Nova vest
Tenis

Subota, 04.06.2011.

16:57

Na Li šampionka Rolan Garosa!

Kineska teniserka Na Li (29) pobednica je ovogodišnjeg Rolan Garosa, pošto je u finalu savladala braniteljku titule Frančesku Skjavone sa 6:4, 7:6 (7-0).

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Kineskinja je ove godine bila vicešampionka na Australijan openu, a sada je zasluženo došla do pete titule u karijeri, sigurno i najvrednije.

Li je tako donela Aziji prvi Grend slem trofej u istoriji, a na putu do trofeja eliminisala je Barboru Zahlavovu Stricovu, Silviju Soler-Espinosu, Soranu Kirsteu, Petru Kvitovu, Viktoriju Azarenku i Mariju Šarapovu.

Napadačkom igrom i dubokim lopticama Li je diktirala ritam u poenima, a ključni brejk u prvom setu napravila je u petom gemu najviše zahvaljujući odličnom riternu.

Kineskinja je naredna dva servis-gema osvojila bez izgubljenog poena, a pomalo se unervozila jedino kada je servirala za vođstvo. Ipak, uprkos lošem početku gema, Li se konsolidovala i nije dozvolila rivalki ni da stvori brejk loptu, a u poslednjem poenu Italijanka je napravila jeftinu grešku – 6:4 za 39 minuta igre.

Već na početku drugog seta Li je napravila brejk, a potom je u narednom gemu asom neutralisala prvu brejk loptu suparnice u meču (2:0).

Kineskinja je propustila nekoliko prilika za dupli brejk (uključujući i ’zicer’ na mreži), čime bi pitanje šampionke verovatno bilo rešeno, a to joj se ubrzo osvetilo. Borbena Skjavone svoju šansu nije propustila – u osmom gemu je napravila brejk i izjednačila na 4:4.

Iako je Li ranije imala padove tokom meča, sada nije dozvolila da dugo bude ’odsutna i izdržala je nalete Skjavone, koja je bila na sva poena do izjednačenja.

Uspela je Kineskinja da izbori taj brejk, a zatim je odigrala savršeno i bez trunke nervoze, kao da ne igra za prvu Grend slem titulu. Nije odustala od agresivne taktike, pogađala je duboko, izlazila na mrežu i na kraju ’sa nulom’ uzela taj brejk – 6:4, 7:6 za jedan čas i 48 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve