Nova vest
Tenis

Subota, 25.06.2011.

17:55

WB: Bagdatis opomenuo Đokovića

Novak Đoković plasirao se u osminu finala Vimbldona, pošto je pobedio Kipranina Markosa Bagdatisa sa 6:4, 4:6, 6:3, 6:4.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Đoković je igrao znatno ispod svog nivoa, nije bio dovoljno agresivan, ali je uspeo da se izbori sa neugodnim rivalom i savlada ga peti put u isto toliko okršaja.

Naredni suparnik Novaku biće Mikael Lodra iz Francuske, koji je u tri seta dobio Jen-Hsuna Lua. U dosadašnja tri okršaja Đoković je dva puta dobio Lodru, poslednji put ove godine u Majamiju (6:4, 6:1).

Bagdatis je poznat kao teniser u čijoj igri mnogo zavisi od načina na koji počne meč. Od samog starta meča sa Novakom videlo se da je ’naoštren’ i rastrčan, a i servis mu je funkcionisao prilično dobro.

Đoković je igrao solidno, ali daleko od sopstvenog maksimuma i možda nešto pasivnije, pa je u nekoliko poena propustio šanse da dođe do brejk prilike.

Kipranin je bio ravnopravan sve do desetog gema, tj. do trenutka kada je servirao za ostanak u meču. Tada se videla razlika u kvalitetu između dvojice tenisera – Bagdatis se unervozio i napravio nekoliko grešaka, a Đoković je manirom velikog igrača iskoristio šansu, realizovao drugu set loptu i poveo sa 1-0.

Na početku drugog seta Bagdatis je stvorio dve uzastopne brejk šanse, ali Novak je odgovorio sa tri uzastopna neodbranjiva servisa i brzo je osvojio gem.

Đoković se u sledećem gemu revanširao Kipraninu propustivši četiri brejk prilike – prve dve loštim riternom, na trećoj je Bagdatis ’očistio’ liniju forhendom, a četvrtu je spasao asom (1:1).

I u trećem gemu u nizu viđene su brejk lopte, Kipranin je stvorio dve uzastopne, a Novak je na prvoj odservirao duplu grešku. Đokovićev je bio skrušen, njegov govor tela nije slutio na dobro, a u skladu sa tim odvijale su se stvari u drugom setu.

Novak je bio nervozan i nije se često odlučivao za napad, a posle izgubljenog poena pri rezultatu 4:3 za Bagdatis i 30:30 Novak je nekoliko puta udario reketom o pod.

Do kraja seta Đoković nije bio blizu brejka, a Kipranin je asom okončao drugi set – 6:4, 1-1 u setovima.

Nivo Bagdatisove igre za nijansu je opao početkom trećeg seta, a Đoković je u četvrtom gemu spasao tri vezane gem lopte i stvorio šansu za brejk. Tada je propustio izglednu priliku za ’pasing’, ali je na drugoj brejk prilici dočekao grešku suparnika – 3:1 za Đokovića.

Do kraja seta Novak se koncentrisao prevashodno na svoje gemove i to se ispostavilo kao ispravan plan – Đoković se nije suočio ni sa jednom brejk loptom, a poslednji gem osvojio je bez izgubljenog poena (6:3).

Srpski teniser propustio je dve prilike za brejk na startu četvrtog seta, ali to ga nije iznerviralo – sigurno je osvajao gemove na svoje servis i čekao novu šansu. Dočekao ju je u petom gemu, igrao se dug poen, a strpljiviji je bio Đoković i napravio je brejk (3:2).

Novak je sigurno čuvao stečeni brejk viška sve do desetog gema, kada je usledila prava drama. Publika se vrlo bučno uključila u meč, a simpatije gledalaca bile su na strani Bagdatisa.

Prvo je Đoković stvorio meč loptu, ali je Bagdatis fantastično istrčao poen i spasao je. Zatim je Novak bio prinuđen da spasava dve brejk loptu – prvu je neutralisao savršeno izgrađenim poenom, a drugu servis-vinerom.

Zatim je srpski teniser došao do treće meč lopte dobrim volejom, a u narednom poenu Bagdatis je forhendom poslao lopticu u aut – 6:4, 4:6, 6:3, 6:4 za tri časa i 17 minuta igre.

Novak je imao 37 direktnih poena i 33 neiznuđenih grešaka, dok je Bagdatis zabeležio 40 ’vinera’ i 23 greške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve