Alpsko skijanje
prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu

19. februar 2010. | 22:16

Svindalu 'zlato' u superveleslalomu

Zlatnu medalju u superveleslalomu osvojio je Norvežanin Svindal, srebro je pripalo Amerikancu Mileru, a bronza još jednom takmičaru iz SAD, Endrjuu Vajbrehtu.

Aksel Lund Svindal, prošlogodišnji pobednik Svetskog kupa, stigao je do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Vankuveru sa rezultatom 1.30,34. Norvežanin je dva dana ranije osvojio srebro u spustu. Drugo mesto i srebrna medalja pripali su Amerikancu Bodiju Mileru, 'bronzanom' u spustu. Miler je za Svindalom zaostao 28 stotih delova sekunde.

Najveće iznenađenje priredio je osvajanjem bronzane medalje Endrju Vajbreht. Amerikanac ima 24 godine, u Vankuveru je stigao do pobedničkog postolja, a najbolji plasman u Svetskom kupu u karijeri su mu tri 11. mesta. Na svetskom prvenstvu ima tri starta i jedno 39. mesto. Na olimpijskoj stazi bio je hrabar i brz i stigao do istorije.

Borba za medalje bila je više nego uzbudljiva, u samo tri stotinke 'stali su' Vajbreht i dvojica manje srećnih, Italijan Verner Hel i kanadski skijaš Erik Gvaj.

Italijani imaju razloga da budu zadovoljni nastupima svojih skijaša jer su u sedam najboljih i Inerhofer i Štaudaher, a tri mesta u prvih deset ipak su samo razočaranje za Švajcarce. Janka je bio osmi, Grinefelder deveti a Didije Kuše deseti.

Razlika između prvoplasiranog Svindala i Austrijanca Benjamina Rajha koji je završio na 14. mestu bila je stotinku više od sekunde, a 1,01 sekunda.

Naredno takmičenje u alpskom skijanju muškarce očekuje u nedelju za kada je zakazana superkombinacija, koja je već više puta odlagana.

Dvadesetsedmogodišnji Svindal imao je ozbiljnu povredu kolena u oktobru a novogodišnje praznike proveo je lečeći se od gripa.

"Puno sam radio da bih stigao do ovoga," rekao je posle trke i dodao da je bio rasterećen posle uspeha u spustu i osvojene medalje, "Rezultat je bio poslednja stvar o kojoj sam razmišljao kada sam krenuo. Znao sam da imam srebro i da mogu samo bolje. Rekao sam sebi - uživaj i daj sve od sebe."

Prezadovoljan je bio i Bode Miler koji sada ima četiri olimpijske medalje, u četiri različite discipline.

"Mislim da sam od početka priprema radio prave stvari. Na stazi je sve bilo dobro, bio sam dovoljno agresivan," rekao je Miler.

"Nikada u karijeri nisam bio prvi kada sam došao do cilja. Mislio sam da ću ostati 'na podijumu' dok se ne spuste desetorica momaka a ostao sam tu do kraja," bile su reči presrećnog Vajbrehta.

Miler i Vajbreht postali su prvi Amerikanci koji su uspeli da u istoj dosciplini na jednim IGrama osvoje medalje još od legendarne 'dvostruke pobede braće Mer u Sarajevu 1984.

U konkurenciji žena to su uradile na ovim Igrama i Lindzi Von i Džulija Mankuzo.

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji


Zlato u slalomu Racoliju | 27. februar 20:29
Italijanski skijaš Đulijano Racoli osvojio je zlatnu medalju na takmičenju slalomaša. 'Srebro' je pripalo Kosteliću iz Hrvatske, a 'bronza' Šveđaninu Mireru. Dalje...

Postojeći komentari (10) | Pošaljite komentar

Drugo zlato za Mariju Riš | 26. februar 23:09
Posle trijumfa u superkombinaciji Nemica Marija Riš je osvojila zlato i u slalomu na Olimpijskim igrama u Vankuveru. Dalje...

Postojeći komentari (6) | Pošaljite komentar

Nemica Viktorija Rebensburg nova je olimpijska šampionka u veleslalomu, dok je srebro osvojila Slovenka Tina Maze, a bronzu Elizabet Gergl iz Austrije. Dalje...

Postojeći komentari (8) | Pošaljite komentar

Austrijanka Elizabet Gergl nalazi se u vođstvu posle prve runde veleslaloma na Olimpijskim igrama u Vankuveru, dok je druga vožnja odložena zbog lošeg vremena. Dalje...

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Za veliko rivalstvo između dve američke skijašice Lindzi Von i Džulije Mankuzo mnogi su znali, ali su se tenzije povećale tokom Olimpijskih igara u Vankuveru. Dalje...

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Dvanaestog dana takmičenja na Igrama u Vankuveru podeljeno je pet kompleta medalja. Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Švajcarac Karlo Janka osvojio je titulu olimpijskog šampiona u veleslalomu na Igrama u Vankuveru. Dalje...

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Moguće odlaganje veleslaloma | 24. februar 09:21
Organizatori Olimpijskih igara u Vankuveru strahuju da bi zbog nepovoljnih vremenskih uslova početak takmičenja u veleslalomu mogao da bude pomeren. Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Dan 12: Pet kompleta za podelu | 23. februar 06:13
Tokom 12. dana Olimpijskih igara u Vankuveru, 11. takmičarskog, biće poznato još pet šampiona. Dalje...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu
petak 19. avgust 2022.

Sportovi

Medalje

  Država Zlatne medalje Srebrne medalje Bronzane medalje Ukupno
1. Kanada Kanada 14 7 5 26
2. Nemačka Nemačka 10 13 7 30
3. Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Američke Države 9 15 13 37
4. Norveška Norveška 9 8 6 23
5. Južna Koreja Južna Koreja 6 6 2 14