Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 29.06.2015.

14:07

Dobar start Novaka - 3x6:4

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Vimbldona, trijumfom u tri seta protiv Nemca Filipa Kolšrajbera.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Đoković je tako došao do sedmog trijumfa u osmom međusobnom duelu sa Kolšrajberom, sa 6:4, 6:4, 6:4, posle dva sata i tri minuta igre.

Novak će u drugom kolu igrati sa boljim iz meča u kojem se sastaju Jarko Nieminen i Lejton Hjuit.

Srpski teniser je protiv Kolšrajbera odigrao veoma dobar meč u kojem je ključne brejkove napravio kada je bilo najvažnije i na kraju zasluženo slavio.

Đoković je odlično otvorio meč napravivši rani brejk, iako se od samog početka videlo da nije u najboljem ritmu. Dokaz tome bio je i ribrejk Kolšrajbera koji se odmah vratio kaznivši nešto slabiji gem srpskog igrača. Sredinom prvog dela igre Novak je propustio nove prilike koje su mogle da ga koštaju i gubitka prvog seta, jer se već u sledećem gemu na svoj servis suočavao sa tri brejk lopte. Tada je profunkcionisao prvi servis koji mu je omoćuio da izjednači, a onda je i iskoristio ’momentum’ da naprabi brejk za prvi set.

Drugi set obeleži su veoma sigurni servis gemovi obojice – sve do samog finiša nije bilo apsolutno nikakvih uzbuđenja, ali je onda Đoković pokazao zašto je najbolji na svetu. Pri vođstvu 5:4 odigrao je nekoliko sjajnih udaraca iz defanzive, sačekao svoju šansu i još jednom oduzeo servis protivniku za 2-0.

U trećem setu viđena je slična situacija kao u prvom. Novak je napravio brejk, Kolšrajber je odmah uzvratio zahvaljujući greškama srpskog tenisera, a potom su usledili sigurni servis gemovi obojice. Kada je bilo najvažnije - u desetom gemu, prvi reket sveta je odigrao agresivno, naterao Nemca na greške i to se isplatilo, pošto je iskoristio prvu meč loptu i zasluženo prošao u drugo kolo.

Tok meča:

Srpski teniser prvi meč na Vimbldonu otvorio je asom, a onda i dobrim napadom. Kolšrajber je osvojio naredna dva poena, pre nego što je Đoković dobro odservirao i poveo sa 1:0.

Već u drugom gemu napao je servis protivnika – brzo je došao do 0:30, a onda i sjajnom bekhend paralelom izborio tri vezane brejk šanse. Prvu je Nemac spasao odličnim servisom, kod druge je Novak slajs smestio u mrežu, dok je kod treće Filip dobro napao i laganim volejem izjednačio. Ipak, Đoković je nastavio da pritiska forhendom, sačekao dve greške protivnika i poveo sa 2:0.

Međutim, već u sledećem gemu stigli su prvi problemi. Brzo je izgubio dva poena, a onda se servisom vratio na 15:30. Tada je usledila velika greška forhendom kojom je poklonio dve brejk šanse protivniku. Prvu je spasao asom, a onda i kombinacijom ’1-2’ za izjednačenje. Nije se ni Kolšrajber predavao – miksovao je igru i onda bekhend paralelom izborio novu. Tu je iskoristio i ekspresno se vratio u meč – 2:1.

Nemački teniser odlično je servirao u sledećem gemu što mu je omogućilo da kontroliše poene i vrlo brzo je izjednačio na 2:2.

Đoković je izgubio prvi poen u petom gemu, ali je onda ravnotežu vratio sjajnim volejem koji je pokupio sa same zemlje. Potom je usledio dobar servis, pa forhendi novo vođstvo od 3:2.

Ipak, posle napravljenog brejka nije uspevao da ozbiljnije pripreti na servis protivika sve do 0:30 u sledećem gemu. Tada je vezao tri poena za brejk loptu koju je Kolšrajber spasao fenomenalnim napadom i smečom. Posle uspešnog čelednža imao je još jednu koju je propustio i Filip se izvukao na 3:3.

Kazna je mogla da bude surova – srpski igrač nekoliko puta je pogrešio i suočavao se sa tri brejk šanse, ali je zahvaljujući početnom udarcu uspeo da se izvuče i povede sa 4:3.

Obojica igrača osvojila su po jedan lagan gem, pre nego što je Kolšrajber došao u priliku da servira za ostanak u meču. Na 15:30 napravio je duplu servis grešku, a onda je Đoković dobio i sledeći poen, a samim tim i prvi set – 6:4.

Prva tri gema drugog seta trajala su ukupno 12 minuta – serveri su bili toliko sigurni da je igrač koji je primao servis osvojio samo jedan poen. Đoković je pri rezultatu 2:1 uspeo da uzme poen, ali je Kolšrajber sigurno odservirao za 2:2.

To nije mnogo smetalo prvom igraču planete koji je zahvaljujući dobrom početnom udarcu dobio još jedan gem bez izgubljenog poena i na klupu otišao pri vođstvu od 3:2.

Nova dva gema prošla su bez uzbuđenja, kada je Đoković propustio priliku da dođe do potpune kontrole u ovom meču. Na 30:30 na servis rivala imao je aktivan napad i dobru priliku da završi poen forhendom, ali je paralela završila u mreži. Osvojio je Novak sledeći poen dobrim napadom iz slajsa za izjednačenje. To nije bilo dovoljno – Kolšrajber je vezao dva servisa za 4:4.

Kolšrajber igra odličan set – oba osnovna udarca ga odlično služe i posebno bekhendom uspeva da napravi problem Novaku. Ipak, Srbin je uspeo da se održi u gemu pri rezultatu 5:4, najviše zahvaljujući odličnim pasing šotom i lobom. Ušlo se u neizvestan finiš u kojem je Đoković sačekao svoju šansu i novim brejkom poveo sa 2-0!

Dobijanje tesnog drugog seta donelo je veliko olakšanje Đokoviću koji je već u ranoj fazi trećeg seta napravio brejk i poveo sa 3:1.

Bio je izuzetno siguran na svom servisu, a u četvrtom gemu je uspeo da iskoristi pad u igri svog protivnika. Prvu priliku nije realizovao, ali je kod druge sačekao grešku Kolšrajbera i čelendž je potvrdio brejk.

Međutim, iako se činilo da Đoković sigurno korača ka trijumfu, usledilo je novo opuštanje. Dve greške, pa dupla servis greška i na semaforu je pisalo 0:40. Prve brejk lopte spasao je agresivnom igrom, ali je kod treće poslao forhend u mrežu i vratio rivala u igru – 3:2.

Usledio je po jedan relativno siguran servis gemi obojice tenisera, da bi Novak u osmom imao šansu da uzme servis rivalu. Međutim, baš tada, Kolšrajber je servirao odlično i uspeo da se odbrani, da bi Novak uzvratio bez izgubljenog poena za vođstvo 5:4.

Velika borba viđena je u desetom gemu, Novak nije iskoristio prvu priliku da dođe do prve meč lopte, ali mu ju je Kolšrajber vrlo brzo dao poslavši lopticu u mrežu. Srpski teniser je ostao pribran, čekao je grešku nemačkog tenisera, koja je i usledila, pošto je loptica otišla u aut i usledilo je slavlje prvog reketa sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve