Nova vest
Košarka

Sreda, 18.08.2010.

13:41

Luis Skola, najkonstantniji 'gaučo'

Legendarna generacija Argentine nalazi se na zalasku reprezentativne karijere, a čovek koji je tokom zlatnih godina argentinske košarke bio najkonstantniji je sigurno Luis Skola, košarkaš Hjuston Rokitsa.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Skola je bio najkorisniji igrač na šampionatima Amerike 2007. i 2009. godine, a bio je i ključan igrač u osvajanju zlata i bronze na Igrama 2004. i 2008. godine, što su i najveći uspesi ove generacije 'gaučosa'.

Luis Alberto Skola Balvoa rođen je pre 30 godine u Buenos Airesu, gde je i počeo karijeru igrajući za mlađe kategorije ekipe pod imenom Fero Karil Oeste. U prvoj ligi Argentine debitovao je 1995. godine, a nakon dve sezone usledio je prelazak na evropsku košarku.

Prvi klub na Starom kontinentu bio mu je španski Hihon, koji je predvođen Skolom izborio plasman u prvu ligu. Nakon te sezone Skola je potpisao za tadašnji TAU, ali je ostao u Hihonu i u sezoni 1999-00. Naredne godine i definitvno je otišao u Vitoriju, gde je proveo sledećih sedam godina i gde je izgradio svoje košarkaško ime.



Iako nije uspeo da osvoji Evroligu, Skola je ostavio dubok trag u evropskoj košarci. Igrao je četiri puta na fajnal foru, osvojio je ACB ligu, tri španska Kupa i tri španska Superkupa.

Leta 2005. godine Skola je bio na pragu prelaska u San Antonio. Ekipa iz Teksasa htela je da otkupi Skolin ugovor, ali su Baskijci tražili tri miliona dolara što po NBA pravilima nije moguće isplatiti, i Argentinac je ostao u Španiji.

Ipak, dve godine kasnije, Skola je otišao u NBA, ali ne u San Antonio, već u Hjuston, gde je potpisao trogodišnji ugovor sa platom od 9,5 miliona dolara. U prvoj sezoni u najjačoj ligi na svetu Skola je bio treći najbolji ruki lige, a tokom igranja u NBA ligi rekord karijere je ostvario u martu ove godine kada je Nju Džersiju ubacio sjajnih 44 poena.



U seniorskoj reprezentaciji Argentine je od 1999. godine, i za ovih 11 godina osvojio je 9 medalja, dva zlata (šampionat Amerike 2001. i Olimpijske Igre 2004.), četiri srebra i i tri bronze.

Luis Skola visok je 206 centimetara, ima 111 kilograma i igra na poziciji krilnog centra. Odlikuje ga velika pokretljivost i snalažljivost, a jednako dobro igra i leđima i licem okrenut ka košu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve