Dominika Cibulkova, borbena i atraktivna

Najveći uspeh u karijeri Slovakinja rođena u Piješćaniju, gradiću sa 30-ak hiljada stanovnika, zabeležila je prošlogodišnjim plasmanom u polufinale Rolan Garosa. Dominika Cibulkova od tada nije uspela da ponovi tako blistave partije, a poraz u trećem kolu u Parizu ove godine koštao ju je pada na 46. mesto na WTA listi.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 16.06.2010.

12:36

Default images

Dominika je u maju napunila 21 godinu, a tenisom se profesionalno bavi od 2005. Ono što ju je od samog starta odvajalo od drugih jeste neverovatna borbenost i želja za trijumfom. Slovakinja je i sada do srži požrtvovana igračica, što je u kombinaciji sa odličnim kretanjem vrlo efektna kombinacija.

Upravo brze i snažne noge su 161cm visokoj Cibulkovoj najveći kvalitet. Sposobnost da pri velikoj brzini na adekvatan način kontroliše lopticu i vrati je u polje tokom karijere joj je donela ogroman broj poena. Nije joj strano da šalje tzv. ’balone’ kako bi zbunila protivnice i dala sebi više vremena da se pripremi za naredni udarac. To je dobar recept za igračice koje su navikle da igraju po šablonu, tj. za one kojima improvizacija nije baš jača strana.
Iako je bila i 12. na WTA listi, atraktivna Slovakinja još nema nijedan trofej na najvišem nivou – trijumfovala je na dva turnira ITF ranga, a na WTA nivou ima samo dva finala iz 2008. godine (Amelija Ajlend i Montreal).

Razloge za nedostatak titula najpre treba tražiti u servisu Cibulkove, koji je je njena ubedljivo najslabija tačka. Odsustvo visine i snage u odnosu na većinu teniserki iz samog vrha Dominika za sada nije uspela da nadoknadi tehnikom i preciznošću, pa je početni udarac lak plen za gorostase kakva je Safina, sestre Vilijams itd.

Osnovni preduslov za pobede nad najboljim igračicama jeste da Cibulkova ubacuje visok procenat prvog servisa, koji je manje ranjiv nego drugi. Tada se igra razvija, pa Slovakinjine vrline mogu da dođu do izražaja.
Iako se vrhunski kreće i ima odbrambenu igru vrednu poštovanja, Cibulkova neretko prelazi u ofanzivu. Ima nisko težište i lopticu udara u penjanju, što suparnici skraćuje vreme za pripremu narednog udarca. To rano hvatanje loptice, uz solidnu anticipaciju, posebno dolazi do izražaja prilikom riterna, koji je jedno od najjačih oružja Slovakinje.

Kao omiljeni udarac ističe drajv-volej, koji joj pomaže u gomilanju pozitivne energije kada je već u naletu. Upravo energija i temperament igraju značajnu ulogu u njenoj igri – veoma je impulsivna, a to je uvek mač sa dve oštrice. Kada dozvoli da je potpuno savlada karakter, igra odlazi u jednu od dve krajnosti – ili igra najbolje što može i pogađa ono što najčešće ne pogađa, ili uđe u niz neshvatljivih grešaka koje joj u velikom broju slučajeva popločaju put ka porazu.

Teniski uzor i osoba kojoj se Dominka najviše divi jeste Kim Klajsters, a sebe opisuje kao srećnu osobu sa dosta energije. Da nije postala teniserka, htela bi da bude glumica, a životni moto joj je: „Ne radi drugima ono što ne želiš da tebi čine“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: