Nova vest
Tenis

Subota, 24.04.2010.

15:59

Hantuhova dobila Jovanovski za 1-1

Posle prvog dana meča Srbija – Slovačka koji se igra za opstanak u Svetskoj grupi FED kupa rezultat je 1:1.

Izvor: SO AY

Autor:SO AY

Default images

Jelena Janković osvojila je prvi poen za srpsku selekciju pobedivši Magdalenu Ribarikovu sa 7:6 (7:5), 6:3, a izjednačenje Slovakinjama donela je Danijela Hantuhova koja je sa 6:2, 6:2 savladala mladu Bojanu Jovanovski. Pobednik duela biće odlučen u nedelju kada su na programu još dva singla i jedan dubl meč.

Iako je nastup najbolje srpske teniserke bio neizvestan zbog povrede zgloba, Jankovićeva se na kraju ipak odlučila da nastupi, dok povreda, po svemu sudeći, uz omanje probleme pri servisu i bekhendu, nije mnogo uticala na njenu igru.

Srpska teniserka je već u prvom gemu napravila brejk, ali Ribarikova potom dobro igra na mreži i pravi velike probleme Jankovićevoj već u sledećem gemu. Srpkinja posle velike borbe spasava gem i odmah dolazi do nove dve brejk-šanse, od koju već prvu koristi za veliku prednost od 3:0. Ukoliko su JJ mučili problemi sa povredom zgloba, oni se nisu previše primećivali, pošto joj je na početku meča i bekhend dobro funkcionisao.

Kako to obično biva u mečevima Jankovićeve, više poena osvajalo se na servis protivnice, nego na sopstveni. Ribarikova kreće u ofanzivu i odmah vraća jedan brejk, uprkos solidnoj intervenciji Jankovićeve na mreži. Šesti gem bio je veoma važan, jer Jankovićeva nije smela da dopusti protivnici da se u potpunosti vrati u meč. Srećom po našu reprezentaciju, Jankovićeva je izašlao kao pobednica iz još jednog dugačkog gema, posle auta Ribarikove.

Slovakinja onda još jednom stiže do dve brejk lopte i drugu šansu koristi za izjednačenje. Posle nešto slabijeg starta, Ribarikova je u svega desetak minuta igre uspela da preokrene rezultat i postane ravnopravna protivnica našoj teniserki. U desetom gemu Jankovićeva, koja je naglo počela dosta da greši, morala je da servira za opstanak u setu. Sledi još jedna velika borba, u kojoj Ribarikova dolazi i do prve set lopte, ali pravi krešku pri bekhendu. Jankovićeva se nanovo snalažljivo spasava, ali Ribarikova ponovo vodi sa 6:5.

U taj brejku je Slovakinja bila ta koja je osvojila prvi poen, a potom pravi i mini-brejk. Jankovićeva brejk vraća, a potom stiže i do velikih 6:3. Ribarikova anulira prvu set loptu, a potom i drugu i dobija priliku da servira. Ipak, srpska predstavnica tada je bila sigurna, te posle ogromne borbe stiže do 1:0 u setovima.

U drugom setu ponovo je viđena velika borba. Posle nekoliko razmena gemova, Jankovićeva je pri rezultatu 3:2 ponovo napravila brejk i došla do velikih 4:2 i prilike da lako reši meč u svoju korist. Srpkinja osvaja novi gem na svoj servis i posle sat i 38 minuta dolazi do prve meč lopte na servis protivnice. Ribarikova se spasava u nekoliko navrata i osvaja gem na svoj servis, ali onda ponovo rade servis-vineri Jankovićeve, koja dolazi do nove dve meč lopte i prvu koristi za vrednu pobedu Srbije posle sat i 42 minuta igre.

Solidan otpor Jovanovski i pobeda Hantuhove

U drugom meču dana 18-godišnja Bojana Jovanovski pružila je snažan otpor Danijeli Hantuhovoj, ali je 23. teniserka sveta pobedila sa 6:2, 6:2 posle jednog časa i 22 minuta igre.

U oba seta presudan je bio peti gem, u kojem je Hantuhova dolazila do ključne prednosti i potom uspevala uz manje probleme dođe do trijumfa u svakom od setova.

Uprkos porazu, mlada srpska teniserka ostavila je veoma povoljan utisak – servis joj je bio na visokom nivou iako je napravila tri duple greške, a nekoliko puta je direktnim poenima iz bekhenda iznenadila protivnicu.

Ipak, Jovanovskoj je nedostajala konstantnost jer bi dobar potez najčešće pratilo nekoliko lošijih (31 neiznuđena greška), što je iskusna, 27-godišnja Hantuhova znala da iskoristi i relativno lako ostvari pobedu.

Jovanovski se nije uplašila zvučnog imena protivnice – osvojila je prvi gem i došla do tri uzastopne brejk lopte. Ipak, Slovakinja je uspela da preokrene, a u petom gemu je napravila presudni brejk i do kraja seta je bez većih poteškoća povela u setovima.

Srpska teniserka imala je brejk priliku pri vođstvu 2:1 u drugom setu, čak ju je i iskoristila, ali je sudija ispravila odluku i Hantuhova je potom nekako sačuvala servis-gem. To se ispostavilo prelomnim momentom jer je Slovakinja ubrzo povela 5:2. Jovanovski se nije predavala, i u poslednjem gemu imala je priliku za brejk, ali nije je realizovala (ukupno 0-6) i Hantuhova je svom timu donela izjednačujući poen.

Jovanovski: "Imam šanse protiv Ribarikove"

"Imala sam mnogo prilika, ali ih nisam iskoristila. Nisam uzela nijedan brejk, a ona je igrala dobro, davala mi je duboke lopte. Kasnila sam i pravila mnogo grešaka. Mnogo dvostrukih servis grešaka, mnogo prednosti. Svaki put kada je bio bitan poen, ona je dobro odservirala, a ja pravila duple greške", izjavila je Jovanovski posle meča.

Jovanovski će u nedelju igrati protiv Magdalene Ribarikove.

"Odgledala sam samo jedan njen meč, ali nisam pažljivo pratil, jer je igrala protiv jedne moje drugarice i nisam tumačila igru. Mislim da je mnogo slabija od Hantuhove i da imam dobrih šansi u tom meču".

Selektor Dejan Vraneš rekao je da je zadovoljan rezultatom i da je to ono što je stručni štab očekivao.

"Ja sam verovao u Bojanu, mislim da je odigrala odličan meč i pokazala kako dobro može da igra...Ne treba zaboraviti protiv koga je igrala. Hantuhova je odlična igračica i u dobroj je formi u poslednje vreme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve