Nova vest
Tenis

Petak, 21.08.2015.

17:05

Đoković rutinski dobio Vavrinku

Najbolji teniser planete Novak Đoković rutinski je pobedio Stana Vavrinku i plasirao se u polufinale Mastersa u Sinsinatiju.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Photo by Maddie Meyer/Getty Images

Za razliku od prethodnih duela, Đoković nije imao problema sa neugodnim Švajcarcem, pa je slavio rezultatom 6:4, 6:1.

Posle meča koji je trajao samo 63 minuta Đoković se plasirao u polufinale u kojem će igrati protiv boljeg iz duela Dolgopolov – Berdih.

Ovo je bio 22. međusobni za Novaka i Stana, a Srbin je povećao na 18-4, iako je u poslednjih nekoliko meseci Vavrinka bio taj koji je Đokovića udaljavao od najvećih ciljeva u karijeri.

Ipak, ovoga puta nije imao nikakvih šansi jer je njegov protivnik odigrao mnogo bolji meč nego u dosadašnjem toku američke turneje. Razlog za to je mnogo bolji servis tokom čitavog toka – 69% ubačenog prvog i 74 procenta osvojenih poena na prvi servis.

S druge strane, Stan je imao velikih problema sa početnim udarcem i tek u finišu je doterao do 50 procenata. Ometen situacijom koja ga je pogodila protekle nedelje nije mogao da se koncentriše i pruži jači otpor Đokoviću.

Sve do rezultata 4:4 u prvom setu nije bilo uzbuđenja, a onda je Švajcarac odigrao očajan gem u kojem je napravio dve neiznuđene i dve duple servis greške za prvi brejk. Tada je krenula serija Novaka od šest gemova kojom je prelomio susret.

Na kraju je završio sa 11 direktnih poena i 16 grešaka, dok je taj odnos kod Vavrinke bio 17:33.

Tok meča:

Švajcarac je dobio podbacivanje i izabrao da servira – odmah je krenuo izuzetno agresivno, poene završavao na mreži, a posle greške Novaka iz riterna poveo sa 1:0.

Đoković je počeo sigurnim servisom, a onda su dvojica igrača razmenila po forhend viner. Vavrinka je napravio još jednu neiznuđenu grešku pre nego što je dobio najduži i najatraktivniji poen od početka. Ipak, Srbin je pogodio servis za 1:1.

Stan je, kao i uvek protiv prvog na svetu, igrao veoma agresivno od samog starta i sve udarce je igrao poprilično ravno. Servis ga nije najbolje služio što je Đoković iskoristio i došao do 40:40, ali je onda Novak nekarakteristično promašio dva riterna za 2:1.

Švajcarski igrač je uzvratio istom merom, a onda i šest gem počeo sjajnom kontrom i vinerom iz forhenda. Ipak, Đoković ga je naterao na dve greške, a onda servisima ponovo došao u egal – 3:3.

Serveri nisu imali apsolutno nikakvih problema sve do devetog gema kada je Vavrinka odigrao očajan gem. Počeo ga je greškom iz forhenda, a posle dve duple servis greške i jednog asa dozvolio je Đokoviću prve brejk šanse na meču. Već kod prve je izbacio forhend van terena za 5:4.

Prvi igrač sveta koncentrisano je odigrao sledeći gem na svoj servis i uz samo jedan izgubljeni poen dobio prvi set sa 6:4.

Drugi deo igre počeo je servisom Stana, ali je Đoković potom pogodio forhend, a onda i naterao protivnika na grešku sjajnom odbranom. Peti teniser planete izbacio je zicer na mreži i tu je potpuno pao. Srbin je preuzeo kontrolu, dobio dva poena i napravio brejk već na startu seta – 1:0.

Najbolji igrač današnjice bez problema je materijalizovao stečenu prednost, a onda je ponovo oduzeo servis protivniku. Bio je dozirano agresivan, nije želeo da previše rizikuje, već je ostajao u poenima i držao lopticu u igri. Imao je mnogo sreće kod 40:30, potom i odigrao izuzetan poen za brejk loptu na kojoj je Vavrinka izbacio forhend u aut – 3:0.

Meč je prelomljen u četvrtom gemu drugog seta kada je Novak produžio seriju na šest gemova, iako je gubio sa 0:30 posle dva vinera rivala. Servisom je uspeo da se vrati i povede sa 4:0.

Đoković je maltene odustao od gemova protivnika, pa se Stan vrlo lako upisao na semafor u drugom setu. Ipak, nije mogao ništa u gemovima u kojima je bio na riternu, pa je posle sat vremena došao u priliku da servira za ostanak u meču – 5:1.

Ni u tome nije uspeo, pa je Đoković ostvario više nego rutinski trijumf za samo 63 minuta – 6:4, 6:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve