Nova vest
Tenis

Petak, 10.10.2014.

12:25

Đoković produžio niz, pao i Ferer

Novak Đoković ostvario je 28. uzastopnu pobedu na turnirima u Kini i plasirao se u polufinale Mastersa u Šangaju.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Najbolji teniser sveta je uz manje probleme savladao veterana Davida Ferera 6:4, 6:2 za mesto među četiri najbolja.

Đoković je 13. put pobedio Španca, a sledeći rival biće mu bolji iz duela velikog Rodžera Federera i Francuza Žilijena Benetoa.

Već je poznat jedan polufinalni duel, igraće Francuz Žil Simon i Španac Felisijano Lopes.

Đoković je briljirao u većem delu prvog seta, pa se očekivalo da će ga osvojiti brzo. Odmah je napravio brejk, dominirao svojim servisom, te konstantno pretio rivalu na njegov, ali se na kraju namučio da ga osvoji. Ferer je pružio sjajnu igru u desetom gemu, spasao četiri set lopte, u međuvremenu propustio dve brejk šanse, da bi konačno posle 15-minutnog gema Novak uspeo da stigne do 6:4.

Sličan tok meča imao je i drugi set, Đoković je odmah napravio brejk, potom je propustio šansu za 3:0, Ferer je nakon toga popravio igru, ali ovaj put Novak uspeva na vreme da prelomi meč. U desetom gemu dobrim riternom stiže do nove brejk šanse, koristi drugu i rutinski stiže do 6:2 za konačnu pobedu.

Đoković je fantastično servirao, osvojio 70% poena na prvi servis (14 od prvih 15), bio solidan i na drugom, te protiv petog tenisera sveta imao više direktnog poena nego neiznuđenih grešaka.

Tok meča:

Španac je imao više sreće kod bacanja novčića i izabrao da prvi servira, ali mu to nije mnogo pomoglo jer je Đoković sjajnim forhendima odmah stigao do brejka. Nakon perfektnog servis-gema, Đoković je nastavio sa agresivnom igrom na servis rivala, ali ne uspeva da pogodi smeč za novi brejk, te Ferer stiže do prvog gema (2:1).

Najbolji teniser sveta je nastavio da 'pleše' po terenu i lagano osvaja novi gem na svoj servis, ali se u međuvremenu razigrao i Španac te bez izgubljenog poena osvojio novi gem (3:2). Ferer nije imao rešenja za Novakov servis ni u narednom gemu, dok je Đoković nakon novog pritiska propustio još jednu brejk šansu da ranije reši set (4:3).

Kad je to bilo najmanje očekivano Đoković je bio pod najvećim pritiskom, Ferer je konačno u devetom gemu uspeo da pronađe rešenje za Novakov servis, te povede 30:0. Naš teniser se nije uznemirio, nastavio je u svom ritmu i preokrenuo. Španac je pokušao još jednom da napadne, ali je greškom dao set loptu Đokoviću, koji je u maratonskom gemu ne koristi, što ga je iznerviralo.

Međutim, Novak ne gubi potpuno glavu, posle još jedne duge razmene udaraca uspeva da izbori treću set loptu, ali Ferer se ne predaje pa sjajnim forhendom produžava borbu. Đoković je opet razgovao sa sudijom, nakon čega je napravio grešku i dao Špancu prvu brejk loptu na meču. Novak je tada imao mnogo sreće, Ferer šalje loptu milimetar iza linije u aut.

Ni nakon skoro 15 minuta nije bilo kraja. Ferer je fantastično parirao Đokoviću, ali je propustio novu brejk loptu. Konačno, nakon što je napao mrežu i stigao do nove set lopte, Novak posle mnogo muke sjajnom forhend dijagonalom stiče prednost i konačno stiže do 6:4.

Kako je počeo prvi, tako je Đoković otvorio i drugi set. Odmah je napravio brejk, potom skoro bez greške osvojio svoj prvi servis gem u setu, a onda stigao do nove brejk šanse. Ipak, Španac nastavlja tradiciju pa u trećem gemu stiže do prvog poena (2:1).

U istom ritmu nastavljeno je u nastavku seta, Đoković je bio suveren na svom servisu, dok je pritiskao Ferera, ali je Španac odolevao (4:2). Konačno, u sedmom gemu Đoković prelama meč.

Sjajnim riternom uspeva da nadokndi 0:30, te posle greške Ferera prilikom na mrežu stiže do dve brejk šanse. Ne koristi je, ali Ferer ne uspeva da veže dva dobra poena te Novak opet dobija šansu koju sada koristi za 5.2. To je bio definitivni kraj meča, ni Ferer nije pomislio da može da se vrati u igru, pa je Đoković rutinski osvojio šesti gem za pobedu.

Videćemo da li će Novak igrati 36. put za Federerom (17-18) ili osmi put protiv Benetoa (6-1). Masters u Šangaju, gde titulu brani upravo Đoković, igra se za nagradni fond od 4.195.895 dolara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve