Nova vest
Tenis

Utorak, 31.03.2015.

23:15

Novak od ivice provalije do pobede!

Novak Đoković bio je na korak do poraza, ali je savladao Aleksandra Dolgopolova sa 6:7 (3-7), 7:5, 6:0 u četvrtom kolu Masters turnira u Majamiju.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP

Đoković je izgubio prvi set, u drugom je gubio sa 3:0 i Dolgopolov je imao dve brejk lopte.

Međutim, od tog trenutka Novak je izgubio samo dva gema, a poslednji set završio je za samo 14 minuta. Neverovatan je podatak da je prvi teniser sveta od zaostatka 4:5 u drugom setu osvojio 27 od naredna 32 poena.

Za razliku od prethodna dva meča, Novak sada nije počeo furiozno, već mu je Dolgopolov zadavao probleme svojim neobičnim stilom igre – kombinacijom slajsova i ravnioh, snažnih udaraca.

Iako je uspeo da nadoknadi brejk zaostatka, Đoković je odigrao očajno u taj brejku, dvema jeftinim greškama poklonio je rivalu vođstvo 4:0 i do kraja je Dolgopolov bez većih problema priveo set kraju.

Novaka servis nije služio, slabo se kretao i bio je izrazito nervozan – čak mu je u i oduzet poen zbog dve opomene (prva jer je udario lopticu posle kraja poena dva puta, druga zbog lomljenja reketa).

Takva igra i raspoloženje nastavili su se i u drugom setu sve dok Đoković nije došao na ivicu poraza. Gubio je sa 3:0 i u četvrtom gemu dva puta se suočio sa brejk loptom.

Nijednom se Novak nije izvukao servisom, ali je zadržao smirenost – prvu je spasao vinerom iz forhenda, a na drugoj se igrao vrlo dug poen u kojem je Đoković insajd-aut forhendom iznudio grešku protivnika.

Tada je meč počeo da se okreće, a kada je napravio brejk i vratio ravnotežu u drugom setu (3:4), Đoković je napokon zaigrao kako ume. Osvajao je više lakih poena servisom, udarci su mu dobili dubinu, a suparnik je polako padao.

Od rezultata 4:5 do kraja drugog seta Novak je osvojio 12 od 14 poena, da bi projurio kroz treći set za svoj 75. ’krompir’ u karijeri.

Sledeći Novakov rival biće David Ferer, koji je pobedio Žila Simona sa 7:6, 6:0. Sa 32-godišnjim Špancem, koji i ove sezone igra sjajno i već ima tri titule, Đoković je igrao 18 puta i ima 13 pobeda. Srpski teniser upisao je sedam uzastopnih pobeda nad Fererom, poslednju u Šangaju prošle godine sa 6:4, 6:2.

Taj duel na programu je u četvrtak, što znači da će Novak imati na raspolaganju dan pauze posle napornog meča.

Majami, muškarci, osmina finala:
Novak Đoković – Aleksandr Dolgopolov 6:7, 7:5, 6:0
David Ferer – Žil Simon 7:6, 6:0
Kei Nišikori – David Gofan 6:1, 6:2
Džon Izner – Miloš Raonić 6:7, 7:6, 7:6
Dominik Tim – Adrijan Manarino 7:6, 4:6, 7:5
Endi Mari – Kevin Anderson 6:4, 3:6, 6:3
Huan Monako – Fernando Verdasko 6:3, 6:3
Tomaš Berdih – Gael Monfis 6:3, 3:2, predaja

Parovi četvrtfinala:
Đoković – Ferer
Nišikori – Izner
Tim – Mari
Monako – Berdih

Tok meča:

Dolgopolov je pripretio u prvom gemu na servis Novaka – došao je do 15:30, riternirao na liniju, Đoković je nekako vratio lopticu, a Ukrajinac je poslao bekhend daleko u aut. Posle toga je Novak vezao još dva poena i poveo sa 1:0.

Ukrajinac je lako dobio dva gema na svoj servis, a u petom je napravio brejk. Prvo je dobro napao, zatim iznudio grešku Đokovića, da bi posle još jedne greške Novaka došao do 0:40.

Đoković je prvu spasao preciznim servisom, drugu u čudnom poenu u kojem je slajsom prošao rivala na mreži, ali je onda Dolgopolov imao sreće – Novak je napao, a forhend Ukrajinca udario je u vrh mreže i prevario rivala na mreži (3:2).

Novak je izgubio i naredna dva poena, posle čega je dobio opomenu jer je udario lopticu posle završetka poena, što mu je bilo već drugi put u meču da to čini.

Ono što nije tada, Đoković je uradio u osmom gemu. Odlično je napao u prvom poenu, zatim je Ukrajinac pogrešio, da bi Novak sjajnom odbranom iznudio nepromišljen potez rivala. Prvu od tri vezane brejk lopte Đoković koristi posle još jedne greške Ukrajinca (4:4).

Činilo se da je Novak pronašao ritam, naročito pri servisu, došao je do 30:0, ali je izgubio sledeći poen koji je imao skoro dobijen. Tada je Đokoviću potpuno stao servis, Dolgopolov je ponovo počeo da pogađa i došao je do brejk lopte uz malo sreće, da bi iskoristio šansu i poveo sa 5:4.

Novak je potom slomio reket i dobio drugu opomenu, pa je sledeći gem počeo sa rezultatom 15:0 za Dolgopolova. Đoković se posle slomljenog reketa podignutim rukama izvinio publici.

Iako je imao poen viška, Ukrajincu se ruka potpuno stegla, vezao je nekoliko grešaka i Novak se vratio – 5:5.

Ubrzo se ušlo u taj brejk, a Đoković je bio izuzetno nervozan i iznervirao se nakon što je Dolgopolov uz malu pomoć mreže dobio prvi poen. Usledio je odličan servis Ukrajinca, a zatim i dve velike greške Novaka – prvo bekhend daleko u aut, a zatim i forhend u mrežu (4:0).

Poveo je Dolgopolov sa 6:1, Novak je spasao dve set lopte, ali je na trećoj ponovo pogrešio – 7:3, 1-0 za Ukrajinca.

Đoković je bio potpuno van ritma, izgubio je prvih sedam poena u drugom setu, pa je Dolgopolov vodio sa 1:0 i 0:40, uz dva nerezonska izlaska Novaka na mrežu. Spasao je Đoković dve brejk lopte, ali je na trećoj Ukrajinac fantastičnim riternom napravio brejk – 2:0.

Poveo je Ukrajinac sa 3:0, a onda je imao šansu da potpuno prelomi meč. Đoković je poveo sa 40:15, ali nije uspeo da privede gem kraju i morao je da se suoči sa dve brejk lopte. Prvu je spasao vinerom iz forhenda, a i na drugoj je odigrao sjajan insajd-in forhend i iznudio je grešku protivnika u vrlo dugom poenu.

Osvojio je nekako Novak taj gem, a Ukrajinac je sa dve uzastopne greške dao šansu rivalu. Međutim, Đoković na 0:30 šalje ritern na drugi servis u aut, što je bio uvod u preokret Dolgopolova za 4:1.

Novak je u sledećem gemu preokrenuo od 15:30, a onda je uspeo i da napravi brejk. Pri rezultatu 30:30 pogodio je liniju i došao do brejk šanse lepo izgrađenim poenom – potom se igrao još jedan dug poen u kojem je Dolgopolov izgubio strpljenje i zabio loptu u mrežu (4:3).

Đoković je u naredna dva gema na svoj servis odigrao odlično, početni udarac počeo je da ga služi, a krenuo je i da šalje nešto dublje loptice. Pri rezultatu 5:5 Novak je odigrao dva izvanredna poena, što je uz dve greške rivala bilo dovoljno za brejk – 6:5.

Sada problema nije bilo, uz tri sjajna servira Đoković je osvojio gem i izborio treći set. Od rezultzata 4:5 Novak je vezao tri gema, uz samo dva izgubljena poena.

U pauzi između drugog i trećeg seta Dolgopolov je tražio lekarski tajm aut zbog problema sa žuljevima, a po povratku na teren Novak je nastavio svoju seriju – dve lopte rivala u mrežu, munjevit ritern iz forhenda, a onda još jedan dobar napad za brejk bez izgubljenog poena na startu odlučujućeg seta.

Do kraja seta Dolgopolov je uzeo samo tri poena, a Đoković je za samo 14 minuta rešio treći set i plasirao se u četvrtfinale.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

301 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve