Nova vest
Vaterpolo

Nedelja, 13.05.2007.

19:00

Ratko Rudić u Kući slavnih

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Ratko Rudić, selektor hrvatske vaterpolo reprezentacije, primljen je u plivačku Kuću slavnih, u gradu Fort Loderdejl na Floridi. Nekadašnji selektor vaterpolo reprezentacije SFRJ, koji je selekciju zajedničke države doveo do dve zlatne olimpijske medalje i jednog naslova svetskog šampiona. Pored Rudića u Kuću slavnih primljeno je još osam ljudi koji su se bavili različitim plivačkim sportovima, a među njima je i legendarni španski vaterpolista Manuel Estijarte, jedan od najboljih vaterpolista sveta svih vremena.

Rudić je posle igračke karijere u Zadru, splitskom Jadranu i Partizanu, počeo da trenira omladince Partizana, zatim je preuzeo omladinsku selekciju SFRJ, da bi sa državnim timom koji je predvodio Igor Milanović ostvario velike uspehe.

Po raspadu SFRJ otišao je u Italiju, sa čijom reprezentacijom je osvojio treće uzastopno olimpijsko zlato, jednu titulu šampiona sveta i dva evropska prvenstva.

Italiju je napustio 2000. godine, a posle četiri godine u SAD preselio se na klupu Hrvatske, sa kojom je postao šampion sveta početkom ove godine.

Rudić je šesti sportista iz bivše SFRJ koji je primljen u Kuću slavnih na Floridi. Pre njega tu čast doživele su srpske legende vaterpola Mirko Sandić i Igor Milanović, kao i hrvatski velikani Zoran Janković i Zdravko Kovačić-Ćiro. Jedina predstavnica u ostalim sportovima je Splićanka Đurđica Bjedov, osvajačica jednog zlata i jednog srebra u plivanju na OI 1968. godine.

Prvi ćlan Kuće slavnih 1965. postao je legendarni Džoni Vajsmiler, petostruki olimpijski šampion i filmski Tarzan, koji je rođen u nemačkom selu Frajdorf u Banatu, pored današnje srpsko-rumunske granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve