Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 13.02.2010.

20:37

Amanu prvo zlato u Vankuveru

Švajcarac Simon Aman prvi je osvajač zlatne medalje na Zimskim Olimpijskim igrama u Vankuveru, pošto je pobedio u ski skokovima na normalnoj skakaonici.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Aman je do svoje treće olimpijske zlatne medalje, prve posle Solt Lejk Sitija pre osam godina, došao ukupnim skorom od 276,5 bodova i skokovima od 105 i 108 metara. Srebrna medalja pripala je Adamu Mališa iz Poljske, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Austrijanac Gregor Šlirencauer, aktuelni osvajač Svetskog kupa, kome je to bio debi na Igrama.

28-godišnji Švajcarac, koji je pre osam godina sve iznenadio kada je osvojio oba individualna zlata na Igrama u Solt Lejk Sitiju, bio je prvi i posle prve runde, ispred Nemca Mihaela Urmana, pobednika kvalifikacija održanih u petak, i Mališa, dok je Šlirencauer bio tek sedmi. Odličnim skokom od 106,5 metara i odličnim stilom Šlirencauer je uspeo da se nađe na vrhu u drugoj rundi, i držao je vođstvo sve dok na skakaonicu nije izašao Mališ, koga je potom nadmašio Aman i zasluženo došao do nove titule olimpijskog šampiona.

Iza najbolje trojice našli su se Finac Jane Ahonen, Urman, svojica Slovenaca Robert Kranjec i Peter Prevc, još uvek aktuelni olimpijski šampion na velikoj skakaonici Tomas Morgenštern iz Austrije, dok su prvu desetoricu kompletirali Norvežanin Anders Jakobsen i Martin Šmit iz Nemačke. Dvojica Austrijanaca, dvojica poslednjih osvajača turneje "Četiri skakaonice", koje su nogi ubrajali u favorite pred Igre u Vankuveru Volfgang Lojcl i Andreas Kefler zauzeli su 11, odnosno 19. mesto.

Priliku za popravni, odnosno novi uspeh, svi skakači će imati za nedelju dana, 20. februara, kada su na programu skokovi na velikoj skakaonici. Takmičenje timova zakazano je za tri dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

35 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu