Nova vest
Tenis

Nedelja, 20.03.2011.

21:33

Strašni Novak pokorio i Kaliforniju

Novak Đoković pobednik je turnira iz Serije 1000 u Indijan Velsu, pošto je u finalu savladao Rafaela Nadala sa 4:6, 6:3, 6:2 za dva časa i 25 minuta igre.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

To je bila 18. pobeda u nizu srpskog igrača od početka sezone, što je rekord otkad se u tenisu vodi statistika.

Đoković je prvi put bio bolji od Nadala u finalu nekog turnira, prethodno je pet puta gubio, a takođe je prvi put dobio Španca nakon što je izgubio prvi set. Ukupno, to je osmi trijumf Novaka u 24. okršaju sa Maljorčaninom.

U prva tri servis-gema teniseri su odlično servirali i uglavnom brzo završavali poene – 2:1 za Đokovića.

Posle tog početnog ispitivanja snaga, peti gem trajao je desetak minuta i završio se brejkom Nadala, prvim na meču. Zahvaljujući sjajnim napadima iz forhenda, a potom i neverovatnom odbranom, Španac je stvorio tri vezane brejk lopte.

Novak ih je neutralisao greškama rivala, potom i još jednu, ali je zatim dao Nadalu novu šansu duplom servis greškom. Ponovo se igrao dug poen, a ovoga puta je prvi pogrešio srpski teniser – 3:2.

Đoković je u petom gemu samo jednom pogodio prvi servis, što je bio i ključni uzrok brejka.

To kao da je probudilo Novaka, koji je u narednom gemu odigrao savršeno i odmah vratio brejk. Briljantna skraćena forhend dijagonala, zatim ’viner’ bekhendom iz trka za brejk loptu, a potom i forhend paralela za 3:3.

Borba se rasplamsala, a Novak je u narednom servis gemu propustio nekoliko gem lopti, da bi zatim Španac posle dve uzastopne Đokovićeve greške iz bekhenda napravio novi brejk i poveo sa 4:3.

Sledeća dva gema igrači su dobili bez izgubljenog poena, pa je Nadal servirao za osvajanje prvog seta.

Đokoviću ritern nije funkcionisao ni izbliza dobro kao u prethodnom delu sezone, pa je Nadal i naredni gem osvojio bez izgubljenog poena i poveo sa 1-0 u setovima za 49 minuta igre.

U prvom set Novak je imao 8 ’vinera’ i 13 neiznuđenih grešaka, dok je Nadalov odnos bio 9/9.

Baš kao i u prvom setu, i u drugom su teniseri na početku bili sigurni na svoj servis – 2:2. Nadal je četiri uzastopna gema na svoj servis osvojio 'sa nulom'.

I Novak bez većih potresa osvaja ’svoje’ gemove, ali Nadal je tek u trećem gemu na svoj servis izgubio prvi poen, iako do tada nijednom nije ubacio prvi servis.

Tada je Đoković odigrao nekoliko vrhunskih poena, a naročito dobro funkcionisao je forhend. Prvu brejk loptu propustio je jer je bio i suviše pasivan, ali je na drugoj dočekao grešku Nadala iz forhenda – 4:2.

Međutim, Maljorčanin je momentalno odgovorio – odigrao je dva neverovatna poena (lob i bekhend paralela na liniju), ubrzo je došao do dve vezane brejk lopte, a Đoković mu na drugoj poklanja gem duplom greškom (4:3).

Sledeći gem nije bio za one sa srčanim tegobama – Đoković je propustio pet set lopti (dve vezane), Nadal jednu brejk loptu, a na kraju je srpski teniser posle više od deset minuta igre realizovao šestu set loptu.

Bilo je evidentno da je Novak pomalo stegnut, pre svega zbog svojih propusta nije koristio prilike, ali bi, kao po pravilu, već u narednom poenu odigrao izvrsno. Na kraju je Nadal pogrešio bekhendom i Đoković je izjednačio.

U drugom setu Đoković je imao 7 direktnih poena i 17 neiznuđenih grešaka, dok je Nadal upisao 6 ’vinera’ i 17 grešaka.

Početkom odlučujućeg seta Novak je ’pustio ruku’, ali i Španac mu je pomogao sa nekoliko grešaka, uključujući i promašeni smeč, pa je Đoković napravio brejk već na startu. Zatim ga je i potvrdio osvojivši gem bez izgubljenog poena – 2:0.

Ritern, Đokovićev zaštitni znak, napokon je proradio, pa je srpski teniser terao rivala na greške i napravio novi brejk (3:0).

Tek u petom gemu Nadal se ’upisao’ u trećem setu i smanjio je na 4:1. Đoković je bio svestan sa kime igra i da opuštanja ne sme da bude, te je snažnim forhendima bez izgubljenog poena uzeo naredni gem (5:1).

I u sledećem servis gemu Đoković nije paničio, nije se uplašio osvajanja turnira i ponovo je ’sa nulom’ uzeo gem vredan titule – 4:6, 6:3, 6:2.

Novak je meč završio sa 25 direktnih poena i 35 neiznuđenih grešaka, dok je Nadal zabeležio 17 ’vinera’ i 34 greške. Đoković će od ponedeljka ujutru biti drugi teniser na ATP listi, pošto je već plasmanom u finale prestigao Rodžera Federera.

Novak je drugi put šampion u Indijan Velsu, pošto je prethodno 2008. godine nadigrao u finalu Mardija Fiša. Ukupno, to je Đokoviću 21. trofej, a treći ove sezone, nakon Australijan opena i Dubaija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

536 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve