Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.04.2009.

20:57

Đoković izgubio od Marija u finalu

Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da osvoji turnir u Majamiju, pošto je u finalu izgubio od Škota Endija Marija 6:2, 7:5 za 102 minuta igre.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Britanac je u prvom setu bio superioran i lako došao do vođstva. U drugom setu Đoković je vodio 5:3, imao je i dve set lopte, ali nije ih iskoristio (dupla greška i odličan ritern Marija). Posle je Škot ponovo preuzeo kontrolu i u poslednja dva gema izgubio samo jedan poen. Mari se sada približio Đokoviću na samo 170 bodova zaostatka na ATP listi.

Mari je u prvom setu demonstrirao vrhunsko kretanje i pravovremenu promenu ritma, svoje dobro poznate vrline, kao i odličan servis.

Đoković je igrao znatno ispod svog nivoa, a prvi poen na rivalov servis osvojio je tek u trećem Marijevom servis-gemu. Britanac je, sa druge strane, do brejka došao već u prvom gemu, posle nekontrolisanog Novakovog forhenda, koji je završio visoko u vazduhu i daleko od polja suparnika.

U trećem gemu Mari ponovo dolazi do brejk lopte, a Đoković šalje drajv-volej u mrežu. Dupli brejk zaostatka bio je nenadoknadiv – 6:2 za Škota.

Posle očajno odigranog prvog gema, bilo je vrlo bitno da Đoković dobro startuje u drugom setu. To se nije dogodilo, Mari je materijalizovao četvrtu brejk priliku za 1:0.

Đoković je ekspresno reagovao, kao da ga je rezultatski zaostatak motivisao. Novak je ’pustio ruku’, češće i uspešnije hvatao je lopticu ’u penjanju’ i potpuno je kontrolisao poene u narednih 20-ak minuta.

Mari se malo umorio, i dalje je briljantno igrao ’pasing’ udarce (naročito iz bekhenda), ali je pravio i više neiznuđenih grešaka.

Đoković je često izlazio na mrežu, sa promenljivim uspehom. Pri rezultatu 5:3 Novak je servirao za set, došao i do dve set lopte, ali ih je propustio. Prvi put Mari je ’pročitao’ servis i bekhendom došao do poena, a pri drugoj set lopti Đoković je odservirao dvostruku grešku.

Usledile su dva Novakova auta iz forhenda i Mari se vratio u set. U sledećem gemu Mari je odservirao tri asa i izjednačio na 5:5.

Đoković je u narednom gemu četiri puta izašao na mrežu, ali svaki put bezuspešno. Bilo je evidentno da je Novak psihološki posustao, pa je Mari bez većih problema dobio poslednjim gem – 6:2, 7:5.

Bio je to sedmi međusobni duel Đokovića i Marija, trenutno je 4-3 za srpskog igrača, ali je Škot slavio na poslednja tri meča. U Majamiju je Mari osvojio 11. titulu u karijeri, treću ove sezone

Trijumfom u Majamiju Mari se približio Đokoviću na samo 170 ATP bodova zaostatka i ozbiljno je ugrozio Novakovu treću poziciju na listi. U periodu pred nama, od Monte Karla do Rolan Garosa, Đoković brani 2800 bodova, a Mari 520.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

232 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve