Vestbruk MVP sezone, Jokiću izmakla nagrada

Bek Oklahoma Siti Tandera Rasel Vestbruk izabran je za najkorisnijeg igrača NBA, dok Nikola Jokić nije dobio nagradu za igrača koji je najviše napredovao.

Izvor: AK

Utorak, 27.06.2017.

08:14

Vestbruk MVP sezone, Jokiću izmakla nagrada
Foto: Getty images

Srpski košarkaš nije dobio ni nagradu za asistenciju sezone, ona je otišla u ruke tandema NBA šampiona Golden Stejt Voriorsa Drejmonda Grina i Stefa Karija.

Vestbruk iza sebe ima sezonu kakvu niko nije imao u poslednjih 45 godina, prosečno je beležio tripl-dabl sa 31,6 poena, 10,7 skokova i 10,4 asistencije uz 1,63 ukradene lopte po utakmici.

Na 82 utakmice zabeležio je čak 42 tripl-dabla, a u tim utakmicama Tander je imao skor 33-9. U dva navrata tokom sezone je imao seriju od sedam tripl-dablova, po čemu je prvi u istoriji NBA.

Bio je igrač meseca Zapadne konferencije u novembru i februaru, a četiri puta igrač nedelje. Doveo je Tander do plej-ofa.

Adetokubo ubedljivo ispred Jokića

Grčki košarkaš Janis Adetokubo ubedljivo je trijumfovao ispred Nikole Jokića u borbi za igrača koji je najviše napredovao u NBA.

Krilo Milvoki Baksa je dobilo 428 poena u glasanju, dok je Jokić kao drugoplasirani imao 161. Grk je protekle sezone prosečno beležio 22,9 poena uz 8,8 skokova, 5,4 asistencija, 1,9 blokada i 1,6 ukradenih lopti po utakmici.

Postao je peti igrač u istoriji NBA koji je predvodio svoj tim u poenima, skokovima, asistencijama, ukradenim loptama i blokadama u jednoj sezoni. Tri puta je zabeležio tripl-dabl u sezoni, ima ukupno osam u karijeri, po čemu se izjednačio sa Karimom Abdul-Džabarom kao rekorder Baksa.

Grk nigerijskog porekla je prvi u istoriji NBA koji je u prvih 20 igrača po poenima, skokovima, asistencija, ukradenim loptama i blokadama. Iako je imao minutažu približnu onoj iz prethodne sezone, postizao je u proseku šest poena više po utakmici.

Adetokubo je prvi Ol-star baksa od Majkla Reda iz 2004. godine, a prvi starter od Sindija Monkrifa iz daleke 1986. Postigao je 30 poena (14/17 iz igre) za Istok u Nju Orleansu u februaru.

"Janis želi da bude najbolji i ovo je neverovatno dostignuće za njega i tim. Niko ne ulaže više truda u svoj rad od Janisa, oduševljeni smo što je dobio nagradu", rekao je trener Baksa Džejson Kid.

Grin prvi "ratnik" defanzivac godine

Za najboljeg defanzivca lige očekivano je izabran krilni igrač šampiona Golden Stejt Voriorsa Drejmond Grin, što je prvi put u istoriji ove franšize.

Grin je u prethodne dve sezone bio "vicešampion" ove katageroije, a osim ove nagrade dobio je još tri – najbolja asistencija (sa Stefom Karijem), najbolji potez (sa Klejom Tompsonom) i najbolji plej-of trenutak (sa Kevinom Durentom).

Krilo Voriorsa je prosečno beležilo 10,2 poena uz 7,9 skokova, 7 asistencija i 1,38 blokada po utakmici uz rekord lige i karijere od 2,03 ukradene lopte po meču.

Igrač visok 200 centimetara prvi koji je prosečno beležio najmanje deset poena, po sedam skokova i asistencija, dve ukradene i blokadu tokom sezone otkako 1973. godine uvedena statistika za blokade i ukradene lopte.

Prvi je igrač u istoriji Voriorsa koji je imao najmanje 150 ukradenih i 100 blokada u jednoj sezoni. Logično, izabran je u idealnu defanzivnu petorku, treći put u karijeri, a ukupno treći tim lige u protekloj sezoni.

Baksi imaju najbolje klince – Brogdon ruki sezone

Plejmejker Milvoki Baksa Malkom Brogdon izabran je za rukija (početnika) sezona u NBA ligi. On je tek drugi igrač Baksa posle Abdul-Džabara koji je dobio ovo priznanje.

Tek 36. pik sa prošlogodišnjeg drafta prosečno je beležio 10,2 poena uz 4,2 asistencije i 1,1 ukradenu loptu po utakmici, bio drugi trojkaš i najbolji izvođač slobodnih bacanja svog tima.

Prvi je ruki u istoriji NBA koji je šutirao više od 40 odsto za tri poena dok je beležio najmanje četiri asistencije po meču. Ostvario je i jedan tripl-dabl, postigao je 15 poena uz 12 asistencija i 10 skokova protiv Čikago Bulsa poslednjeg dana 2016. godine.

Brogdon je prvi igrač iz druge runde drafta koji je postao ruki sezone još od 1966. godine. Bio je najbolji ruki u plej-ofu sa prosekom od 9 poena, 4,3 skokova i 3,6 asistencija.

Zajedno sa Džoelom Embidom, Vilijem Ernangomesom, Badijem Hildom i Dariom Šarićem je izabran u idealnu petorku rukija, prvi igrač Baksa od Brendona Dženingsa iz sezone 2009/2010.

Trojkama do nagrade – Gordon najbolji "šesti" igrač

Najbolji šesti igrač protekle NBA sezone je bek Hjuston Rokitsa Erik Gordon, prvi u istoriji teksaškog tima koji je dobio ovu nagradu.

Gordon je u svojoj debitantskoj sezoni u Hjustonu prosečno beležio 16,2 poena (treći najefikasniji rezervista), a od 75 utakmica u kojima je igrao 60 je ušao kao rezerva, nakon što je u prethodnom delu karijere bio starter na 398 od 417 mečeva.

Bio je četvrti trojkaš NBA lige sa 246 pogodaka, što je za oko 100 trojki više od njegovog prethodnog najboljeg učinka. Oborio je rekord Mirze Teletovića kao rezervista sa najvište trojki u sezoni, košarkaš iz BiH je prethodni postavio sa 206 u prošloj.

Od kraja novembra do početka januara prosečno je pogađao 4,6 trojki uz 47% šuta. Pogodio je najmanje tri trojke na prvih 13 utakmica u tom periodu, čime je izjednačio NBA rekord.

Rokitsi su imali skor 35-7 kada je Gordon postizao najmanje 15 poena, a 17-2 kada je imao najmanje 20. Takođe, pobedio je u takmičenju u šutirajnu trojki na Ol-star vikendu u februaru, a prvi je igrač u istoriji Rokitsa koji je uspeo u tome.

Biće vam potrebno 12 minuta da pogledate sve njegove trojke iz prethodne sezone.

Trener godine – Majk D'Entoni

Trener Hjuston Rokitsa Majk D'Entoni izabran je za najboljeg stručnjaka u protekloj NBA sezoni. Rokitsi su bili neočekivano treći na Zapadu sa skorom 55-27.

On je treći u istoriji Rokitsa koji je dobio novu nagradu, posle Toma Nisaklea 1977. i Dona Čejnija 1991. godine. D'Entoni je drugi put u karijeri izabran za trenera godine, prethodnu sezone je osvojio 2005. na klupi Finiks Sansa kada je izjednačio rekord franšize sa 62 pobede.

Osmi je trener u istoriji NBA koji je najmanje dva puta nagrađivan, a jedini je uz Grega Popovića i dalje aktivan. Ovo mu je bila prva sezona na klupi Rokitsa, a preuzeo je tim koji je prethodnu završio sa 41-41.

Bio je najbolji trener decembra u kojem su Rokitsi imali učinak 15-2, a napravio je od svog tima ubitačnu napadačku mašinu koja je postigla najviše trojki u ligi (1.181), uz drugi prosek efikasnosti sa 115,3 poena po meču.

Rokitsi su postigli najmanje 130 poena na 12 utakmica, što je najbolji učinak jednog tima od sezone 1992/1993.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: