Nova vest
Tenis

Subota, 18.04.2009.

16:14

MK: Đoković i Nadal u finalu!

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale ATP turnira u Monte Karlu pobedom nad Švajcarcem Stanislasom Vavrinkom u tri seta – 4:6, 6:1, 6:3.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prvi polufinalni meč trajao je dva sata i 27 minuta. Novakov protivnik u finalu biće Rafael Nadal, koji je u dva seta pobedio Endija Marija - 6:2, 7:6 (7-4). Đokoviću je to najveći uspeh na turniru u Monte Karlu pošto je prošle godine u polufinalu predao meč Rodžeru Federeru. Bio je to osmi meč Đokovića i Vavrinke i šesta pobeda srpskog tenisera.

Treći teniser sveta izgubio je prvi set, gubio je i sa 2:0 u trećem, ali je uspeo da se vrati, preokrene i sasvim zasluženo prođe u finale.

Đoković je tokom prvog seta veoma loše servirao (ispod 50% ubačenog prvog servisa), ali je i pored toga uspevao da dobije svoje servis gemove, najviše zahvaljujući greškama Švajcarca.

Sa druge strane, srpski teniser propustio je u drugom i četvrtom gemu velike prilike da oduzme servis Vavrinki. U drugom gemu nije iskoristio jednu, a u četvrtom čak tri vezane brejk lopte. Prvi set odlučio je deveti gem, u kojem je Đoković posebno loše servirao. Varvinka je u tom gemu iskoristio tek četvrtu brejk priliku i to zahvaljujući dvostrukoj servis grešci Đokovića, drugoj u gemu.

Ipak, način na koji je izgubio prvi set nije ostavio traga na Novaku. Srpski teniser zaigrao je početkom drugog seta znatno agresivnije, dobio je pet vezanih gemova i poveo sa 5:0 uz dva brejka. Vavrinka je u šestom gemu uspeo da se 'upiše', ali Novak je u narednom smireno odservirao za 6:1 i 1:1 u setovima.

Odlučujući set Vavrinka je bolje počeo. Napravio je brejk na startu i poveo sa 2:0, ali Đoković nije ni pomislio na predaju. Treći gem bio je veoma dugačak. Novak je posle nekoliko sjajnih poena uspeo da iskoristi drugu brejk loptu u tom delu i smanji, a potom i izjednači na 2:2.

U petom gemu trećeg seta Đoković je propustio jednu brejk loptu, potom je glavni sudija pri rezultatu 40:40 pogrešio i dodelio poen Vavrinki, ali to nije uticalo na Đokovića koji se ponovo izborio za brejk loptu, poveo sa 3:2, a potom i podvrdio brejk.

Tada je već bilo jasno da će se Vavrinka teško vratiti u meč. Švajcarac je do kraja uspeo da dobije još jedan gem, ali je u devetom gemu popustio i Đoković je u velikom stilu ušao u finale.

U drugom polufinalu Nadal je potpuno dominirao u prvom setu, a u drugom je vodio 5:2 i imao meč-loptu u devetom gemu. Međutim, Mari se tada vratio, dobio gem i izborio taj-brejk. U taj-brejku Nadal je imao min-brejk prednosti, ali je Mari pred svoja dva servisa stigao do 4-5. Tada je Balearac zaigrao sigurnije, Škot se uplašio i olakšao posao rivalu, poslavši ga u finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve