Za doping u Austriji do 10 godina

Sportisti koji u Austriji budu uhvaćeni u korišćenju dopinga mogli bi da budu optuženi za tešku prevaru i budu osudjeni na kaznu zatvora do 10 godina.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.11.2009.

18:28

Default images

To stoji u objavljenom amandmanu nacionalnog zakona o prevari. Prema sadašnjim antidoping zakonima, posedovanje i prodavanje zabranjenih supstanci već je krivično delo, ali ne i korišćenje tih supstanci.

Ministar sporta Austrije Nobert Darabos i ministar pravosudja Klaudija Bandion-Ortner objavili su danas novi amandman, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara.

"Nema više mesta dopingu u austrijskom sportu", rekao je Darabos.

Ovaj propis donet je pošto je doping skandal potresao tim Austrije u biatlonu i kros kantriju na Olimpijskim igrama u Torinu, i pošto je biciklista Bernard Kol priznao da je koristio nedozvoljene supstance kada je završio treći na prošlogodišnjoj Trci kroz Francusku.

"Onaj ko se dopinguje, taj vara. Sportisti ne samo da dobijaju nezakonitu takmičarsku prednost, već zaradjuju bonuse, novac od sponzora i nagrada", rekao je Darabos.

Prema izmenjenom zakonu o prevari, sportista koji bude proglašen krivim, mogao bi da dobije kaznu zatvora do tri godine, ili čak do 10 ako novac koji nezakonito zaradi predje sumu od 50.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: