Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 26.09.2011.

13:32

Novak posetio vrtić 'Pčelica'

Nacionalni ambasador UNICEF-a Novak Đoković je posetio vrtić "Pčelica" u Smederevu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Novak se družio sa decom i upoznao sa radom predškolske ustanove koja je primer za inkluzivno predškolsko obrazovanje.

Najbolji teniser sveta ovom posetom praktično je započeo svoju ambasadorsku misiju koja će mu omogućiti da se aktivno bori za prava deteta i promoviše značaj obrazovanja u ranom detinjstvu.

"Imao sam sreću i privilegiju da imam dobar početak u životu i šansu da razvijam svoj talenat. Na žalost, ovakav početak života nemaju sva deca. Zato moramo da damo dodatnu pomoć i podršku onoj deci koja su rodjena u siromaštvu ili na marginama društva kako bi ostvarila svoje snove", rekao je Đoković.

"Predškolski programi od suštinskog su značaja jer deci ovog uzrasta daju maksimalne mogućnosti za uspeh u kasnijem obrazovanju i pobedničku startnu poziciju", istakao je Đoković.

Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Lesli Miler kazala je da je izuzetna čast što je Djoković postao nacionalni ambasador UNICEF-a i što je izabrao da posebnu pažnju posveti obrazovanju u ranom detinjstvu.

Prema najnovijim istraživanjima u Srbiji, manje od polovine male dece pohadja neki predškolski program, a za najugroženije grupe procenat je još manji ispod 10 odsto.

UNICEF je u dogovoru sa Vladom Srbijom postavio obrazovanje dece kao jedan od ključnih programskih prioriteta za period do 2015. godine.
U planu je proširenje postojećih i razvijanje specijalizovanih programa za obrazovanje u ranom detinjstvu koji su inkluzivni za ugroženu i marginalizovanu decu, uspostavljanje standarda, jačanje podrške porodicama i mobilisanje lokalnih zajednica da daju prioritet ranoj inkluziji.

UNICEF je 29. avgusta ove godine imenovao Djokovića za nacionalnog ambasadora u Srbiji.

U petak odluka o Kini i Šangaju

Đoković je izjavio da povreda leđa koju je zaradio na US Openu i zbog koje je morao da preda meč protiv Argentinca Huana Martina Del Potra u polufinalu Dejvis kupa polako prolazi, ali da još ne zna hoće li igrati na predstojećim turnirima u Pekingu i Šangaju.

"Rana je sve bolje i bolje, zarasta i ja se bolje osećam. Međutim, tek u petak ću znati da li ću da igram u Pekingu i Šangaju", rekao je
Đoković prilikom posete smederevskom vrtiću "Pčelica".

Turnir u Pekingu, na kojem Đoković brani titulu počinje 3. oktobra, dok je start Mastersa u Šangaju zakazan za 9. oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve