Nova vest
Tenis

Subota, 02.04.2011.

21:35

Đoković - Nadal (TVB92, 19h)

Srpski teniser Novak Đoković i Španac Rafael Nadal sastaju se u nedelju (19h, TVB92) u finalu turnira serije 1000 u Majamiju.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Biće to 25. međusobni duel dva najbolja tenisera sveta i velika rivala, a drugi ove godine, nakon finala u Indijan Velsu.

Nadal ima perfektnih 9-0 na šljaci i 2-0 na travi, ali Đoković je dobio osam od 13 međusobnih duela na tvrdoj podlozi, uključujući i finale Indijan Velsa pre dve nedelje.

Đoković je ove sezone prosto nezaustavljiv, naređao je 23 trijumfa od početka 2011. godine, a u seriji je od 25 pobeda za redom uključujući i dva duela u finalu Dejvis kupa. Ova serija još više dobija na značaju kada se u obzir uzme da je tokom tog perioda tri puta pobedio Rodžera Federera i po jednom Rafaela Nadala i Endija Marija, tri igrača koji su trenutno u samom vrhu svetskog tenisa.

Najbolji teniser Srbije ima priliku da postane tek četvrti čovek koji je uspeo da osvoji titule u istoj godini na Australijan openu, Indijan Velsu i Majamiju. Pridružio bi se odabranom društvu koje čine Pit Sampras, Rodžer Federer i Andre Agasi.

Đoković u Majamiju igra promenljivo, ali i pored toga još uvek nije izgubio svoj servis gem na turniru, što deluje impozantno. Još impozantnije deluje podatak da je od poslednjih 75 mečeva na kojima je osvojio prvi set, dobio čak 74 susreta! Jedini poraz doživeo je na Rolan Garosu od Melcera kada je imao ne jedan, već dva seta viška.

Ipak, i pored svih ovih podataka, Novak je prepustio ulogu favorita u finalu Špancu.

„Ko god da je dobio to polufinale između Nadala i Federera, u svakom slučaju ja se neću osećati kao favorit na terenu. To je finale, i ukoliko želim da trijumfujem, moraću da igram na najvišem nivou“, rekao je Novak.

Pre dve nedelje na duelu protiv Nadala, Đoković je, pored trijumfa i osvojene titule, uradio još dve velike stvari. Prvi put je pobedio Španca u nekom finalu posle pet vezanih poraza, i prvi put ga je pobedio kada bi izgubio prvi set.

Nadal je ipak jedan od najvećih takmičara u istoriji sporta i sigurno će imati dodatni motiv zbog poraza u Indijan Velsu. Španac je svestan kako mora da igra.

„Osećao sam da imam šansu pre dve nedelje u Indijan Velsu. Izgubio sam fokus i ritam u drugom setu, intenzitet u nogama i udarcima, i počeo sam da igram defanzivnije. Protiv igrača kao što je Novak, nemoguće je dobiti meč sa takvom igrom“, rekao je Nadal.

Biće ovo prvi put posle 1995. godine da se u finalu Indijan Velsa i Majamija sastaju isti teniseri. Pre 16 godina Sampras i Agasi podelili su titule, Sampras je osvojio Indijan Vels, a Agasi Majami. Nadamo se da se istorija neće ponoviti...

Najzanimljiviji detalji sa prethodnog duela Nadala i Đokovića:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu