Azijci nezadovoljni ceremonijom

Azijski imigranti u Vankuveru kritikovali su organizatore ZOI što su ih izostavili iz predstave pripremljene za ceremoniju svečanog otvaranja te manifestacije.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2010.

11:24

Default images

"Lupili su nam šamar", kazao je indo-kanadski aktivista Suki Sandu i pozvao organizatore Igara da u ceremoniji zatvaranja posvete veću pažnju azijskoj zajednici. Azijci čine 30 odsto populacije u Vankuveru i okolini, gde živi oko dva miliona ljudi.

"Obično grad domaćin Olimpijskih igara svečanu ceremoniju otvaranja koristi da pokaže ko je i šta je. Ova ceremonija je odlično ispričala ranu istoriju Kanade, ali je potpuno zaboravila današnju, multikulturalnu Kanadu", kazao je predstavnik kineske zajednice u
Vankuveru Piter Kvok.

Izvršni direktor Organizacionog komitetar Igara Džon Furlong branio se rekavši da je prikazivanje etničkog mozaika Kanade bio izuzetno komplikovan izazov, ali da je sada prekasno za izmene završne ceremonije.

Furlong je, ipak, istakao da će do kraja te predstave biti otklonjenje sve sumnje "oko toga ko smo i ko je ovde".

Nezadovoljni zbog ceremonije otvaranja, tokom koje su najzastupljeniji bili starosedeoci Kanade, nisu bili samo azijski imigranti, već i Kanadjani iz oblasti francuskog govornog područja. Njima je smetalo što je engleski jezik bio previše dominantan.

Donekle ih je utešilo što je medju 13 osoba koji su dobili bitne uloge u završnici predstave, noseći olimpijsku zastavu ili pomažući da se upali olimpijski plamen, bilo i troje koji govore francuskim jezikom.
Taj segment predstave, medjutim, dodatno je razljutio Azijce, pošto medju 13 osoba nije bilo Kanadjana kojima se po izgledu vidi da su
pripadnici manjina.

"Zašto nije bilo mesta za Donovana Bejlija? Zašto ne za Danijela Igalija?", zapitao se Sandu, misleći na nekadašnjeg svetskog rekordera u trci na 100 metara, rodjenog na Jamajci, kao i na rvača nigerijskog porekla koji je Kanadi 2000. godine doneo olimpijsko zlato iz Sidneja.

Alden Habakon, osnivač internet časopisa Šema koji piše o multikulturalnim odnosima, primetio je da su olimpijsku zastavu nosili isključivo belci.

"Nemoje me pogrešno razumeti, volim ja sve njih. Ali poenta je da ste mogli da gledate ceremoniju otvaranja i da uopšte ne shvatite da se ona održala u gradu u kome živi više Azijaca nego bilo gde drugde u Severnoj Americi. Pitam se da li je bilo ko od producenata predstave
išao u srednju školu u Vankuveru
?", kazao je Habakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: