Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.06.2008.

21:16

Janko izbacio Rodika!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Srpski teniser Janko Tipsarević pobedio je šestog nosioca Endija Rodika rezultatom 6:7, 7:5, 6:4, 7:6 u drugom kolu Vimbldona. Meč na centralnom terenu trajao je tri sata i osam minuta. On će se u narednoj rundi sastati sa Dmitrijem Tursunovom, koji je dobio domaćeg takmičara Krisa Itona sa lakih 3:0.

Tipsarević i Rodik su jedini prethodni duel odigrali upravo na Vimbldonu 2006. godine, a tada je slavio Amerikanac sa 6:7, 6:4, 7:6, 6:2. Ipak, ovoga puta naš teniser je bio zantno smireniji u odlučujućim trenucima, i potpuno zasluženo je savladao dvostrukog finalistu Vimbldona.

Ključan detalj na ovom meču je bila igra našeg tenisera u trenucima kada je Rodik imao brejk lopte. Amerikanac nije iskoristio nijednu od osam koliko ih je imao na meču.

Rodik je u skoro svakom gemu na Jankov servis u prvom setu dolazio do brejk prlike, ali naš igrač je izdržao i pobednika prvog seta odlučio je taj brejk. Tipsarević je odlično igrao voleje, naročito iz bekhenda, ali Amerikanac je odlično servirao i dozvolio je rivalu da uzme samo pet poena na njegov servis.

Janko je prva tri poena na svoj servis u taj brejku dobio asom, ali Endi je odgovrao istom merom. Na set lopti se igrao dug poen, bila je to razmen bekhend udaraca po dijagonali, naš igrač je rešio da prvi razbije monotoniju, ali je bekhedn paralelu poslao u aut – 1:0 za Rodika.

U drugom setu sve do jedanesetog gema nije bilo šansi za brejk. Tada je Tipsarević podigao igru na viši nivo, prisinuo Rodika, koji mu je početničkom greškom dao prliku da servira za set. Janko ju je iskoristio na najbolji mogući način – prvo je odigrao spektakularan volej u stilu Borisa Bekera (bacio se na travu i pogodio polje), a potom divnom paralelom došao do izjednačenja u setovima.

Vrlo teško se dolazilo do brejka i u trećm delu susreta, a Tipsarević je preciznom bekhend paralelom omogućio sebi brejk šansu u petom gemu. Rodik je potom fenomenalno odservirao po centralnoj liniji, Janko se izvio i jedva vratio lopticu u teren, a Amerikanac promašuje zicer – 3:2 za Janka. Već u sledećem gemu Rodik je imao povoljnu situaciju (0:30), ali se Janko izvukao i do kraja bez problema uzeo set i prešao u vođstvo.

Četvrti, i, ispostaviće se, odlučujući set, protekao je u sigurnim servisima oba tenisera do samog finiša. Tada Rodik počinje da pritiska, i u desetom gemu pri vođstvu od 5:4 dolazi do dve vezane brejk i set lopte. U oba slučaja Janko je promašio prve servise, ali Rodik nijedan od tih servisa nije uspeo da vrati u teren, i Tipsarević je uz dosta sreće izjednačio na 5:5.

U narednom gemu Rodik je, vidno iznerviran, odservirao nekoliko ’bombi’ za 6:5, i pritisak je ponovo prebačen na Tipsarevića. Srpski broj dva imao je 40-15, ali je dopustio Rodiku da se vrati i dođe do nove set lopte dobivši tri naredna poena. Janko tada pogađa prvi servis, dobija naredna tri poena, i dolazi do novog taj-brejka.

Prva tri poena u ’dodatnom gemu’ išla su uz servis, a onda je Janko fenomenalnom bekhend paralelom napravio mini-brejk i došao do prednosti od 3:1. Isti udarac naš teniser je ponovio i u šestom poenu, i na prvoj promeni strana vodio je sa 4:2.

Ipak, Rodik tada vraća mini-brejk neiznuđenom greškom Tipsarevića, a nakon toga i dolazi do izjednačenja od 4:4 novim as udarcem. Ipak, Janko nije pao psihološki, ponovo je dobio poen na servis Rodika, a onda u maniru velikih tenisera sjajno odservirao za konačnih 7:4, i verovatno najvažniju pobedu u dosadašnjoj karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve