Nova vest
Tenis

Nedelja, 11.11.2007.

19:39

Žistin Enan osvojila WTA šampionat

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najbolja svetska teniserka Žistin Enan pobedila je na WTA šampionatu u Madridu koji se igrao za nagradni fond od tri miliona dolara. Ona je posle 3 časa i 25 minuta velike borbe u finalu savladala Ruskinju Mariju Šarapovu sa 2:1 – po setovima 5:7, 7:5, 6:3.

Ovim trijumfom Belgijanka je izjednačila rekord Štefi Graf sa 25 vezanih pobeda i postala je prva teniserka od 1997. godine i Martine Hingis koja je u sezoni osvojila 10 i više titula. Poslednji poraz doživela je od Francuskinje Marion Bartoli u finalu Vimbldona. Enanova je ove sezone osvojila Rolan Garos i US Open a imala je skor 63-4, uz činjenicu da je igrala finale na 11 od 14 turnira na kojima je nastupala.

Bio je ovo deveti međusobni duel Enanove i Šarapove. Vodi belgijska teniserka sa 7-2.

Enanova tako drugu godinu za redom završava na prvom mestu WTA liste, a do 39. titule u karijeri i novčane nagrade od milion dolara došla je sa pet pobeda bez poraza. Ona je prva teniserka od zemljakinje Kim Klajsters iz 2002-03 koja je uspela da odbrani titulu na šampionatu.

U finalnom duelu u prvom setu obe teniserke napravile su po jedan brejk na samom početku. Enanova je za 70 minuta koliko je trajao prvi set imala čak šest duplih servis grešaka, a imala je samo 49 odsto uspešnosti prvog servisa.

Svoju šampionsku formu Enanova je povratila krajem drugog seta, kada je brejk napravila u 11. gemu. Šarapova je treći set napravila zanimljivim pošto je uzvratila brejkom u šestom gemu i izjednačila na 3:3, ali je potom Belgijanka naredna tri gema rešila u svoju korist i tako stigla do titule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve