda i napad forhendom za prvu šansu. Federer je uspeo da ostane u poenu, ali je Đoković pogodio samu liniju forhend dijagonalom i izvukao se. Ne zadugo, jer je izgubio sledeći poen. Međutim, i drugu šansu je neutralisao forhendom, a onda istim udarcem otišao na 3:2.

Isti scenario iz prethodnog ponovio se i u novom Federerovom gemu – brzo je poveo sa 40:0, izgubio dva poena, a onda servisom stigao do gema. Ovoga puta to je bilo za 3:3.

Identičan broj poena viđen je i u Novakovom gemu koji je počeo mnogo bolje da čita servise protivnika. Ipak, u osmom gemu to je bilo dovoljno za samo jedan spektakularan viner iz riterna, pošto je Rodžer asom izjednačio na 4:4.

Drugi set mnogo je mirniji nego prvi jer igrači koji počinju poene, osim Đokovića u petom, nemaju mnogo problema da osvoje gemove. Novak je lepo raspoređivao taj udarac i brzo poveo sa 5:4.

Pritisak koji je osećao Rodžer bio je najveći od početka meča, što je rezultiralo greškama posle uvodnog asa. Usledio je novi forhend viner, ali i druga dupla servis greška u veoma važnom trenutku. Ipak, set loptu rivala spasao je agresivnim forhendom. To mu je ulilo mnogo samopouzdanja – spustio je fenomenalan volej, a onda i dočekao grešku za 5:5.

Đoković je opet imao mnogo sreće jer je morao da spasava novu brejk loptu i to je učinio smestivši udarac ramom na samu liniju. Posle toga je Federer kontrolisao poen, ali je forhend ubacio u mrežu. Ipak, izvukao se i posle gema od skoro 10 minuta poveo sa 6:5.

Nekoliko poluprilika imao je Novak u 12. gemu drugog seta, posebno pri rezultatu 30:30, kada je odlučio da odigra lob umesto pasinga bekhendom. To ga je koštalo i Federer je izborio novi taj brejk – 6:6. Ispostaviće se, verovatno najdramatičniji u istoriji duela dvojice tenisera.

Dodatni gem u ovom delu igre počeo je trima mini brejkovima – Đoković je pogrešno procenio loptu, ali je onda dobio dva poena na servis protivnika. Novak je odlično odservirao, pre nego što je viđena još jedna razmena brejkova. Novak je na pauzu otišao sa prednošću od 4:2, a onda forhendima stigao do tri set lopte (6:3). Prvu je Federer spasao servisom, a drugu posle iscrpljujućeg poena u kojem je napadima forhendom iznudio grešku rivala. Treću je imao na svoj servis – odlično je odservirao i imao maltene zicer na mreži, ali je Švacarac pogodio stranu i pasingom izjednačio na 6:6. Srbin je sigurno odesrvirao u sledećem poenu, a Federer pogodio nestvaran drugi servis na petoj set lopti i volejom izjednačio. Izborio se za svoju prvu, ali nije imao hrabrosti da je realizuje. To je Novak iskoristio, novim riternom izborio sedmu set loptu. Međutim, njegov forhend završio je nekoliko centimetara u autu, a Federer je sjajnim riternom došao do svoje druge. Promašio je prvi servis – to ga nije omelo da izađe na mrežu i odigra dva teška voleja za 12:10 u taj brejku i 1-1 u setovima.

Đoković je bio izuzetno besan zbog sedam propuštenih prilika, pa je pocepao majicu i želeo da slomi reket udarcima o patiku. Tako je i ušao u treći set, ali mu je bes doneo nekoliko neverovatnih riterna za dve vezane brejk lopte. Prvu je Švajcarac spasao brejkom, a onda i drugu, posle čega je bes eskalirao, a na semaforu vrlo brzo bilo 1:0.

Novakovi navijači uplašili su se da će ga to možda koštati brejka u sledećem gemu, a strah je bio opravdan jer je Rodžer podizao nivo igre. Greškom Srbina došao je do brejk šanse, ali je tada usledio hrabar servis na bekhend i izlazak na mrežu. Izvukao se Đoković i izjednačio na 1:1.

I u trećem gemu izborio se za brejk loptu posle sjajnog poena i iznuđenog drop šota. Servis protivnika nije funkcionisao, morao je da servira drugi koji je bio veoma dobar. Ipak, sada je ram pomogao našem igraču da vrati u polje, a onda je i dobio poklon od Švajcarca za brejk i 2:1.

Posle napravljenog brejka Srbin se opustio i servis je profunkcionisao. Uspevao je da diktira tempo i posle nove greške materijalizuje stečenu prednost – 3:1.

U tim trenucima kiša je počela da pada, pa je bilo vremena samo za još jedan brejk. Na sreću igrača i organizatora, bio je brz jer je Federer pogodio četiri servisa i smanjio na 3:2.

Pauza zbog kiše trajala je samo 20 minuta zbog čega organizatori nisu želeli da zatvaraju krov. Đoković je imao sitnih problema u prvom gemu, pa je posle loba Federera bilo 30:30. Ipak, tada je pogodio odličan pasing šot bekhendom, a istim udarcem osvojio novi poen za 4:2.

Federer nije imao problema u svoja dva naredna gema, ali nije ni Novak koji je vrlo brzo došao u priliku da servira za vođstvo od 2-1 u setovima.

Dobar servis omogućavao je Srbinu da brzo završava poene, pa je posle sigurnog smeča imao 30:0. Federer je potom ubacio bekhend u mrežu. Usledio je novi izlazak na mrežu i novi smeč za 6:4.

Za razliku od trećeg, četvrti set počeo je bez mnogo tenzije. Obojica su uhvatila ritam kod servisa, neizvesnosti nije bilo i Federer je posle nešto manje od 10 minuta odservirao za 2:1.

Posle po jednog sigurnog gema na obe strane Đoković je stigao do možda i odlučujuće prednosti, i ponovo zahvaljujući odličnim riternima. Iako je Federer bio rastrčan, Novak je dva puta poslao lopticu na samu osnovnu liniju i tako odbio napade, a rival je potom grešio za brejk – 3:2.

Šesti gem počeo je odličnim pasing šotom Srbina iz bekhenda po paraleli, a nastavljen je odličnim servisom. Serija poena je potrajala sve dok Švajcarac nije pogodio divan slajs iz defanzive za 40:15. Uveo je novom greškom sebe u problem, ali je onda pogodio željeni as i otišao na 4:2.

Ukupan kvalitet meča nijednog trenutka nije opadao, iako je Federer često grešio bekhendom. Ni servis mu nije bio na tako visokom nivou kao u uvodnom delu meča, pa je Novak ponovo imao brejk šansu. Tada je servis proradio, ali je Novak napadima došao do nove. Ni nju nije iskoristio i Federer se forhend vinerom nekako izvukao na 4:3.

Osmi gem počeo je nadmudrivanjem na mreži koje je dobio Švajcarac, a posle greške iz bekhenda bilo je 0:30. Međutim, kao i mnogo puta u ovom meču, servis je bio na visini – 30:30. Te prelomne trenutke uspevao je da dobija tokom sva tri sata i brzo imao šansu da servira za meč – 5:3.

Đoković je potpuno rasterećeno ušao u deveti gem četvrtog seta i vrlo brzo stigao do meč lopti. Na 40:15 za Federera napadao je na bekhend, dobio kraću lopticu, a onda vinerom insajd aut forhendom stigao do velikog trijumfa nakon skoro tri sata aktivne igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

869 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu