Nova vest
Tenis

Četvrtak, 12.05.2016.

17:08

Nadal pregrmeo Kirjosa i čeka Novaka

Rafael Nadal plasirao se u četvrtfinale turnira iz Masters 1000 serije u Rimu, pošto je savladao Nika Kirjosa sa 6:7 (3-7), 6:2, 6:4.

Izvor: SO

Autor: SO

Nadal pregrmeo Kirjosa i čeka Novaka
Getty Images

U četvrtfinalu će Nadal igrati sa boljim iz meča Đoković - Beluči.

Nadal je samo jednom tokom meča izgubio gem na svoj servis, i to na samom startu meča. Španac je do kraja bio superioran na svoj servis, samo je još jednom dozvolio brejk šanse, i to u trenutku kada je imao dva brejka viška u drugom setu.

Kirjos je u prvom setu spasao set loptu i bio je koncentrisaniji u taj brejku, do kraja se borio, ali istinskih šansi nije imao.

Nadal je do sada osvojio sedam titula u glavnom gradu Italije, a sada je izjednačio rezultat iz prošle godine.

Tok meča:

Meč je počeo brejkom Kirjosa, ali Nadal nije paničio i uzvratio je istom merom.

Australijanac nije osvajao mnogo jeftinih poena servisom, ali je lako osvajao svoje gemove sve do desetog i vođstva Nadala 5:4. Tada je Španac stigao do set lopte, dobio je i drugi servis Kirjosa, ali je poslao bekhend daleko u aut i momentalno se uhvatio za glavu.

Naredna dva poena Nik je dobio za tridesetak sekundi, a nedugo zatim ušlo se u taj brejk. Ključni momenat dogodio se pri vođstvu Kirjosa 4:3 – Nadal je odservirao duplu grešku, onda još jednom olako pogrešio, a ubrzo je set bio gotovo.

Gledajući statistiku, Kirjos je trebalo i ubedljivije da slavi – imao je 19 vinera i 14 neiznuđenih grešaka, a Nadal je upisao dva direktna poena i 15 grešaka.

Španac je imao spreman odgovor – osvojio je prvih deset poena u drugom setu, poveo sa 2:0 i 0:30. Međutim, Kirjos je u tom trećem gemu spasao dve brejk lopte i smanjio je na 2:1.

Ono što nije tada, Nadal je učinio u petom gemu – dobro je čitao servise Australijanca, koji je doduše sve više grešio i Rafa je poveo sa 4:1. Posle toga Kirjos je zatražio medicinski tajm aut zbog problema sa desnom preponom.

Kirjos nije tek tako predao drugi set, imao je dve brejk lopte u osmom gemu, ali je Nadal na kraju završio vinerom iz forhenda – 6:2.

I u trećem setu Nadal je pritiskao od samog starta – Kirjos je spasao jednu brejk loptu u prvom gemu, a onda još dve u trećem, hrabrim drajv-volejom i drop šotom.

Usledio je izuzetan poen u kojem je Nadal izdržao brojne napade Kirjosa, ali je Australijanac bio strpljiv i na kraju je iznudio grešku. Propustio je tu i još jednu gem loptu Kirjos, a Nadal je novu brejk šansu iskoristio svojim čuvenim ’lasom’ – 2:1.

Kirjos nije posustajao, nastavljao je da igra ofanzivno, ali Nadal se briljantno kretao i napadao iz kontre, pa u dugom gemu nije ni dozvolio brejk priliku (3:1). Mogao je Rafa da prelomi meč u narednom gemu, ali je od zaostatka 0:40 Kirjos izvanredno servirao i uspeo je da se izvuče i da smanji na 3:2.

Do kraja je Rafa rutinski čuvao svoj servis i došao je do pobede za dva sata i 43 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu