B92 Sport Turska 2010 Selektori
prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu

22. avgust 2010. | 15:21 | Saša Ozmo

Jonas Kazlauskas – znanje, iskustvo, autoriet

Proslavio se kao trener Žalgirisa iz Kaunasa, sa kojim je 1998. godine osvojio Kup Saporte, a godinu dana kasnije i Evroligu. Time je Jonas Kazlauskas izgradio ime u svetskoj košarci, a njegove ekipe postale su prepoznatljive po igri ’za koš više’. Pred prošlogodišnje EP u Poljskoj preuzeo je reprezentaciju Grčke i sa znatno oslabljenim timom došao do bronzane medalje. Sada će Helada biti kompletna, a od staloženog Litvanca očekuje se da ih ponovo dovede na pobedničko postolje.

Jonas Kazlauskas rođen je 1954. godine u Panevežisu, a celokupnu igračku karijeru proveo je igrajući za Statibu Viljnus, današnji Lijetuvos Ritas.

Kao trener je bio mnogo uspešniji, a prvi samostalni posao dobio je u Žalgirisu 1994. godine. Sa ekipom iz Kaunasa pet puta je bio nacionalni prvak i popeo se na krov Evrope 1999. godine.

Od 1997-2001. bio je selektor reprezentacije Litvanije i jedini uspeh postigao je 2000. godine, kada je na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojio bronzanu medalju. Mnogi se i danas sećaju koliko je malo nedostajalo Litvancima da u polufinalu savladaju SAD i tako sruše oreol nepobedivosti ’drim timu’. Od toga ih je delio samo jedan precizan šut.

Međutim, na tri evropska šampionata (1997, 1999, 2001) Litvanija sa Kazlauskasom na čelu nikada nije prošla dalje od četvrtfinala, a na SP 1998. zauzela je sedmo mesto.

Posle šestogodišnjeg boravka u Kaunasu i osvajanja srebra na OI sa reprezentacijom, Kazlauskas preuzima Lijtuvos Ritas. U Viljnusu je proveo naredne četiri sezone osvojivši jednu titulu prvaka.

Posle toga je dve godine bio trener Olimpijakosa, ali Pirejci su 2004. bili u očajnoj finansijskoj situaciji i rezultati su bili u skladu sa tim. Nešto bolja situacija bila je u drugoj godini pod Kazlauskasom, ali četvrtfinale Evrolige i finale u domaćem šampionatu nije zadovoljilo ambicije vlasnika.

U periodu 2005-2008. godine Kazlauskas je vodio selekciju Kine, sa kojom je 2007. bio prvi na Prvenstvu Azije. Ceo ciklus bio je podređen Olimpijskim igrama u Pekingu – Kinezi su se plasirali u drugi krug, ali je u četvrtfinalu bolja bila Litvanija sa ubedljivih 94:68.

Posle avanture na Dalekom Istoku, neumorni Kazlauskas preuzeo je Grčku i osvojio bronzanu medalju na EP u Poljskoj uprkos neigranju Dijamantidisa, Papalukasa i Carcarisa i sa čak šestoricom novih košarkaša.

Kazlauskas je prošao kroz mnogo toga, veoma je iskusan i poseduje ogromno košarkaško znanje. Opisuju ga kao trenera koji je igračima i učitelj i otac, koji tačno zna sve nedostatke svojih pulena i zna način da ih sakrije.

Litvanskom treneru poveren je delikatan zadatak – od njega se traže vrhunski rezultati, ali istovremeno se očekuje i postepeno ’ubacivanje u vatru’ nekih novih košarkaša koji bi u budućnosti trebalo da nastave nisku medalja Helade.


Selektor Tunisa je od 2001. godine, a 2009 osvojio bronzu na šampionatu Afrike čime je Tunis izborio ...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Slovenija je u Poljskoj bila tak blizu medalje na EP, ali su se isprečile Srbija i Grčka. Selekciju ...

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Veselin Matić rođen je 21. jula u Beogradu, a selektor Irana postao je 2009. godine i odmah osvojio ...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Josip Vranković rođen je 26. oktobra 1968. godine u Splitu, a selektor Hrvatske postao je 2009. godine ...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Ruben Manjano je 56-godišnji Argentinac koji je u januaru 2010. godine postao selektor Brazila. Prethodno ...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Majkl Vilijam “Majk” Kšiževski rođen je 13. februara 1947. godine u Čikagu. “Trener ...

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

U poslednjih godinu dana Pljevlja se uglavnom spominju u kontekstu priče o Darku Šariću, trenutno jednom ...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Kada je u aprilu ove godine prihvatio posao selektora reprezentacije Kine, Bob Danvold junior postao ...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Šta je to globalizacija? Globalizacija je kada je trener košarkaške reprezentacije Rusije američki Jevrejin, a ...

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu