Nova vest
Tenis

Petak, 14.11.2008.

16:19

Mari dobio Rodžera, Novak na Simona

Škotlanđanin Endi Mari pobedio je Rodžera Federera 6:4, 6:7 (3), 7:5, u poslednjem meču u 'crvenoj grupi' i tako izbacio branioca titule sa turnira.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Posle trijumfa Marija poznati su i parovi polufinala. Prvoplasirani iz 'zlatne grupe' Novak Đoković igraće protiv Žila Simona koji je ovom pobedom Marija zauzeo drugo mesto u 'crvenoj grupi'. Drugi par čine Endi Mari i Rus Nikolaj Davidenko.

Meč u kojem je Federer morao da pobedi, a Mari morao da uzme jedan set kako bi obezbedio prvo mesto u grupi, trajao je više od tri sata. Oba tenisera odigrala su fenomenalno i ovaj duel je, uz finale na Vimbldonu koje su odigrali Nadal i Federer, najbolji meč sezone.

Veliko priznanje svakako treba odati i Mariju, koji je posle osvajanja drugog seta obezbedio prvo mesto u grupi, ali je do kraja odigrao svim raspoloživim snagama i na kraju je zasluženo slavio.

Duel je počeo ranim brejkom Federera, na šta je Mari odovorio nekoliko gemova kasnije istom merom. Ipak, u finišu seta Federer je bio smireniji i poveo je sa 1:0.

Sjajni Škotlanđanin uzvratio je već na startu drugog seta oduzimanjem servisa i najavio veliku borbu. Brejk prednosti Mari je održavao sve do sedmog gema kada je ponovo pritisnuo servis Švajcarca i došao do duplog brejka i vođstva od 5:2.

Iako je Mari u narednom gemu imao 40-15 i dve set lopte, tada se budi jedan od najboljih igrača u istoriji ovog sporta i fenomenalnom serijom od četiri uzastopno dobijena gema dolazi nadomak pobede. Mari se, ipak, skoncentrisao u 12. gemu i odservirao za taj-brejk.

U ’dodatnom gemu’ teniseri su bili izjednačeni na prvoj promeni strana, a onda je Škotlanđanin pojačao, dobio naredna četiri poena i izborio odlučujući set.

U pauzi između drugog i trećeg seta Federer se požalio na bol u leđima i kada je Mari uz jedan brejk poveo sa 3:0, činilo se da je meč završen. Ipak, Federer je veliki šampion, što je pokazao do kraja meča. Švajcarac se još jednom vratio u meč i čak napravio brejk za vođstvo od 4:3. Mari nikako nije hteo da se preda i pored mnogo propuštenih prilika uzvratio je ribrejkom za 4:4.

Naredni gem Mari je lagano dobio, a deseti gem, koji je trajao više od 16 minuta, sigurno će ostati upamćen. Federer je servirao za ostanak u setu, a Mari je u tom gemu propustio prvo dve vezane, a zatim još pet meč lopti. Švajcarac je u trenucima kada je Mari imao meč lopte odservirao nekoliko as udaraca i na kraju je nekako uspeo da izbori novo izjednačenje.

To je, ipak, bilo sve od velikog Rodžera koji u 12. gemu nije uspeo da odservira za novi taj-brejk i Mari je meč dobio iskoristivši tek osmu meč loptu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve