Subota, 14.11.2009.

15:26

Bez ski skakačica u Vankuveru

Kanadski sud za žalbe odbio je tužbu grupe takmičarki u ski skokovima koje su tražile da budu uključene u takmičenje na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru.

Izvor: B92, Reuters

Default images

Tročlana komicija je jednoglasno odbila zahtev takmičarki koje su tvrdile da su organizatori Igara u Vankuveru prekršili zakone anti-diskriminacije jer neće imati takmičenje u muškoj i ženskoj konkurenciji u ski skokovima.

Komisija je, takođe, podržala odluku Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK), a ne organizacionog komiteta Vankuvera, o sportovima koji će biti uključeni u program Igara naredne godine.

Ski skokovi se u kalendaru Olimpijskih igara nalaze od 1924. godine, ali je to jedan od retkih sportova koji nema takmičenje u obe konkurencije. Prema pravilima svi novi olimpijski sportovi moraju da budu jednaki među polovima. Ipak, MOK je odbio da ski skokove u konkurenciji žena uvrsti u kalendar Olimpijskih igara uz obrazloženje da nema dovoljno takmičarki koje bi mogle da učestvuju.

Predstavnica takmičarki koje su uputile žalbu Debra Folka izjavila je da će se boriti dok ne dođu do šanse da se bore na Olimpijskim igrama. Folka je takođe istakla da će podneti žalbu na odluku suda, a da će potom slučaj odneti pred Vrhovni sud Kanade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: