Nova vest
Tenis

Subota, 10.01.2015.

10:00

Preokret Šarapove, Ana bez titule

Ana Ivanović nije uspela da započne 2015. godinu osvajanjem titule, jer je posle preokreta poražena od Marije Šarapove u finalu Brizbejna – 6:7(4), 6:3, 6:3.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP Photo/Tertius Pickard

Srpkinji i Ruskinji ovo je bio 14. međusobni duel, a Maša je ovim trijumfom stigla do jubilarne 10. pobede.

Gledali smo 2 sata i 40 minuta sjajnog tenisa, a Ana je sjajno otvorila meč, jer je posle preokreta uspela da dođe do taj brejka i vođstva u setovima. Međutim, Šarapova je podigla nivo igre u nastavku meča i posle serije brejkova trijumfovala.

Posebno uzbudljiv i zanimljiv bio je poslednji set, u kom je viđeno čak pet brejkova. Ruskinja je stekla prednost sredinom odlučujućeg seta, ali je Ana uspela da joj odgovori već posle dva gema. Usledila su tri vezana gema u kojima obe teniserke nisu uspele da sačuvaju svoj servis, da bi Šarapova treću meč loptu napokon uspela da pretvori u konačni trijumf.

Turnir u Brizbejnu igran je za nagradni fond od milion dolara. Ruska teniserka je ovim trijumfom osvojila 195.026 dolara i 470 WTA bodova, dok je Ivanovićevoj pripao ček od 104.014 dolara i 305 bodova.

Tok meča:

Šarapova je otvorila meč gemom bez izgubljenog poena, da bi Ana u narednu gemu takođe rutinski stigla do svog prvog gema, iako je Ruskinja uzela prvi poen. Srpkinja je zaigrala agresivno od samog starta meča, što joj se umalo isplatilo već priliko drugog servis gema protivnice.

Imala je Ana dve prilike za brejk, ali nije uspela da ih iskoristi. Posebno opasna bila je ona prva, kada je bekend završio u autu. Šarapova se konsolidovala i uspela dobrim servisima da stigne do novog vođstva. Nastavila je u istom ritmu, da bi do prve brejk šanse stigla sjajnim udarcima iz riterna. Upravo tim udarcem je i iskoristila prvu priliku i stigla do prve osetnije prednosti – 3:1.

Ponovo je Srpkinja imala brejk šansu, ali je Ruskinja i ovoga puta uspela da se izvuče i stigle do prednosti od tri gema. Ipak, niti je Šarapova igrala ništa spektakularno, niti se Ivanovićeva predala. Ekspresno je smanjila na 4:2, da bi već u narednom gemu uspela ono što nije u trećem. Iskoristila je prvu šansu i vratila brejk protivnici, a zatim se i u potpunosti vratila u egal – 4:4.

Imala je Marija priliku u desetom gemu priliku da stigne do vođstva u setovima, pošto joj je naša teniserka neiznuđenim greškama poklonila dve vezane set lopte. Međutim, ponovo je Ana odigrala smireno i pametno, i uspela da ostane u prvom setu. Usledila su dva gema bez previše uzbuđenja, da bi se stiglo do taj brejka – 5:6.

Ana je 13. gem otvorila mini-brejkom, ali je protivnica ubrzo odgovorila. Ipak, već u narednom poenu Ivanovićeva ponovo stiže prednost, da bi se odlučujući momenat dogodio priliko desetog poena, kada Srpkinja forhendom stiže do dve vezane set lopte. Koristi već prvu i stiže do vođstva u setovima – 7:6(4).

Drugi set počeo je nešto nervoznijim gemom Ane, jer je protivnici dozvolila dve brejk lopte, ali je uspela i ovoga puta da se izvuče. Šarapova je zatim lako stigla do izjednačenja, da bi već u narednom servis gemu naše teniserke, koji je bio najduži u meču, realizovala treću šansu i stigla do prednosti – 1:2.

Ubrzo je bilo 3:1, da bi Ruskinja novu šansu za brejk, i verovatno izjednačenje, propustila u petom gemu, kada je Ana ponovo mirala da spasava brejk lopte. Zatim su usledila dva gema bez previše uzbuđenja, da bi posle nove serije dorih servisa Šarapova došla na gem od izjednačenja u setovima – 3:5.

Ispostaviće se, odlučujući gem Ivanovićeva je otvorila katastrofalno, jer je izgubila prva tri poena. Ipak, spasla je sve tri brejk šanse, ali taman kada se činilo da može da produži drugi set, Ruskinja je odigrala dva sjajna riterna i stigla do izjednačenja u setovima – 3:6.

Šarapova je odlučujući set otvorila sigurnim servisima, pa je brzo povela, a nastavila je u istom ritmu i na prvi servis naše teniserke, jer je već prvu brejk šansu pretvorila u prednost od dva gema razlike. Sve joj je išlo od ruke, odigrala je još jedan perfektan gem bez izgubljenog poena i upisala i treći gem u nizu – 0:3.

Međutim, Ana nije dozvolila da je ovakav splet okolnosti izbaci iz ritma i meča, pa je posle dva 'đusa' i nekoliko propustenih prilika upisala prvi gem u odlučujućem setu. Nastavila je Ivanovićeva da koristi pad Šarapove, koja je vezala tri greške, i stigla do 0:40, da bi treću šansu iskoristila – 2:3.

'Ludilo' brejkova nastavilo se i u naredna dva gema, jer je Šarapova na Anin brejk odgovorila ribrejkom. Srpkinja je opet loše ušla u gem, što njena protivnica nije uspela da kazni. Ipak, Ivanovićeva je odgovorila na sličan način, bila je strpljiva, pogađala ćoškove i na ribrejk odgovorila 'riribrejkom' 3:4.

Drama se nastavila i u narednom gemu, jer je Ruskinja ponovo imala dve brejk lopte. Činilo se da će Ana uspeti i ovoga puta da se izvuče, posle dobrog servisa i forhenda, ali je Šarapova na to odgovorila nadrealnim riternom, koji je kasnije pretvorila u novi oduzet servis protivnici, a ujedno i četvrti brejk u nizu 3:5.

Nije moglo bez neizvesnosti ni u poslednjem gemu, ali je Šarapova na kraju ipak uspela da treću set/meč loptu pretvori u konačni trijumf. Ana je u jednom trenutku uspela da dođe do 'đusa' i prilike da se ponovo vrati u meč, ali je druga teniserka sveta dobrim servisom preuzela kontrolu i završila meč 3:6.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve