Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.03.2015.

17:38

Nole u Majamiju: Od Kanjasa do Rafe

Turnir iz Masters 1000 serije u Majamiju budi lepe uspomene najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP Photo/J Pat Carter

Do sada je na Floridi osvojio četiri trofeja, jedino je u Indijan Velsu Novak osvojio isti broj na Masters turnirima.

Upravo je u Majamiju Đoković najavio svoj pohod na svetski vrh – sa nepunih 20 godina srpski teniser odigrao je savršen turnir, bez izgubljenog seta savladao je Bračalija, Ljodru, Felisijana Lopesa, Nadala i Marija pre nego što je u finalu deklasirao Giljerma Kanjasa 6:3, 6:2, 6:4.

Na taj turnir došao je kao deseti teniser sveta, ubrzo je ušao u Top 5, a to je društvo koje od tada nije napustio.

Na novu titulu u Majamiju Novak je čekao četiri godine, a 2008. i 2010. doživeo je senzacionalne poraze u svojim prvim mečevima na turniru (u drugom kolu), prvo od tada nepoznatog Kevina Andersona, a onda i od veterana Olivijea Rohusa.

Godine 2009. došao je do finala usput pobedivši i Federera, ali je u finalu izgubio od Endija Marija sa 6:2, 7:5.

Međutim, od 2011. godine počinje Novakova vladavina u kojoj je za četiri godine izgubio samo jedan meč, 2013. od Tomija Hasa u četvrtom kolu.

Majami je 2011. godine bio deo Novakove neverovatne serije od 43 pobede – Istomin, Blejk, Anderson, Troicki i Fiš pobeđeni su, a pri tom je samo Južnoafrikanac uspeo da dogura do četiri gema u jednom setu, toliko je Đoković bio superioran. U finalu ga je čekao Rafael Nadal, a Novak je preokretom došao do nove titule – 4:6, 6:3, 7:6 (7-4).

Sledeće sezone nije izgubio ni set, a pred Novakom su redom padali Bagdatis, Troicki, Gaske, Ferer i Monako, da bi u finalu pobedio Endija Marija sa 6:1, 7:6 (7-4).

Prošle godine Đokoviću je olakšan posao predajama Florjana Majera i Nišikorija, ali ponovo nije izgubio ni set u duelima sa Šardijem, Robredom i Marijem, da bi u finalu bez problema tukao Nadala sa 6:3, 6:3.

Novak ove godine u drugoj rundi igra sa Martinom Kližanom iz Slovačke, a ako uspe da osvoji titulu, Majami će biti njegov najuspešniji turnir iz Masters 1000 serije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve