Nova vest
Košarka

Utorak, 17.08.2010.

15:38

Miloš Teodosić, vođa sa 23 godine

Srbija će u Turskoj nastaviti svoj razvoj pod vođstvom Dušana Ivkovića, a pored kapitena Nenada Krstića glavna uzdanica i predvodnik naše reprezentacije biće Miloš Teodosić, zvanično najbolji igrač Evrolige u prošloj sezoni.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Plejmejker koji igra van svih šablona dugo je važio za ‘večitog talenta’, ali se sve promenilo na Evropskom prvenstvu 2009. godine. Dušan Ivković je rizikovao, dao je Teodosiću potpunu slobodu u Poljskoj, a rođeni Valjevac mu je uzvratio fantastičnim partijama. Vrhunac je stigao u polufinalu šampionata Evrope kada je Teodosić protiv Slovenije postigao 32 poena i praktično sam uveo našu selekciju u finale, a kasnije je uvršten i u prvu petorku Evropskog prvenstva.



Teodosić je rođen pre 23 godine u Valjevu, gde su mu prvi klubovi bili Student i Metalac. Nakon toga igrao je za čačanski Borac i FMP Železnik, sa klubom iz beogradskog predgrađa osvojio je Kup Radivoja Koraća 2007. godine, a istog leta prešao je u pirejski Olimpijakos.

Blistavu reprezentativnu karijeru u seniorskoj selekciji Miloš Teodosić je najavio igrajući za mlađe kategorije. 2003. osvojio je zlato sa U16 selekcijom, dve godine kasnije ponovio je isto sa U18 selekcijom, a fenomenalnu karijeru u mlađim kategorijama zaokružio je na šampionatu Evrope za mlade 2007. godine kada je Srbija u finalu u Novoj Gorici pobedila Španiju. Teodosić je izabran u petorku šampionata, proglašen je i za najboljeg igrača turnira pošto je prosečno imao 16 poena, 5,4 asistencije i 2,6 skokova po utakmici.

Izuzetno važan moment za razvoj Teodosića bio je i poziv tadašnjeg selektora Srbije Zorana Slavnića u seniorsku ekipu. Slavnić , koji je i sam bio vrhunski plejmejker, prepoznao je ogroman potencijal i uvrstio je Teodosića u tim koji je igrao na prvenstvu Evrope u Španiji.

Nakon tog šampionata Teodosić je potpisao za Olimpijakos, a posle dve sezone u kojima nije dobijao previše prilike, usledilo je Evropsko prvenstvo u Poljskoj gde je Teodosić, kako i sam kaže, postao igrač. Na šampionatu Evrope u Poljskoj Teodosić je imao prosečno 14,1 poen i 5,2 asistencije po utakmici. Sjajne partije u Poljskoj nisu prošle nezapaženo ni kod trenera Olimpijakosa Panajotisa Janakisa koji je Teodosiću u sezoni iza nas dao ulogu vođe.



Plejmjekeri su igrači koji generalno kasnije sazrevaju, ali to kod Miloša Teodosića nije slučaj. Teo je već sa 23 godine postao vođa reprezentacije i svoje ekipe, a ispred njega je verovatno još 10-ak godina blistave karijere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve