Umetničko klizanje
prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu

23. februar 2010. | 05:55

Zlato za Virtuovu i Moara u plesu

Kanađani Tesa Virtu i Skot Moar novi su olimpijski šampioni u plesnim parovima.

Virtuova i Moar su u vođstvo došli posle takmičenja u originalnom plesu, a zahvaljujući fantastičnom nastupom u slobodnom programu došli su do trijumfa na Olimpijskim igrama u Vankuveru sa 221,57 bodom. Njih dvoje su tako doneli prvu zlatnu medalju Kanadi u takmičenju parova u istoriji najprestižnijeg svetskog takmičenja u zimskim sportovima.

Srebrna medalja, sa skoro šest bodova manje od novih olimpijskih šampiona, osvojili su Meril Dejvis i Čarli Vajt iz Sjedinjenih Država, dok je bronza otišla u ruke ruskog para Oksane Domnine i Maksima Šabalina.

Rusi su pred početak Igara u Vankuveru važili za glavne favorite za trijumf, posebno posle osvojene titule na Evropskom prvenstvu, a čak su i poveli posle obaveznog programa. Ipak, na kraju su morali da se bore da uopšte budu na podijumu jer su ozbiljno mogli da ih ugroze Amerikanci Tanit Belbin i Bendžamin Agosto, ali su zahvaljujući zanimljivim slobodnim programom uspeli da nadmaše srebrni par iz Torina od pre četiri godine.

Takmičenje u umetničkom klizanju na Igrama u Vankuveru nastavlja se u utorak kratkim programom u konkurenciji žena.

Domina i Maksim Šabalin izjavili su da su zadovoljni osvajanjem bronzane medalje.

To je bio tek treći put od kada je takmičenje u plesnim parovima uvedeno na Olimpijske igre 1976. godine, da ruski takmičari nisu osvojili zlatnu medalju.

"Klizali smo najbolje što smo mogli. Mislim da smo uradili i više nego što je bilo realno, zbog Maksimove povrede", rekla je Domina.

Šabalin se poslednje tri godine takmiči sa povredom kolena. On je 2007. godine operisao meniskus levog kolena, ali nije sačekao da se potpuno oporavi, pošto je želeo da se takmiči na Evropskom prvenstvu.

Šabalin i Domina su tada osvojili zlatnu medalju, ali on je pogoršao povredu, zbog čega su propustili takmičenje na Svetskom prvenstvu 2008. godine.

Na proleće 2008. godine ruski par je iz Rusije otišao u Pensilvaniju, gde je trenirao sa Natalijom Liničuk i Genadijem Karponosovim.

Odustali su od Evropskog prvenstva 2009. godine jer je Šabalin tokom takmičenja pao na koleno, ali se kasnije oporavio i iste godine su trijumfovali na Svetskom prvenstvu.

Međutim, koleno je ponovo počelo da ga boli, zbog čega su propustili takmičenje u Gran pri seriji.

"Nijedna medalja nije vredna za sve ono što smo preživeli. Maksim zaslužuje četvorostruku medalju za hrabrost", rekla je ona.

"Zadovoljni smo bronzanom medaljom. To je bio dug i težak put i srećni smo što smo uspeli da osvojimo medalju. Pružili smo sve što smo mogli", rekao je Šabalin.

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji


Nova olimpijska šampionka u umetničkom klizanju Kim Ju-Na je otkrila da joj je naredni san da Pjongčang dobije organizaciju zimskih Igara 2018. godine. Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Kim Ju-Na do zlata uz rekord | 26. februar 08:44
Kim Ju-Na iz Južne Koreje osvojila je zlatnu medalju u umetničkom klizanju na impresivan način, postavivši istovremeno novi svetski rekord. Dalje...

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Osvajač zlatne olimpijske medalje u umetničkom klizanju Evan Lajsaček iz SAD objavio je da sledećeg meseca neće braniti titulu svetskog prvaka. Dalje...

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar

Jača polovina kanadskog para koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Vankuveru u plesnim parovima Skot Moar insistira da on i Tesa Virtu nisu u vezi. Dalje...

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Kim Ju Na, južnokorejska klizačica, vodi posle kratkog programa sa rezultatom koji je svetski rekord. Dalje...

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Nekoliko dana pošto je izjavio da Evan Lajsaček nije dostojan olimpijski šampion u umetničkom klizanju Jevgenij Pluščenko je sebi dodelio medalju od platine. Dalje...

Postojeći komentari (10) | Pošaljite komentar

Rus Maksim Šabalin, koji je na Olimpijskim igrama u Vankuveru u paru sa Oksanom Domninom osvojio bronzanu medalju, najavio je dužu pauzu zbog povrede kolena. Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Tokom 11. dana Olimpijskih igara u Vankuveru podeljena su četiri kompleta medalja, a najsjajnije su otišle u ruke Austrijanaca, Nemaca, Norvežana i Kanađana. Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Dan 12: Pet kompleta za podelu | 23. februar 06:13
Tokom 12. dana Olimpijskih igara u Vankuveru, 11. takmičarskog, biće poznato još pet šampiona. Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu
četvrtak 30. jun 2022.

Sportovi

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kanada Kanada 14 7 5 26
2. Nemačka Nemačka 10 13 7 30
3. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 9 15 13 37
4. Norveška Norveška 9 8 6 23
5. Južna Koreja Južna Koreja 6 6 2 14