Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

16:44

Markos Bagdatis

Markos Bagdatis je u centar pažnje dospeo neverovatnim igrama na prošlogodišnjem Australijen openu, gde je kao 54. teniser na ATP listi stigao do finala. Na putu do meča za titulu odigrao je tri duela sa maksimalnim brojem setova, a u četvrtom kolu je savladao Endija Rodika sa 3:1. Velika podrška grčke kolonije bila je vetar u leđa Kipraninu u trenucima kada je posustajao. U četvrtfinalu je prokockao vođstvo od 2:0 protiv Ljubičića, ali je smogao snage da u petom setu trijumfuje sa 6:3.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Polufinalni okršaj sa Nalbandijanom bio je jedan od najuzbudljivijih na prošlogodišnjem AO – viđena je bitka bez predaha, svaki poen igran je kao najbitniji, a Bagdatis je na kraju slavio sa 3:6, 5:7, 6:3, 6:4, 6:4. Kipranin je u drugom setu gubio sa 5:1, nadljudskim naporom došao do 5:5, ali je u prelomnom momentu iskrenuo zglob i prepustio veliku prednost protivniku. Nalbandijan je napravio brejk početkom trećeg seta, ali rasterećeni Bagdatis ponovo čini nemoguće – osvaja treći set, četvrti dobija uz pomoć jednog brejka, a u odlučujućem je dva puta nadoknadio brejk zaostatka i asom zapečatio veličanstvenu pobedu. Odlično je počeo i finalni meč sa Federerom, dobio prvi set, ali je 16 sati prethodno provedenih na terenu moralo da ostavi traga, pa Bagdatis u nastavku nije pružio dostojan otpor – 5:7, 7:5, 6:0, 6:2.

Od tog trenutka ništa nije bilo kao ranije u životu 22-godišnjeg Bagdatisa. Mediji su mnogo više očekivali od njega, a i rivali su znali šta da očekuju, pa su daleko ’naoštreniji’ ulazili u mečeve s njim. Tako je počeo loš niz Kipranina, a jedino vredno što je ostvario do Vimbldona je četvrtfinale u Indijan Velsu.

Na terenima Ol Ingland Klaba ponovo je zablistao, stigao do polufinala, ali je tamo bolji bio Rafael Nadal – 6:1, 7:5, 6:3. Bagdatis je počeo da pokazuje osobine svojstvene Nalbandijanu, pošto je u prvom kolu jedva dobio meč protiv totalnog anonimusa iz Britanije Alana Makina sa 6:4, 6:7, 6:7, 7:5, 6:2, da bi posle mnogo lakše izašao na kraj sa Grožanom, Marejom i Hjuitom. Tada je prvi put ušao u Top 10, ali to mu nije poslužilo kao motiv za nove uspehe, pošto je na američkom betonu beležio očajne rezultate, osvojio titulu niže kategorije u Pekingu, a u Madridu i Lionu je ispao u prvim mečevima.

Novu sezonu počeo je prosečno, sa dva četvrtfinala (Doha i Sidnej), a veliko razočaranje dogodilo se na AO – poraz u drugom kolu od Gaela Monfisa sa 7:6, 6:2, 2:6, 6:0. Na turnirima Masters serije samo jednom je uspeo da prođe dalje od druge runde, ali je osvojio trofej u Zagrebu i igrao finale Marseja. Na Rolan Garosu je izgubio u osmini finala od Igora Andrejeva, a stepenik dalje otišao je na Vimbldonu, gde ga je u fantastičnom meču pobedio Novak Đoković.

Glavna karkateristika Bagdatisove igre je snažan forhend, a poen gradi strpljivo, iščekujući pravu priliku za napad. Ipak, vrlo često odstupa od te taktike i pokušava da pravi direktne poene iz vrlo teških pozicija, što nekada rezultira greškama u nizu. Ima dobar servis, prilikom kojeg se više oslanja na preciznost, a manje na snagu. Kreativnost u igri takođe spada u jednu od vrlina njegove igre, a umešno sakriva nameru prilikom izvođenja ’drop šota’. Bekhend bolje udara po dijagonali, ali nema toliku sigurnost kao pri forhendu. Poseduje sjajan ritern i u velikom procentu tačno predviđa naredni potez rivala. Iako se to ne vidi na njegovom licu, vrlo lako se iznervira i gubi gemove u nizu, što je nedopustivo za igrača svetske klase. Za priključak samom vrhu potrebne su mu dobre igre u seriji, ali i za nijansu bolji servis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve