Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 28.06.2010.

18:55

Novak osvetio 'Orlove' za 1/4finale

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Vimbldona, pošto je u meču osmine finala pobedio Lejtona Hjuita sa 7:5, 6:4, 3:6, 6:4.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Novak će se za plasman u polufinale boriti sa boljim Jen-Hsunom Luom sa Tajvana, koji je sa 3-2 u setovima eliminisao prošlogodišnjeg vicešampiona, petog nosioca Endija Rodika. Đoković se do sada nijednom u karijeri nije susretao sa Luom.

Iako oba tenisera poseduju odličan ritern, u prvom setu sigurno su dobijali servis-gemove retko kada gubeći više od dva poena. Pri kraju seta bilo je evidentno da Hjuit postaje nervozan jer je pravio atipične greške sa osnovne linije.

U 12. gemu Đoković je odigrao vrhunski – bio je strpljiv u dovoljnoj meri, ali je i osećao pravi trenutak za napad. Pri rezultatu 30:30 Novak je ofanzivnom igrom uhvatio Australijanca na krivoj nozi, a u narednom poenu Hjuit je poslao forhend u aut i Novak je došao do vođstva.

Prvi set neodoljivo je podsećao na prošlogodišnji četvrtfinalni meč Has – Đoković, sa bitnom razlikom što je srpski teniser sada bio na pobedničkoj strani.

U ranoj fazi drugog seta Novak je imao dve uzastopne brejk prilike, ali je Australijanac tada podigao nivo igre i uspeo da sačuva svoj gem.

Na Đokovića propuštena šansa nije uticala, pošto je i dalje bio superioran na svoj servis i vrebao priliku na suparnikov.

Istu je dočekao u završnici seta i u desetom gemu je napravio brejk i osvojio set. Hjuit se ponovo unervozio, što najbolje ilustruje promašeni smeč i dvostruka servis greška. Potom je Đoković dobrim napadom stigao do set lopte, ali Australijanac je prvu uspeo da spasi.

Prilikom druge set lopte igrao se dug poen, Đoković je uglavnom diktirao ritam, a Hjuit je na kraju poslao lopticu u aut – 2:0 za trećeg nosioca.

Činilo se tada da srpski teniser potpuno kontroliše zbivanja na terenu, a onda se dogodilo nešto što često viđamo tokom Đokovićeve karijere – problemi sa disanjem počeli su da utiču na Novakovu igru.

Sa zdravstvenim poteškoćama došle su i teniske, pa je Hjuit u petom gemu došao prvih brejk prilika meču. Borbeni Australijanac uspeo je da iskoristi jednu i da uz čuveno ’kam on’ (come on) sa više elana uđe u nastavak okršaja.

Novak se lošije kretao, imao je problema u svakom servis-gemu i bilo je izvesno da će 15. nosilac osvojiti set, što se ubrzo i dogodilo.

Đoković se pribrao početkom četvrtog seta – treba priznati da je imao i malo sreće, ali je ipak svojom dobrom igrom došao do brejka za 1:0.
Imao je Novak i dve uzastopne brejk lopte za vođstvo 3:0, ali se Australijanac izvukao preciznim servisima. Đokoviću je potom koncentracija ponovo pala i dozvolio je Hjuitu da napravi brejk i potpuno se vrati u igru.

Bio je to set sa najvećim brojem grešaka kod obojice, a trend je nastavio Hjuit, koji je na brejk lopti u devetom gemu odservirao dvostruku grešku i dao Novaku šansu da servira za meč.

Đoković se nije uplašio, odigrao je savršeno poslednji gem i snažnom forhend dijagonalom okončao naporni dvoboj nakon dva časa i 54 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu