Srbija ubedljivo do polufinala!

Reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Rusije rezultatom 79:68 u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Poljskoj i obezbedila plasman na SP u Turskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2009.

18:14

Default images

Ključna je bila druga četvrtina, kada je Srbija zahvaljujući čvrstoj odbrani primila samo četiri poena, a Perović je tada ubacio 11. Iako su Rusi nekoliko puta pripretili, nijednom nisu spustili razliku ispod deset. Najefikasniji je bio Tripković sa 18 poena, a Teodosić i Veličković dali su po 12. Najbolji kod Rusa bio je Vitalij Fridzon sa 15 poena.

Na početku meča najraspoloženiji bio je Krstić sa sedam poena, a Veličković i Tripković pogodili su po trojku. Sa druge strane, šuterski raspoložen bio je Mekarti sa šest poena.

Srbija je vodila četiri poena razlike (13:9), ali Rusi su od sredine prve četvrtine zaigrali zonu, na šta naša selekcija nije imala adekvatan odgovor. Rusija je četvrtinu završila sa pet uzastopnih poena Zozulina i vođstvom 24:21.

U tim trenucima naš tim primio je previše poena iz polukontre, što nije moglo da se nadomesti solidnom igrom u napadu.

Druga deonica donela je dijametralno suprotnu sliku na terenu jer je srpski tim briljantnom igrom u defanzivi potpuno 'zatvorili' rivala i, ispostaviće se, rešili pitanje pobednika.

Duda Ivković uveo je na teren 'odbrambenu' petorku Marković-Tepić-Bjelica-Mačvan-Perović, što se pokazalo kao pravi potez jer su Rusi prvi koš iz igre u drugoj četvrtini postigli na minut i po do kraja (trojka Monije).

Briljirao je Kosta Perović sa 11 poena, a Bjelica i Marković su posle nekoliko ukradenih lopti razvili kontranapade za lake poene Srbije. Posle trojke Mačvana i šuta sa poludistance Perovića Srbija je stekla najveću prednost (40:25), a na poluvremenu je bilo +13 (41:28).
Početak poluvremena naročito je bitan kada se na odmor ode sa visokom prednošću jer se očekuje nalet suparnika odmah po izlasku iz svlačionice. Srbija je taj ispit uspešno položila – Tripković je pogodio trojku na samom početku i brzo naš tim stiže do +20 posle poena Veličkovića (48:28).

Visoku razliku Srbija je održavala sve do finiša, ali tada je popustila koncentracija u odbrani, dok su Rusi presingom uspeli da skrate vreme za napad. Posledica toga bila je serija 9-0, koju je okončao Bikov poenima u poslednjim sekundama – 54:43 za Srbiju.

Krajem treće četvrtine Nemanja Bjelica je nezgodno doskočio nakon što je lupio rampu Mekartiju i do kraja se nije vraćao na teren.

Ponovo je početak bio krucijalan jer se u tim trenucima osećala mala doza nesigurnosti u srpskom taboru posle serije rivala. Odgovornost je preuzeo Teodosić, pogodio šut sa distance, a nadovezao se sjajni Tripković novom trojkom.

I Ruse, prevashodno Fridzona, krenuo je šut za tri poena, ali Teodosić je dva puta uzvratio istom merom. Poslednji put Rusija je došla na -10 posle nove trojke Fridzona, ali je duo Perović-Veličković sigurnim izvođenjem penala defintivno rešio pitanje pobednika.

Kompletnu statistiku sa meča pogledajte ovde.

Srbija će u polufinalu igrati sa boljim iz susreta Slovenija – Hrvatska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

352 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: