Nova vest
Tenis

Sreda, 18.03.2015.

03:33

Jelena preko Benčičeve do 1/4finala

Srpska teniserka Jelena Janković plasirala se u četvrtfinale WTA turnira u Indijan Velsu pobedom nad Belindom Benčič u tri seta.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Jankovićeva je nastavila sa dobrim partijama u Indijan Velsu pobedivši Benčičevu rezultatom 6:3, 3:6, 6:3.

Bio je ovo drugi međusobni duel dve teniserke i Jelena je uspela da se revanšira Belindi za poraz na US openu prošle godine. Benčičeva je tada odigrala odlično protiv indisponirane Jankovićeve i slavila rezultatom 7:6, 6:3.

Pobednica ovog meča u sledećoj rundi će igrati sa boljom iz susreta Judžini Bušar – Lesija Curenko.

Jelena je pokazala da se polako vraća u formu od pre nekoliko godina i može biti izuzetno zadovoljna partijom protiv mnogo mlađe protivnice. Oba osnovna udarca funkcionisala su sjajno – u prvom delu meča oslanjala se na bekhend dok nije proradio forhend, a i pokazala je zavidnu mentalnu stabilnost i agresivnost u važnim trenucima.

Ključni gem bio je peti u trećem setu, kada je spasla brejk loptu za 4:1 Švajcarkinje, što je bio početak serije koja je trajala do kraja meča.

Koliko je JJ bila agresivna pokazuje statistika – zabeležila je ukupno 41 direktan poen, uz 43 greške, dok je taj odnos kod njene protivnice bio 23:25. Jankovićeva je često pokušavala da skraćuje poene, pa je tako osvojila 17 od 31 poena na mreži.

WTA turnir u Indijan Velsu igra se za nagradni fond od 6.157.160 dolara.

Tok meča:

Srpska teniserka otvorila je meč svojim servisom i dvema brzim greškama ušla je u problem. Ipak, usledilo je nekoliko dobrih servisa i vođstvo od 1:0. Benčičeva je uzvratila sa ‘nulom’ u sledećem gemu, a onda i napala nešto slabiji početni udarac Jelene. Nije iskoristila prvu brejk loptu, ali je kod druge odigrala agresivno i povela sa 2:1.

Jankovićeva je pokušavala da ubrza i menja ritam, nekoliko puta je želela da poen završi na mreži i takva taktika joj je donela rezultata. Izvukla je djus u četvrtom gemu, a onda i realizovala prvu ukazanu šansu.

Teniserke su osvojile po još jedan gem na svoj servis za 3:3.

Iako je Švajcarkinja odlično servirala u prvom delu meča, Jelena je dočekala malo slabiji gem i riternima brza došla od 30:40. Ponovo je odlično odigrala na brejk loptu i povela sa 5:3. Usledio je novi lagan gem uz nekoliko odličnih bekhenda za prvi set – 6:3.

Drugi deo igre počeo je sigurnim gemom Belinde, a na 30:30 u drugom, Jelena je poslala lagani bekhend u aut. Prvu brejk loptu spasla je posle jednog dugog poena, ali je onda njena protivnica pogodila dva bekhenda za novu šansu. Švajcarkinji ni to nije bilo dovoljno – tri vinera iz bekhenda Srpkinje i bilo je 1:1.

Ušlo se u seriju gemova u kojima nije bilo previše šansi za igračicu koja prima servis – Benčičeva je sigurnije servirala od Jankovićeve, koja je morala da odigra nekoliko vrhunskih poena kako bi izbegla probleme.

Ipak, pri rezultatu 3:2 Jelena je počela malo da srlja, napadala je nedovoljno dobrim lopticama, pa je njena protivnica to dva puta kaznila dobrim pasing šotovima za 0:30. Tada srpska igračica vezuje četiri poena – tri bekhendom i jedan forhendom za izjednačenje 3:3.

U sledećem gemu Jelena je propustila dobru šansu – na 30:30 je imala aktivan poen, visoku loptu za napad, ali je protivnica pročitala i prošla je na mreži. Usledila su još dva sjajna poena Švajcarkinje za vođstvo od 4:3.

Kao što je moglo i da se očekuje, JJ je već u sledećem gemu pretrpela brejk, praktično poklonivši poene protivnici. Na brejk lopti je sjajno izgradila poen, ali je lagan smeč izbacila daleko u aut. Imala je 0:30 pri rezultatu 5:3, da bi tada Benčičeva nekoliko puta izašla na mrežu i drajv volejima stigla do 1-1 u setovima.

Odlučujući set počeo je laganim gemovima na obe strane, a Jelena je u veliki problem upala jer je greškama omogućila tri vezane šanse protivnici. Sve tri ih je spasla agresivnom igrom, ali je onda odservirala duplu grešku i poklonila brejk rivalki za 2:1.

Momentalno je napala da povrati izgubljeno, došla do 30:30 kada je Benčičeva pogodila dva sjajna forhenda po paraleli i materijalizovala brejk – 3:1.

Jelena je nekako preživela gem u kojem je Švajcarkinja lagano mogla da ode na 4:1, a onda i iskoritila iskustvo da izjednači. 18-godišnja teniserka napravila je duplu servis grešku za brejk loptu koju je Jankovićeva iskoristila i izjednačila. Dobru seriju nastavila je u sledećem i za nešto više od minuta povela sa 4:3.

Tada je usledila drama – sa tri brza poena Jankovićeva je stigla na korak da napravi brejk, ali se Benčičeva vratila i došla do izjednačenja. Međutim, Jelena se izborila za još jednu koju je realizovala i povela sa 5:3.

Tada je meč bio gotov, pošto je srpska igračica dobila četiri sledeća poena i slavila posle dva sata i 10 minuta igre – 6:3, 3:6, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve