Nova vest
Tenis

Petak, 22.08.2008.

15:47

Novak izlazi iz krize, Jankovi maleri i prvo finale Troickog

Od Rolan Garosa pa nadalje srpski teniseri pružali su promenljive igre. Novak Đoković je posle dobrog nastupa u Parizu upao u malu krizu iz koje se izvukao plasmanom u finale Sinsinatija. Janko Tipsarević je bio odličan na Vimbldonu, ali ga je u Londonu, baš kao i na Olimpijskim igrama, povreda sprečila da postigne još bolji rezultat. Viktor Troicki došao do prvog ATP finala u Vašingotnu i sada je 71. teniser na planeti, dok je Nenad Zimonjić zajedno sa Danijelom Nestorom osvojio Kvins, Vimbldon i Toronto.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Novak Đoković je na Rolan Garosu stigao do polufinala i tu ga je, baš kao iprošle godine, zaustavio Rafael Nadal. U duelu Đoković – Nadal u Hamburgu odlučivale su nijanse, Novak je bio vrlo blizu pobede i to je davalo nadu da može da prekine Špančevu vladavinu Rolan Garosom. Ipak, leka nije bilo, Nadal je nadmoćnost na šljaci demonstrirao u prva dva seta, a treći igrač sveta je borbeni duh i znanje pokazao jedino u trećem. Tada je, pri zaostatku od jednog brejka, zaigrao na sve ili ništa, pogađao gde je hteo i došao do set lopte. Nadal je ipak bio nemilosrdan, spasao ju je sjajnim forhendom (uhvatio Novaka na krivoj nozi), zatim u taj brejku poveo sa 6:0 i okončao meč.

Pre Nadala, Novak nije imao naročito teške okršaje. On ih je kvalitetnom igrom učinio lakim. Jedini set izgubio je u prvoj rundi od Nemaca Denisa Gremlmajra, koji je tada igrao u životnoj formi. Levoruki Denis bio je prava napast, jurcao je po terenu ’hvatajući’ čak i smečeve i propisno je namučio Novaka. Ipak, znanje je na kraju presudilo – 4:6, 6:3, 7:5, 6:2. Lopes Haen i Odeznik nisu bili ozbiljni suparnici, a nešto više posla bilo je protiv Matjea – 6:4, 6:3, 6:4. Ipak, daleko od toga da je Francuz bio „blizu pobede“, kako je to rekao njegov trener Mats Vilander. Pojačavajući gas kada god je bilo potrebno Novak je eliminisao još ’zelenog’ Gulbisa, a onda je na red došao već opisani susret sa Nadalom.

Na Kvinsu je Đoković ponovo poražen od Nadala, ovoga puta u finalu – 7:6, 7:5. Bio je to izjednačen susret, činilo se da je Novak bliži trijumfu, ali je na kraju ipak izgubio. Razlog za to treba tražiti u nerezonskim i brzopletim odlukama u skoro svakom ključnom trenutku, a bilo je vidljivo da se Novaku ’stegla’ ruka u pojedinim momentima. U polufinalu je Đoković savršenom igrom ’isprašio’ Nalbandijana sa 6:1, 6:0, a pre toga je bez problema izbacio Lejtona Hjuita.

Neubedljiva igra i pobeda nad Mihaelom Bererom (7:5, 2:6, 6:3, 6:0) bila je samo uvertira u drugo kolo Vimbldona i najgori trenutak za Đokovića u ovoj sezoni. Marat Safin je bio bolji sa 6:4, 7:6, 6:2. Srpski teniser delovao je istrošeno, čak i nezainteresovano u određenim periodima meča. Meč je završio dvema dvostrukim servis greškama, što nije osobito Novaku i iz toga se najbolje vidi njegov pristup, tj. nedostatak volje.

Đoković je posle Vimbldona pauzirao skoro mesec dana, a onda je u Torontu izgubio u četvrtfinalu od Endija Marija sa 6:3, 7:6. Srbin je bio nervozan i neodlučan, a Endi je to iskoristio i došao do (tada) prve pobede u pet međusobnih susreta.

Đoković je iz krize izašao na turniru u Sinsinatiju kada je pobedio Bolelija, Sepija i Gulbisa, a onda odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri i savladao Nadala sa 6:1, 7:5. Novak je krenuo silno i za samo 19 minuta poveo sa 5:0. ’Sipao je dirketne poene iz svih pozicija i Nadal je zaista bio nemoćan. U drugom setu Španac se bolje držao, Đoković je bio prinuđen da spasava jednu brejk loptu, ali ishod nijednog trenutka nije dolazio u pitanje – Novak je bio predobar za Nadala toga dana.

Znalo se da Đoković ne može dva dana u nizu da ponovi izvanrednu i igru bez greške, ali malo ko je očekivao drugi uzastopni poraz od Endija Marija. Međutim, Škot je ponovo slavio – 7:6, 7:6. Ponovo loša igra u prelomnim momentima, ali i odličan ritern rivala bili su glavni uzroci Đokovićevog drugog uzastopnog poraza u finalima (posle Kvinsa).

Novak je potpuno vratio formu na Olimpijadi i došao do polufinala, u kojem je na nesrećan način izgubio od Rafaela Nadala – 6:4, 1:6, 6:4. Ponovo su sitnice odlučivale, Đoković je promašio lagan smeč na meč lopti rivala i san o zlatu otišao je u nepovrat. Ipak, Novak se emotivno i fizički brzo oporavio i uzeo bronzanu medalju pobedivši Džejmsa Blejka – 6:3, 7:6.

Najuočljivija promena u poslednih nekoliko meseci jeste Novakovo ponašanje, na terenu, tzv. ’govor tela’. Ranije je skoro uvek bio nasmejan ili bar dobro raspoložen, a sada ga često možemo videti namrgođenog i nekako tužnog. Čak i kada mu je sve polazilo od ruke, kao protiv Nadala, Đokoviću se nije oteo osmeh i ponovo je delovao zamišljeno. Spekuliše se da je reč o nekim privatnim problemima koji Novaku onemogućuju da se maksimalno posveti tenisu i svojoj igri. Ne bih dublje zalazio u to, ali bih, kao uostalom i svi vi, želeo da se Novak što pre oporavi i bude onaj stari. To bi mu zasigurno pomoglo i na terenu.

Druga stvar koju mu poslednje vreme zameraju jeste nestabilnost u odsudnim časovima. Novak je oduvek bio poznat kao jedan od najstaloženijih i najhrabrijih igrača u takvim momentima i mišljenja sam da je privremna labilnost bila uzrokovana samo iscpljenošču i krizom igre. Nadajmo se da će Novak to dokazati već na US openu.

Janko Tipsarević je na ovogodišnjem Vimbldonu ponovio uspeh iz prošle godine i plasirao se u osminu finala. Posle rutinski obavlejnog polsa u prvom kolu Protiv Tjerija Asiona, Janko je savladao Amerikanca Endija Rodika sa 6:7, 7:5, 6:4, 7:6. Srpski teniser odigrao je na vrlo visokom nivou, Rodik nikako nije mogao da mu parira sa bazne linije, a Tipsarevića je servis služio kad god je to bilo najpotrebnije (14 asova i spasenih svih osam brejk lopti).

Drugom reketu Srbije često se događa da mu posle pobede nad nekim ’velikim imenom’ naglo nestane motivacija i potom izgubi od znatno slabijeg tenisera. Janko je i sam toga svestan, pa je sačuvao koncentraciju i u tri seta dobio Tursunova. U četvrtom kolu protiv Rajner Šitlera dogodio mu se veliki peh, pošto je zbog povrede i problema sa kožom rovit igrao čitav meč. Vidljivo je bilo Jankovo teško kretaje između poena i nemogućnost da brzo promeni pravac. To je Nemac umešno koristio i često je slao ’drop šotove’ i nastojao da što duže drži lopticu u igri. Dodupe, to je uobičajena Šitlerova taktika – malo grešaka, ali malo i direktnih poena. I pored svega, Janko je imao šanse za pobedu, ali je Šitler na kraju bio bolji sa 6:4, 3:6, 6:4, 7:6. Velika šteta, pogotovo kad se uzme u obzir da bi naredni Jankov rival bio Arno Klemon, Francuz protiv kojeg bi naš igrač imao velike šanse za polufinale.

Jankela nije imao nimalo uspeha na američkom betonu, pošto je na oba turnira iz Masters serije ispao u prvom kolu. U Torontu je bolji bio Nikolas Mai sa 6:3, 6:7, 6:2, a u Sinsinatiju Karlos Moja rezultatom 7:6, 7:5. Tipsarević je vrlo inispirisan i motivisan došao na Olimpijadu i u prvoj rundi perfektnom igrom izbacio 4. tenisera sveta Davida Ferera sa 7:6, 6:2. Taman kad su apetiti porasli, Tipsarevića je zadesio novi maler. U drugom setu meča drugog kola sa Olivijeom Rohusom iskrenuo je skočni zglob. Probao je Janko da igra, ali to je povreda koja se ne može otrpeti i pored velike želje i volje, koja je bila evidentna kod srpskog tenisera. Još jedan u nizu baksuza koji je Tipsarevića pogodio tokom karijere.

Janko će na US open doći rovit, ali nadajmo se da će ipak biti u mogućnosti da pruži maksimum.

Viktor Troicki trenutno zauzima 71. poziciju na ATP listi, što mu je rekordni rang. Skok na lestvici omogućilo mu je prvo ATP finale u karijeri, koje je odigrao u Vašingtonu (483.000 evra). Izbacio je Denisa Gremelmajra, Bobija Rejnlodsa, Endija Rodika, Igora Kunjicina i izgubio je tek u finalu od Huana Maritna del Potra – 6:3, 6:3. Podvig u glavnom gradu SAD-a predstavljaće Viktoru podstrek pred nastup u Njujorku, a pobedom nad Rodikom napokon je probio led u duelima sa najboljim igračima. Ranije mu je uvek nedostajalo hrabrosti i iskustva da se suoči sa mogućnošću trijumfa (recimo baš protiv Rodika ove godine u Majamiju), ali sada ga nije poremetio ni gubitak prvih sedam gemova u meču.

Na Rolan Garosu je Troicki poražen u prvoj rundi od Francuza Marka Žikela – 6:4, 6:3, 4:6, 7:5. Ponovo je Viktor podlegao pritisku, najbolje je igrao u situacijama kada je bio na pragu poraza, tj. kada je bio apsolutno rasterećen. Čim je došao u situaciju da izjednači u setovima, nervi su ponovo popustili i veteran iz Francuske je došao do pobede.

Na Kvinsu je Troicki savladao Dudija Selu sa 6:4, 6:4, što je i bilo očekivano, s obzirom da na rejting Izraleca i njegov stil igre. Sela samo vraća loptu u teren, nije naročito snažan, a na servisu, ključnom udarci na travi, Troicki je u velikoj prednosti. Bolji je u drugom kolu bio Nalbandijansa 6.4, 7:6, a i tu je Viktor propustio nekoliko izglednih prilika za povratak u meč.

U Hertogenbošu je dobio Gremlmajra, a potom i Ivana Ljubičića sa 5:7, 6:4, 7:6. Duel sa Hrvatom bio je ružan za gledanje jer su obojica igrala veoma loše, ali je Troicki u taj brejku trećeg seta imao više koncentracije. Nije mnogo podigao nivo igre u narednom meču i Giljermo Kanjas je to iskoristio – 6:2, 6:2.

Na Vimbldonu mu je Nikolas Lapenti predao meč prvog kola, zatim je fenomenalno počeo meč protiv Radeka Štepaneka i poveo sa 2:0 u setovima, ali je na kraju poražen – 6:7, 6:7, 6:3, 6:1, 6:2. U Umagu je ispao u drugoj rundi od Karlosa Moje, a na ’čelindžeru’ u San Marinu (85.000 dolara) dogurao je do polufinala.

Nenad Zimonjić je igrao briljantno u drugom delu sezone. Na Rolan Garosu je zajedno sa Nestorom stigao do finala, a na putu do završnog okršaja eliminisali su dublove Rožer-Vaselin/Simon, Danijel/Tomas, Rejnlods/Ram, Darsis/Rohus i Kunjicin/Tursunov. U finalu su izgubili, i to od najveće senzacije turnira – Pabla Kuevasa i Luisa Orne. Rezultat je bio 6:2, 6:3.

Usledila je briljantna serija od tri osvojena takmičenja. U finalu na Kvinsu savladali su par Marselo Melo/Andres Sa iz Brazila sa 6:4, 7:6, a vrhunac je došao na Vimbldonu. Tada su Danijel i Nenad u borbi za trofej pobedili Jonasa Bjorkmana i Kevina Alijea sa 7:6, 6:7, 6:3, 6:3. U Torontu su u finalu bili bolji od braće Brajen, a fantastični niz od 16 trijumfa prekinuli su Jonatan Erlih i Endi Ram u polufinalu Sinsinatija – 6:4, 5:7, 10:7.

Ovde se možete detaljnije informisati o učinku naših tenisera u prvom delu sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve