Nova vest
Tenis

Subota, 15.11.2014.

15:00

Nišikoriju set, Novaku finale

Najbolji teniser planete Novak Đoković plasirao se u finale završnog Mastersa u Londonu, pošto je u tri seta savladao Japanca Keija Nišikorija – 6:1, 4:6, 6:0.

Izvor:

Autor:

Default images

Japanac je prvi teniser koji je Novaku uspeo da uzme set od polufinala Šangaja, ali je naš teniser sigurnom igrom ipak stigao do 31. uzastopne pobede u dvorani.

Činilo se da se ovaj duel neće previše razlikovati od onih u grupi, kada je Novak svojim rivalima prepuštao tek nekoliko gemova. Prvi set je odigrao maestaralno, ali je sredinom drugog usledio pad.

Japanac je to odlično iskoristio, zaigravši agresivnije i angažovanije, i na kraju pametnom igrom uspeo da stigne do izjednačenja u setovima. Međutim, nije uspeo da izdži pritisak. Novak je povratio ritam iz prvog seta, ali i celog turnira, otvorio set brejkom i sigurnim servisom, a zatim nije dozvolio petom teniseru sveta ni da se upiše na semafor.

Đoković je slavio sa 6:2, 6:3 u njihovom poslednjem duelu, pre dve nedelje na Mastersu u Parizu, a novim trijumfom stigao je do pozitivnog skora i u duelima sa Japancem.

U drugom polufinalu, od 21 čas, sastaju se Švajcarci Rodžer Federer i Stan Vavrinka.

Tok meča:

Novak je sigurnom igrom na svoj servis otvorio duel, prepustio je Japancu samo jedan poen i lako stigao do vođstva. Već u prvom servis gemu Nišikorija prvi teniser planete uspeo je da stigne do 30:30, ali je protivnik uspeo da dobije naredni duži poen i zatim dobrim servisom upiše svoj prvi gem.

Nastavio je Novak u istom ritmu, može se reći u ritmu koji drži od starta takmičenja u Londonu. Ubrzo je stigao do nove prednosti, da bi na naredni servis Keja došao do dve vezane brejk lopte. Japanac je prvu spasao sjajnim drugim servisom, ali je fenomenalna defanziva, i promašaj Nišikorija iz voleja, doneo Novaku prvi brejk na meču – 3:1.

Ništa se nije promenilo ni u naredna dva gema. Najpre je Novak odigrao još jedan savršen servis gem za potvrdu brejka, da bi u sledećem iskoristio novu brejk šansu, drugu, i stigao do velikih – 5:1.

Očekivano, Đoković je rutinskom igrom nastavio da 'lomi' rivala i za samo 23 minuta igre stigao do vođstva u setovima. Koliko je Novak superioran, najbolje oslikava podatak da je izgubio samo tri poena na svoj servis, od kojih dva neiznuđenom greškom – 6:1.

Nastavio je Srbin tamo gde je stao u prvom setu, iako je Nišikori zaigrao nešto agresivnije i angažovanije. Novak se fenomenalno brani i uspeva da pogodi sve što zamisli, pa i drugi deo igre otvara brejkom – 1:0.

Kao da je došlo do određenog opuštanja u Novakovoj igri u drugom gemu drugog seta, što je Japanac iskoristio i uspeo da napravi prvi brejk na meču i prve prilike. Usledio je dobar servis gem Nišikorija koji je prvi put u meču uspeo da povede – 1:2.

Zaigrao je Nišikori daleko bolje u drugom setu, počevši da preti i na servis Đokovića. Ipak, obojica tenisera uspela su da osvajaju gemove na svoj servis, pa posle šest odigranih niko nema prednost brejka – 3:3.

Kako se drugi set bližio kraju, Novakova igra je sve više opadala, a Kei je to odlično koristio i u devetom gemu iskoristio drugu brejk šansu za mogućnost da na svoj servis okonča drugi set. Poen na brejk loptu bio je duži, Novak je uspeo da stigne drop šot i stane na mrežu, ali je slabim smečom omogućio Japancu da stigne do vođstva.

Ulsedio je dobar servis gem petog tenisera sveta, odservirao je dva asa i zatim iskoristio prvu set loptu za izjednačenje. Ujedno, Nišikori je prekinuo seriju od 17 uzastopno osvojenih setova našeg tenisera, koji je poslednji put izgubio set još u polufinalu Šangaja – 4:6.

Nije uspevao Novak da se vrati u ritam ni na startu trećeg seta, pa je Nišikori imao nove dve brejk lopte. Ipak, od tog trenutka, prvi teniser sveta počeo je bolje da servira, i uspeo da se izvuče iz nezgodne situacije. Međutim, sve bi bilo drugačije da paralela Japanca nije završila u mreži. Usledio je pad Japanca, što je ovoga puta Đokoković iskoristio, pretvorivši 40:30 u prvi brejk, a zatim i u vođsto od tri gema – 3:0.

Kako se drugi set bližio kraju nastavio se pad u igri Japanca. Pokušao je svim snagama da ostane u meču i osvoji prvi gem u drugom setu, ali je naš teniser ipak stigao do drugog brejka, a kasnije, novim brejkom i do ukupne pobede – 6:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve