Projekat "Moćni 76ersi": Delo genija ili poniženje košarke?

Treću godinu u nizu Filadelfija 76ersi "tankuju" sezonu, svesno beleže loše rezultate kako bi na sledećem Draftu imali najvišeg mogućeg pika, a onda kada napune tim supertalentima da krenu da dominiraju NBA ligom.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2015.

12:00

Default images
foto: Getty images

Treću godinu u nizu navijači Siksersa su osuđeni da gledaju poraze svog tima, koji čine mahom rukiji, mladi i nezreli igrači.

Očekivalo se bar da će neki od njih, recimo oni koji su birani sa visokih draft pozicija, svojim vanserijskim talentom doneti kakvu-takvu utehu, ali ni to ne uspevaju da ponude.

Pre nekoliko dana Siksersi su zabeležili prvu pobedu u sezoni, posle 18 uzastopnih poraza, 28 u nizu računajući i prethodnu. To je na društvenim mrežama izazvalo lavinu ironičnih i sarkastičnih komentara, a sve se svodi na jedan: "Projekat je uspeo".

Najfascinantniji sportski projekat u istoriji počeo je 14. maja 2013. godine, kada je genealni menadžer tima postao Sem Hinki. On je mozak operacije čiji je cilj da okupi tim pun talentovanih igrača koji bi potom dominirali NBA ligom nekoliko godina.
foto: Getty images
Bilo kojim sportom da se bavite vaš cilj je da pobeđujete, osvajate titule, osim u Filadelfiji, tu se slave porazi, bar kod čelnika tima. Da li je ovaj plan genijalan, ili je Hinki u velikoj zabludi?

"Ovo je jedan od najpatetičnijih događaja u istoriji američkog sporta", smatra navijač Siksersa, verovatno jedan od onih koji sa papirnim kesama na glavi dolaze da gledaju poraze svog tima.

Prošle godine Siksersi, jedan od NBA velikana, oborio je rekord sa 26 uzastopnih poraza u sezoni. Nedugo potom tim je trejdovao svog najboljeg igrača, Majkla Karter-Vilijamsa, najboljeg rukija 2014.

I to je Hinki objasnio kao delom plana. Gubi mnogo, da bi kasnije dominirao. Za sada mu ide dobro. Siksersi gube, mnogo.

"Kao da vam kiša kaplje na čelo, a ne postoji mesto gde biste mogli da se sakrijete", rekao je trener File Bret Braun.
foto: Beta/AP
Nema sumnje, ima logike u tome što rade, takav je sistem u NBA. Najgori tim ima najveće šanse da dobije prvog pika, mada se to retko dešava u praksi, ali drugi, treći, četvrti su skoro sigurni.

Tako su Siksersi doveli Nerlensa Noela, Džalila Okafora i Džoela Embida. Problem je što prva dvojica teško mogu da uspostave međusobnu saradnju na parketu, a treći već drugu sezonu se oporavlja od povrede.

"Pokušavamo da izgradimo nešto veliko", rekao je Hinki koji se odmah po dolasku u Filadelfiju rešio najboljeg igrača Džrua Holideja, i tim je odmah počeo da liči na ono što je on planirao – dno.

To su odmah iskoristili za visoke pikove, te izabrali Embida i Darija Šarića. Ali, talentovani centar je doživeo tešku povredu, a Hrvat odlučio da ostane u Evropi, pa su ostali bez njihove pomoći u "paklenom planu" da zavladaju NBA ligom.

Nastavili su da gube mečeve, ali i navijače na tribinama. Tako su proteklog proleća doveli još jednog talentovanog centra, Džalila Okafora. S njim su konačno dobili igrača koji je sposoban da napravi razliku na terenu, ali opet, jedna lasta ne čini proleće.
foto: Getty images
Treću sezonu Siksersi su počeli gore nego ikad. Bilo im je potrebno 19 mečeva da konačno stignu do trijumfa, protiv drugog najgoreg tima lige Lejkersa. Jedino što ih ne drži toliko mnogo na naslovnim stranama je dominacija Golden Stejt Voriorsa, pa koliko-toliko mogu na miru da nastave sa svojim planom.

"Plan je prevara", smatra jedan novinar iz Filadelfije.

Siksersi će i ove sezone opet dobiti verovatno manje od četvrtine utakmica, pa mnogi polako počinju da gube veru u Hinkijevo čedo. Navijači to počinju i da ismevaju, navijaju da tim izgubi.

Draft je uvek bio lutrija, nikad ne znaš šta ćeš da izvučeš, da li će prvi pik biti Kvame Braun ili ćeš sa sedmog mesta "pokupiti" Stefena Karija, odnosno Džona Stoktona sa 16.

Za sada, nijedan igrač Siksersa ne deluje kao budući superstar u Karijevom rangu. A to je bio Hinkijev cilj. To se pre svega očekuje od Embida, ali on nije postao ni ruki, a prolazi druga sezona kako je draftovan.
foto: Getty images
Dok Minesota ima Kevina Garneta i Tejšona Prinsa da kao mentori usmeravaju svoje mlade zvezde Karl-Entonija Taunsa, Endrua Viginsa i Zaka Lavina, Siksersi nemaju nijednog igrača s takvom ulogom.

"Sem Hinki je najveći prevarant koga sam video tokom svokih 40 godina u sportskom novinarstvo. On je šarlatan", tvrdi radio voditelj iz Filadelfije Anđelo Kataldi.

Kako onda očekuju od toliko "klinaca" da postanu dominantni u ligi u kojoj je iskustvo jednako važno kao i kvalitet?

Upravo se toga većina i plaši, da će sav taj "suvi" talenat koji Fila dovede iz NCAA lige propasti bez kvalitetnog uzora i zbog masovnih poraza.

"Oni su bakterija koja preti da izjede kolektivno samopoštovanje u NBA ligi. Možda će jednog dana biti tim vredan gledanja, ali će to biti rezultat najgrotesknijeg primera cinizma koji je NBA ikad videla", pišu američki magazini SLAM i Deadspin.

Uz sve ovo otvara se još jedno važno pitanje, kako je Hinki siguran da će svaki igrač koga dovede, a na koga se tim oslanja, izabrati da nakon isteka ruki ugovora ostane u Filadelfiji, umesto da ode u neki konkurentniji tim.

Takav primer smo imali pretprošlog leta kada je Greg Monro odlučio da nakon ruki ugovora kao ograničen slobodan agent prihvati samo izjednačen jednogodišnji, a onda je prethodnog kao slobodan igrač napustio Detroit i prešao u Milvoki.
foto: Beta/AP
Trenutno, to bi mogao da u Filadelfiji učini Nerlens Noel, da sledećeg leta produži ugovor na samo jednu sezonu, pa 2017. napusti Sikserse. On naravno nije jedini primer koji bi to mogao da učini i u potpunosti razori Hinkijev plan skupljanja superstarova među Siksersima.

"Ako ove godine sve prođe gore nego što je planirano, to bi konačno moglo da stvori neke pukotine", smatra NBA novinar Zek Lov.

"Ako se budemo mučili do kraja sezone, važno je da ostanemo pozitivni, nastavimo da se borimo kao tim. To bar ja planiram da uradim", nije obeshrabren ruki Džalil Okafor, velika Hinkijeva nada.

OK, plan je ekscentričan, nemoralan, ponižavajući i jeziv za istinske ljubitelje NBA lige. Ali možda ćemo za nekoliko godina se diviti dominaciji Filadelfija 76ersa kao sada Golden Stejt Voriorsima.

"U Hinkija mi verujemo", postala je interna šala navijača Siksersa tokom ove dve i po godine.
foto: Beta/AP
Sledećeg leta će u "seleri kepu" imati 41-55 miliona dolara, pa će čak moći da ponude ugovor Kevinu Durentu. Možda je i to deo Hinkijevog plana.

Do tada, javnost će nastaviti da ismeva Hinkija i njegove pulene, koji ako omanu, predstavljaće najveću mrlju u istoriji ne samo NBA lige, već i košarke.

Jedina pozitivna stvar koju bi to moglo da donese je marginalizacija procesa "tankovanja".

Do tada – "živeli porazi" – klicaće u gradu "bratske ljubavi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: