Okur i Bejker za B92:"Osvojićemo Istočnu konferenciju"

Izvor: Goran Dokiæ

Četvrtak, 01.04.2004.

15:08

Default images

Regularna sezona je gotovo završena, a rezultati Detroita su sasvim solidni. Mehmet Okur je zadovoljan igrama koje ekipa pruža i najavljuje još bolje nastupe u plej ofu.

Nama ide sjajno, ostalo nam je još nekoliko utakmica i fokusiramo se na plej of. Opet smo sjajno odigrali i spremni smo za prvu rundu”.

Dolazak Rašida Valasa mnogo znači ovoj ekipi, koja sada  ima najbolju kombinaciju visokih igrača na Istoku?

Rašid je sjajan igrač. On može da igra i u reketu i spolja, isto kao ja. Meni mnogo znači to što igram uz njega. On unosi energiju u naš tim. Do sada nam ide sjajno sa njim u postavi. Ovih dana se žalio na povredu leđa, ali ga očekujemo već na sledećoj utakmici. Kada se vrati bićemo još bolji nego u prethodnim mečevima”.

Okur je u Detroitu već dve godine, a dolazak trenera Brauna predstavlja jednu od ključnih tačaka u stvaranju šampionskog tima.

On nam mnogo znači iz nekoliko razloga. Prvo, on je sjajan učitelj. Za mlade igrače, kao što smo Darko i ja, to je veoma bitno. Od njega možemo naučiti mnogo. On će dugo ostati u Detroitu, i ja se nadam da ću i ja imati čast da ostanem i dobijem priliku da još više naučim od njega. On je sjajan”.
Okur je razočaran zbog trejda Željka Rebrače u Atlantu, ali smatra da je to realnost u NBA.

Pre svega, on je iz Jugoslavije a ja iz Turske, naravno da želim da igram sa njim, kao i svakim drugim igračem iz Evrope. Ali u NBA nikad ne znaš šta moze da ti se sutra desi. Tako se njemu desilo da iznenada bude trejdovan u Atlantu. On tamo igra i kako sam čuo – sviđa mu se. Ne znam da li će produžiti ugovor sa timom iz Atlante, ali bih voleo da opet imam priliku da igram sa njim”.

Ipak, Okuru je ostao jedan saigrač iz Srbije – Darko Miličić. Okur razume kroz šta Miličić prolazi i spreman je da mu pomogne.

“Meni je ovo druga godina u NBA i zato ga razumem. Ja sam prošao kroz sve kroz šta on prolazi i znam kako mu je. On ima sreću da trenira sa Benom Valasom, Rašidom Valasom i sa mnom. On od nas može da nauči mnogo stvari, koje će mu koristiti. Ja iskreno verujem da će on biti sjajan igrač”.

Okur nije previše skroman kada je košarkaško znanje u pitanju

Ko je najbolji evropski igrač u NBA? Stojaković, Kirilenko, Turkolu, Vlade, ja…

Povratak u Evropu nije realna opcija za Memeta Okura.

Ja trenutno osećam da želim da završim karijeru u NBA. Želim da ostanem sve dok budem mogao da igram”.

Okura i drugove možete gledati u direktnom prenosu na TV B92 u noći između utorka i srede. Tada u Auburn Hills Palace stiže Orlando Medžik. Meč počinje u pola dva iza ponoći.
Krajem prošle nedelje u Detroitu je gostovao tim Njujork Niksa. U potpuno renoviranoj ekipi iz “Velike jabuke” nalazi se i dobro poznato lice Vina Bejkera, koji je u februaru otpušten iz Boston Seltiksa, jer se nije pojavljivao na antialkoholičarskoj terapiji. Bejker je oduševljen što je brzo dobio novu šansu i to baš u Njujorku.

Osećam se sjajno. Njujork je najbolji grad na svetu. Mene je Bog blagoslovio novom šansom da igram i ja iz dana u dan želim da tu priliku na najbolji moguć način iskoristim i pomognem svom timu da se plasira u plej of”.

Njujork je tim sa najviše promena ove sezone. Ajzeja Tomas je rešio da sve okrene u popularnom klubu, a Bejker je, prirodno, oduševljen nekadašnjim plejmejkerom Pistonsa.

Ajzeja je sjajna osoba. On je najbolja opcija za Njujork. Stvorio je tim koji, ako je zdrav, ima šansu da napravi dobar rezultat ove sezone. Treba očekivati da će Niksi uskoro ponovo dominirati Istokom zahvaljujući Ajzeji. U svakom slučaju, nadam se da ćemo osvojiti Istočnu konferenciju i ligu ove sezone”.

U takvoj ekipi Bejker bi voleo da igra i u narednim sezonama.

Ja se nadam da ću ostati. Mislim da je ovo sjajan tim i da je za mene najbolje mesto. Videću na kraju godine. Trenutno mi je najbitnije da se koncetrišem na svaku sledeću utakmicu“.
Pred nama je olimpijsko leto, a Amerikanci su glavni favoriti za odbranu titule iz Sidneja. Bejker smatra da će zlato završiti u njegovoj zemlji, ako igrači budu ozbiljno pristupili nadmetanju sa Evropljanima i Argentincima.

“Milsim da možemo da osvojimo zlato. Mnogo talentovanih igrača će reprezentovati našu zemlju. Evropski igrači nas stižu po kvalitetu. Oni imaju takođe sjajan potencijal i uticaj na NBA. Ali ako igramo fokusirano i najbolje što umemo, mislim da je zlato naše”.

Bejker smatra da evropski igrači imaju veliki uticaj na NBA. Njegov izbor među košarkašima sa ove strane Okeana dopašće se našim ljubiteljima košarke.  

Mislim da bih izabrao Stojakovića, on je sjajan igrač i MVP kandidat. Drugi je Dirk Novicki. Evropski igrači treba da budu inspirisani i motivisani njihovom igrom i uspehom”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: