Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.07.2015.

18:00

Danka Kovinić – od plastičnog reketa do Vimbldona

U novembru će napuniti 21 godinu i ravnomernim koracima krči svoj put ka vrhu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Beta/AP

Crnogorska teniserka Danka Kovinić debitovala je u glavnom žrebu Vimbldona, trenutno je 92. na svetu, a u intervjuu za B92 govorila je o iskustvu iz prvog meča na terenima Ol Ingland Klaba, o teniskom počecima, ciljevima i o tome kako provodi vreme van terena.

Danka nije imala mnogo sreće sa žrebom, odmah je naletela na Samantu Stosur i izgubila je sa 6:4, 6:4.

“Nisam imala strah od toga što je ona visoko plasirana i što ima odličnu karijeru. Meni je bilo lepo da igram, zaista sam uživala. Moglo je da bude i bolje, mada sam mogla i lakšu protivnicu da dobijem na startu. Trebalo je bolje da riterniram, mada je i ona imala visok procenat prvog servisa. Ima nezgodan kik, čak i na travi, nisam se izborila sa time“, počinje Kovinićeva priču za B92.

Danka kaže da sebi postavlja realne ciljeve i dodaje:

“Sada sam 92. na svetu i imam da branim oko sto bodova do kraja godine, tako da mi je cilj da zadržim Top 100 rang. Voleo bih da budem oko 80-90. mesta, u 75 bi bilo odlično. Jedan od krajnjih ciljeva u karijeri jeste Top 10, ali idem polako“.

Mlada devojka rođena na Cetinju potom se prisetila teniskih početaka.

"Bio je upravo Vimbldon, gledali smo kod kuće, igrala je Serena čini mi se, ali tada nisam ni znala da je to Vimbldon i šta se dešava, bila sam baš mala. U Herceg Novom mi se sviđala atmosfera u teniskom klubu koji je odmah pored šetališta, bilo je mnogo dece i poželela sam da počnem i ja da treniram. Roditelji mi čak nisu ni dali odmah da krenem da igram, tražila sam to već sa pet godina. Mislim da su hteli da se bavim nekim kolektivnim sportom, ali odabrala sam tenis. Kupili su mi prvo plastični reket, pa sam udarala u zid u holu svoje zgrade, i tek posle dve godine su me upisali u školu tenisa, sa sedam i po“.

Na pitanje koji mi turnir najviše volela da osvoji, Kovinićeva nudi neobičan odgovor.

“Svi maštaju o Vimbldonu, ali nemam neki poseban turnir koji volim. Možda bih volela da osvojim Rim – nikada nisam igrala, ali svi mi kažu da je vrlo lepo i dopada mi se kada gledam na televiziji“.

Više puta je Kovinićeva isticala da joj je Jelena Janković uzor, ali postoji još teniserki koje joj se dopadaju.

“Sviđa mi se kako igra Simona Halep – dobro se kreće, ne igra previše agresivno, raznovrsna je i vrlo brza. Kod Šarapove mi se sviđa što uvek deluje smireno. Možda to i nije slučaj u teškim trenucima, ali odaje takav utisak. Takođe, ugledala sam se i na Li Na, ona je prava sportistkinja, i na terenu i po ponašanju“.

Slobodno vreme uglavnom provodi sa prijateljima i taj deo života smatra veoma važnim.

“Ovde nisam imala vremena ni za šta – u devet ujutru sam na terenima, vratimo se oko sedam-osam uveče. I inače mi je teško da se uklopim sa drugarima jer su i oni rasuti – neki su na koledžu u SAD, drugi u Beogradu, treći u Podgorici, četvrti u Herceg Novom, ali uglavnom gledam što više da se družim sa njima i da održavam prijateljstva. Mislim da je to najvažnije“, zaključila je Danka za B92.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve