Nova vest
Tenis

Subota, 07.11.2009.

17:19

Đoković kroz pakao do finala

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je Čeha Radeka Štepaneka sa 6:7, 7:5, 6:2 u polufinalu turnira iz Serije 500 u švajcarskom Bazelu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Novak je meč prelomio krajem drugog i početkom trećeg seta – prvo je hrabrom igrom spasao tri uzastopne meč lopte na 5:4 za Štepaneka u drugom setu, a onda je osvojio pet gemova u nizu i rešio pitanje pobednika. U svom devetom ovosezonskom finalu Đoković će igrati sa Rodžerom Federerom, koji je pobedio Marka Kjudinelija 7:6, 6:3.

Meč sa Štepanekom imao je veoma sličan tok kao i četvrtfinalni okršaj sa Vavrinkom. Čeha je fantastično služio servis, a sa velikim uspehom je napadao izlazeći na mrežu, što je uostalom izvanredno činio tokom celog turnira.

Đoković je neprestano bio u defanzivi i nije nalazio načina da produži poene, pošto je Štepanek igrao sa mnogo samopouzdanja, naročito na svoj servis.

Iako je i Novak, ne računajući početni gem, bez većih problema čuvao svoj servis, po razvoju situacije bilo je jasno da je Čeh u prednosti u taj brejku. U ranoj fazi dodatnog gema Štepanek je stekao mini-brejk prednosti i sigurnim servisima dođao do vođstva.

U drugom setu Štepanek je ponovo prvi došao do brejk lopte, ali je nije realizovao, baš kao ni ostalih šest tokom meča. Prelomni trenutak bio je deseti gem drugog seta, kada je Đoković nervoznm igrom (dupla greška i lagani forhend u aut) poklonio rivalu tri vezane meč lopte. Ipak, srpski teniser tada je proigrao, dva puta neodbranjivo napao iz forhenda i još jednim dobrim servisom pobegao sa ivice provalije.

To je dalo krila Đokoviću, a Štepaneka je psihološki poremetilo, što se lako da zaključiti i po daljem sledu događaja – Novak momentalno pravi brejk i ubrzo izjendačuje u setovima, a potom na startu trećeg seta stiče ključni brejk prednosti i dolazi do trijumfa posle dva časa i 31 minuta igre.

Đoković je za plasman u finale nagrađen sa 134 hiljade evra i 300 ATP boda.

U drugom polufinalu Federer je pobedio Kjudinelija u švajcarskom polufinalu. Prvi teniser sveta imao je vrlo težak posao, naričito u prvom setu. Kjudineli je igrao agresivno i bio vrlo precizan, pa je u taj brejku došao i do set lopte. Hrabro je napao na bekhend, ali je Federer 'pasingom' osvojio poen, a ubrzo i set posle greške rivala.

U drugom setu Federer je na startu napravio brejk i došao do trijumfa, pa će u nedelju sa Đokovićem igrati za četvrtu uzastopnu titulu u rodnom Bazelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve