Nova vest
Vaterpolo

Subota, 17.07.2010.

21:19

SL: Finale i SP za Srbiju!

Vaterpolisti Srbije pobedili su Hrvatsku 14:11 i plasirali su se u finale završnog turnira Svetske lige i izborili plasman na SP 2011.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

U meču punom preokreta i lepih golova, Hrvatska je dugo vodila, ali je Srbija sjajnom igrom u drugom poluvremenu uspela da stigne do velike pobede.

Sedam srpskih vaterpolista je postiglo gol, najefikasniji je bio Filip Filipović sa četiri, dok je Prlainović postigao tri. U Hrvatskom timu fenomenalan je bio Miho Bošković sa pet pogodaka. Srbija će u finalu u nedelju igrati sa Crnom Gorom.

U drugom polufinalu Crna Gora je sa 8:6 savladala Australiju. Finale se igra u nedelju od 20 časova, a od 18.30 na programu je meč za treće mesto.

Meč je Srbija prelomila u drugom poluvremenu, pošto je na početku imala velikih problema sa sudijskim kriterijumom, lošijom odbranom, odnosno odličnom realizacijom Hrvatske sa igračem više.

Samo u prvoj četvrtini bilo je devet golova, a rezultat od 5:4 bio je dobar za Srbiju, pošto je Andrija Prlainović pogotkom u poslednjoj sekundi smanjio zaostatak od dva razlike.

Dva gola prednosti (8:6) Hrvati su imali i u drugoj četvrtini, ali su Udovičić, pa potom Filipović brzim golovima vratili Srbiju u igru.

Treća četvrtina bila je možda i presudna, pošto je Srbija tada preuzela vođstvo i golovima Rađena i Filipovića prvi put stekla osetniju prednost - 11:9.

Selektor Hrvatske Ratko Rudić tada je isključen zbog prigovora sudiji, što je na trenutak imalo pozitivan efekat na njegov tim. Pavo Marković je smanjio na 10:11, ali je Milan Aleksić Srbiji doneo mir pred poslednju deonicu i vodjstvo od 12:10.

Bošković je postigao prvi gol u poslednjem delu i Hrvatima ulio nadu da mogu do preokreta, ali su Filipović sa penala i Prlainović pogotkom dva minuta i devet sekundi pre kraja i definitivno odbili nalet gostiju.

"Delfini" su dobili "barakude", u nedelju slede "ajkule".

Srbija - Hrvatska 14:11 (4:5, 4:3, 4:2, 2:1):

Srbija: Soro, Avramović, Gocić, Udovičić 2, Vapenski, D.Pijetlović 2, Nikić, Aleksić 1, Rađen 1, Filipović 4, Prlainović 3, Mitrović 1, G.Pijetlović

Hrvatksa: Nižić, Burić, Bošković 5, Dobud 2, Joković, Karač, Marković 2, Bušlje, Sukno 2, Muslim, Paškvalin, Obradović, Pavić

Udovičić: "Cilj smo ostvarili"

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Udovičić ocenio je da je njegova ekipa pobedom nad Hrvatskom i plasmanom u finale završnog turnira Svetske lige u Nišu ostvarila osnovni cilj - učešće na Svetskom prvenstvu u Šangaju sledeće godine.

"Nismo očekivali da će biti ovoliko golova, posebno u prvoj četvrtini (4:5). Dobro je, ipak, što smo u nastavku uspeli da se stabilizujemo, stignemo do pobede i ostvarimo naš glavni cilj", rekao je posle meča Udovičić.

Selektor Hrvatske Ratko Rudić, koji je zbog svađe sa sudijama isključen u trećoj čevrtini, ocenio je da njegova ekipe nije imala snage za ceo meč.

"Počeli smo jako dobro, iako je bilo grešaka u odbrani. Kada se rezultat lomio nismo imali sreće sa sudijskim odlukama, dok je Srbija
koristila svoje šanse i zasluženo pobedila. Videlo se da mi još nismo potpuno spremni, da fizički zaostajemo",
kazao je Rudić, čiji će tim sledećeg meseca u Zagrebu biti domaćin Evropskog prvenstva.

"Biće nam lakše pred domaćom publikom, a i utakmice će se igrati na dva dana, pa će biti vremena za odmor", naveo je Rudić.

Prethodno će Hrvatska igrati Svetski kup na kome će prvi meč igrati ponovo sa Srbijom koja je dobila poslednja tri duela.

Vaterpolisti Srbije u nedelju će od 20 sati igrati finale Svetske lige u kome će joj protivnik biti selekcija Crna Gore, koja je ranije u subotu pobedila Australiju sa 8:6.

"Očekujem tešku utakmicu, kao večeras. Možda ćemo igrati pod manjom tenzijom, jer smo i ulaskom u finale više nego zadovoljni. Ali
naravno da ćemo ići na pobedu kako bismo se odužili ovoj publici na sjajnoj podršci"
, istakao je Udovičić.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sovrović otkrio je zbog čega je optimista pred finale.

"Nikada nijedna naša reprezentacija nije izgubila u Nišu i očekujem da se ta tradicija i nastavi", rekao je Sovrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve