Nova vest
Tenis

Subota, 03.01.2009.

17:23

Mari savladao Nadala u finalu

Britanac Endi Mari pobedio je Rafaela Nadala u finalu egzibicionog turnira u Abu Dabiju 6:4, 5:7, 6:3.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Na turniru koji se igrao za veliku nagradu od 250 hiljada dolara, nastupala su šestorica tenisera: Nadal, Federer, Mari, Blejk, Rodik, i Davidenko. Mari je prethodno u polufinalu izbacio Rodžera Federera, dok je Nadal bio bolji od Nikolaja Davidenka. Ovo je druga uzastopna pobeda Škota nad Špancem, ali je i dalje u ukupnom poretku 5-1 za Nadala u zvaničnim mečevima.

"Ovo je bio veoma težak i odličan meč za obojicu. Naterao me je da mnogo trčim", izjavio je Mari posle meča.

Kako dolikuje velikim igračima, oba tenisera su se potrudila da meč ni po čemu ne podseća na egzibicioni.

Mari je posle velike borbe u devetom gemu prvog seta uspeo da napravi brejk, i set okonča u svoju korist 6:4. Činilo se da bi Škot mogao da napravi iznenađenje i meč reši u svoju korist u dva seta, posle brejka u petom gemu drugog seta, ali onda Španac pokazuje svoje umeće. Izvrsnim napadima i brzim poenima dolazi brejk vraća već u sledećem gemu, a potom nastavlja da dominira nepogrešivim forhendom.

U 12. gemu Španac je ponovo slomio otpor Škota izvrsnom igrom sa osnovne linije, što je bilo dovoljno za 7:5, i ulazak u teći set. Treći set obeležio je spektakularn nastup oba tenisera, u kome su finese odlučivale o pobedniku. Do sedmog gema igra je bila ujednačena, a onda Mari uporno pokazuje koliko je precizan u forhendu, i dolazi do nekoliko brejk lopti. Na kraju je odlična igra Marija na mreži presudila, tako da je slomio otpor Nadala, i poveo sa 4:3.

Do kraja meča Mari je svakim potezom pokazao zbog čega zaslužuje da se nađe u vrhu svetskog tenisa. Odličnim dijagonalama i stabilnim riternom došao jke do 0:40 na servis Španca pri rezultatu od 5:3. Nadal je uspeo da spase prvu meč loptu, ali je već u sledećem pokušaju Mari bio siguran, i primorava Nadala na grešku i poraz.

Vrhunski teniseri pripreme za Australijen Open koji počinje 18. januara u Melburnu, nastaviće u ponedeljak na ATP turniru u Dohi. Novak Đoković će se za prvi Gren slem sezone spremati u Brizbejnu, koji možete u direktnom prenosu gledati na B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve