Nova vest
Tenis

Petak, 06.07.2007.

17:07

Đoković u polufinalu Vimbldona!

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je Markosa Bagdatisa sa 3:2 u setovima - 7:6 (7-4), 7:6 (11-9), 6:7 (3-7), 4:6, 7:5 u vimbldonskom četvrfinalu i tako izjednačio uspeh sa nedavno završenog Rolan Garosa. Umor i sreća bili su značajan faktor 5 časova dugog meča, ali je Đoković izvukao poslednje atome snage i brejkom bez izgubljenog poena u 11. gemu odlučujućeg seta trasirao put ka trijumfu.

Novak je, kao i tokom celog turnira, odlično servirao i imao 12 as udaraca, a često je pravio i servis vinere u ključnim trenucima, baš kao i u meču sa Hjuitom. Statistika pokazuje da je Bagdatis bio agresivniji, pošto je napravio 16 direktnih poena više (74-58), ali i 10 neiznuđenih grešaka više (60-50).

Naš teniser je prvi set počeo sjajno i došao do vođstva od 5:2. Kipranin se nije predavao, anulirao je jednu set loptu i izborio taj brejk, što je, ipak, Noletova specijalnost. Đokovića nije omela izgubljena prednost, povratio je koncentraciju i uspešno okončao prvi set.

U nastavku je viđena malo drugačija igra u kojoj su teniseri teško dolazili do prilika za brejk. U novom taj brejku naslućivao se drugačiji ishod, pošto je Bagdatis došao do tri vezane set lopte (6-3). Novak bez problema dobija dva poena na svoj servis, a jedan od najdužih poena u meču prilikom treće set lopte završio se greškom Bagdatisa. Đoković je bio prinuđen da spasava još nekoliko set lopti, a Kipranin je, iznerviran sopstvenim greškama, popustio na prvoj set lopti srpskog tenisera i poslao loptu u aut.

Đoković je iskoristio psihološki pad desetog nosioca na početku trećeg seta i došao do 3:1. Ipak, na Noletovom licu tada je počeo jasno da se ocrtava umor, a Kipranin je osetio priliku – napravio je dva brejka i došao u situaciju da servira za set. Đoković tada spasava set loptu, ali nije ostvario potpuni preokret pošto je Bagdatis u taj brejku lako došao do 6:1 i osvojio set.

Do izjednačenja u setovima Bagdatis je stigao uz dosta sreće, pošto je u prelomnom, desetom gemu, mreža čak tri puta bila protiv Đokovića, poslednji put na set lopti.

Činilo se da Kipranin ulazi u peti set u boljem stanju, i psihološki i fizički. Ipak, kada je Novak izdržao do 3:3 bez gubitka servisa, njegova igra krenula je uzlaznom putanjom. Bekhendom je pogađao gde je hteo i upravo je dijagonalom iz tog udarca materijalzovao prvu brejk loptu za prednost od 6:5.

Đoković je bez problema odservirao za meč i plasirao se u polufinale, gde ga, baš kao i na Rolan Garosu, čeka Rafael Nadal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

247 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve